Postanite majstor u pripravi jela na koje su 'slabe' sve generacije, slijedeći naše recepte za dobru bazu - tijesto i umak od rajčice.
Za pripravu delicije koja potječe s juga Italije najvažniji su fino, hrskavo tijesto, umak od rajčice i mnogo sira, a ostale namirnice ovise o vašoj mašti. Pizza podnosi sve zamislive nadjeve - šunku, špek, pršut, povrće, morske, pa i šumske plodove. Osim što kao rezultat donosi ukusan obrok, proces izrade pizze poprilično je zabavna kućna aktivnost: krenite stoga u gastro akciju sa svojim partnerom, klincima ili naprosto ugodite sebi. Osnova svake dobre pizze jesu tijesto i umak od rajčice.
Tijesto
Sastojci:
- 500 g brašna tipa 00
- 5 g suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 300 ml mlijeka
- 230 ml vode
- 30 ml maslinovog ulja
- oštro brašno
Priprava:
U zdjelu usipati brašno, potom umiješati sol, šećer i kvasac.
Zatim redom uliti mlijeko, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro promiješati.
Dobiveno tijesto prebaciti na glatku površinu posipanu oštrim brašnom i mijesiti rukama desetak minuta.
Oblikovati kuglu, tijesto vratiti u posudu, prekriti vlažnom krpom i ostaviti na toplome otprilike dva sata. Potom ga na pobrašnjenoj površini razvaljati na željenu debljinu i oblik. Ova je količina dostatna za dvije pizze srednje veličine.
Pizza napolitana
Za bazični recept pizze napolitane tijesto premazati umakom od rajčice, pokapati maslinovim uljem, posložiti kriške mozzarelle i naribani parmezan, a listove bosiljka tek kada je pizza pečena. Pizzu staviti na lim posipan krušnim mrvicama i peći u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva, između sedam i deset minuta.
Umak od rajčice
Sastojci:
- 1 konzerva pelata
- 2 režnja češnjaka
- nekoliko listića svježeg bosiljka
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprava:
Češnjak sitno narezati i propirjati na maslinovom ulju. Dodati pelate, bosiljak, začiniti i kuhati oko pet minuta.
Pelate zgnječiti vilicom, umak procijediti kroz sitno sito, vratiti ga na vatru i prokuhati još nekoliko minuta da se reducira.
Rustica sa špekom i lukom
Maslinovim uljem pokapati tijesto pizze, po želji premazati umakom od rajčice, posložiti kriške mozzarelle ili nekog drugog mekanog sira te posipati kockicama špeka i tanko narezanim lukom.
Vegepizza
Pestom genovese premazati tijesto te na pizzu poslagati tanko narezane tikvice, šampinjone i šparoge. Posipati pinjolima.
Mini pizze
Tijesto premazati maslinovim uljem i umakom od rajčice, na svaku pizzu staviti dvije, tri kriške mozzarelle, a kad su pečene, dodati svježu rikulu.
Pizza s avokadom
Ispeći tijesto u željenom obliku te ga premazati krem sirom po želji. Posložiti tanko narezani avokado, svježu rikolu, naribati parmezan te začiniti solju i svježe mljevenim paprom.
Čitajte i:
I pizza može biti zdrav zalogaj
Drew Barrymore - pizza party nakon Zlatnog globusa
Nova destinacija za zaljubljenike u pizzu i tjesteninu
Pet novih gastro lokacija u Zagrebu koje morate posjetiti
Nova gastro destinacija u Zagrebu posebno će oduševiti interijerom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....