Kanađanin JEAN-MARTIN FORTIER, kojeg nazivaju rock-zvijezdom poljoprivredne scene, osvaja svijet svojom knjigom Eko-povrtlar, a najzanimljivija poglavlja darujemo čitateljima u novom broju Glorije
Zbog njegovih izvanrednih rezultata, neformalnog pristupa i globalne popularnosti kanadskog farmera Jean-Martina Fortiera (41), autora knjige “Ekopovrtlar”, nazivaju rock-zvijezdom poljoprivredne eko-scene. Njegov nekonvencionalni priručnik za profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima svjetski je bestseler, a Jean-Martin i njegova supruga Maude-Helene Desroches uvjereni su da je od ratarstva ne samo moguće dobro živjeti nego i da je to jedini način da spasimo svijet. To dokazuju vlastitim primjerom, jer s kćeri Rose i sinom Forestom žive od poljoprivrede na mikrofarmi od 10 hektara Vrtovi vila (pritom se misli na široke vile za prekopavanje tla) u Quebecu.
Njihov model poslovanja temelji se na visokoj produktivnosti na maloj parceli zemljišta, produljenju sezone, intenzivnim metodama proizvodnje i izravnoj prodaji na tržište. Fortier pritom kombinira metode tradicionalnog francuskog povrtlarstva, američkih ekouzgajivača i urbanih vrtlarskih farmi na Kubi. Primjerice, koristi posebno prilagođen alat poput širokih vila za rahljenje tla i propagira gušću sadnju usjeva, čime se potiskuje rast korova i povećava urod.
- Moja je misija nadahnuti, poučiti i osnažiti ljude da udruženo rade na stvaranju što većeg broja malih ekoloških imanja diljem cijelog svijeta. Uvjeren sam da tako možemo otrov i razaranje industrijske poljoprivrede zamijeniti proizvodnjom hrane utemeljene na prirodi i zajednici. Hrane koju su s pažnjom i brižno uzgojili ljudi kojima je stalo, za ljude kojima je stalo - kaže Jean-Martin Fortier, koji je svoju desnu ruku, suprugu Maude-Helene Desroches, upoznao tijekom studija na Sveučilištu McGill u Montrealu.
Najprije su zajedno radili na nekoliko manjih farmi za organski uzgoj povrća u SAD-u i Meksiku, a 2004. su pokrenuli vlastitu. Ispočetka nisu imali mnogo znanja o poljoprivredi, pročitali su nekoliko knjiga i učili na svojim greškama. No Fortier je danas uspješan poljoprivrednik, edukator, autor i stručnjak za ekološki i biološki intenzivni uzgoj povrća. Na imanju koje vodi sa suprugom obučene su stotine ljudi iz cijelog svijeta, što je mnogima omogućilo da i sami započnu uzgoj povrća na vlastitoj farmi. Svoj model poslovanja predstavili su u knjizi “Eko-vrtlar”, koja je nedavno objavljena i kod nas u izdanju Planetopije, a čitateljicama Glorije najzanimljivija poglavlja darujemo uz novi broj.
- Naš je plan bio da pokrenemo farmu bez velikog kapitala. Vrtlarstvo je poziv koji dopušta postupni početak. Možete početi bez mnogo ulaganja i polagano širiti posao. Budućnost poljoprivrede, a time i cijelog planeta, jest u tome da svi budu svjesni kako je tlo živi organizam koji trebamo brižno njegovati - kaže Fortier, koji smatra da su najvažniji “zaposlenici” na njegovu imanju gliste i druga bića koja održavaju ekosustav.
Njegovo imanje danas svojim proizvodima hrani više od 200 obitelji kroz sustav dijeljenja i prodaje na tržnicama. No iako naporno radi na obiteljskoj farmi, a uz to od 2015. vodi i eksperimentalno imanje u Hemmingfordu gdje osmišljava nove ekološke prakse u proizvodnji hrane, Fortier se stigne posvetiti svojim hobijima, poput surfanja i putovanja kombijem po obali.
- Kad obavimo posao, još imamo dovoljno vremena za sebe i obitelj. Naša sezona počinje u ožujku i završava u prosincu, nakon čega imamo tri slobodna mjeseca rezervirana za odmaranje i putovanja - kaže Jean-Martin Fortier.
Knjižicu uz koju ćete naučiti kako uzgajati povrće na ekološki način darujemo vam uz novi broj magazina Glorije koji je u prodaji od 25. travnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....