Libanonka Farah Khalil zbog ljubavi se preselila u Zagreb i tu otvorila restoran s jelima koja je naučila pripremati odrastajući u drevnom gradu Byblosu. Otkrila nam je svoje recepte, pa ako vam nedostaje ideja, donosimo neke.
Libanonska jela toliko su ukusna, raznovrsna i zdrava da su hit u svijetu, a zahvaljujući Fari Khalil (39) odnedavno se mogu kušati i u Zagrebu. U svom restoranu Byblos, nazvanom prema njezinu rodnom gradu nedaleko od Beiruta, nudi bliskoistočne specijalitete kao što su hummus i falafel (namaz i pržene kuglice od slanutka), fattoush (povrtna salata s komadićima prženog arapskog kruha), shawarma (meso rezano na trakice u arapskoj verziji tortilje)...
- Gozba započinje s mezama, to jest namazima i prilozima u malim tanjurićima koji mogu biti i predjelo i kombinirati se s glavnim jelima. U Libanonu ima više od 80 vrsta meza pa u njima uživaju i vegani, i vegetarijanci, i mesojedi - kaže Farah, dodajući kako se u pripremi hrane koriste i brojni začini, a osim što poboljšavaju okus, imaju i ljekovito djelovanje.
Tako se, primjerice, u hummus umiješa kumin jer sprječava nadutost, a za želudac je blagotvoran i kardamom pa se dodaje u kavu nakon završetka objeda. Zasitnost bez osjećaja težine daje i pita, beskvasni arapski kruh koji se obično kombinira s mezama ili se od njega rade ukusni sendviči. Farah, koja je u Hrvatsku stigla prije četiri godine zbog ljubavi, kuhati je naučila od mame i bake, što i jest običaj na Bliskom istoku.
Sličnosti Libanona i Hrvatske
Zavoljela je hrvatske specijalitete poput zagorskih štrukli i pokušala ih napraviti, no shvatila je da okus nije autentičan. Baš kao što nisu ni libanonska jela ako ih ne priprema netko tko je iz tog dijela svijeta. Otvaranjem restorana u Hrvatskoj približila se zavičaju, a kroz gastronomiju su ga djelomično upoznali i brojni Hrvati.
- Iznenadila sam se vidjevši da i ovdje ima nekih sastojaka koji se koriste u libanonskoj kuhinji. Primjerice, drvo koje mi zovemo sumak, a Hrvati ruj. Ovdje služi samo kao ukras, a na Bliskom istoku se njegov plod, čiji je okus mješavina limuna i origana, upotrebljava kao začin - objašnjava Farah, koja gostima rado nudi i sokove od ruža i datulja, toliko slatkih da u njih ne treba dodavati šećer.
Popularna je i limunada s mentom u koju se može umiješati tradicionalna libanonska rakija arak. Baza joj je anis, a navodno su je pili i drevni Feničani čija je prijestolnica bio upravo Byblos.
Hummus
Sastojci
- 70 dag suhog slanutka
- 1 - 2 režnja češnjaka
- 7,5 dag tahinija (pasta od prženih sjemenki sezama)
- sok svježeg limuna
- prstohvat soli
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- prstohvat kumina
- svježi peršin
Priprava
Suhi slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i kuhati dva sata. Preliti vrućom vodom, dodati žličicu sode bikarbone i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Uzeti u šaku slanutak i trljati ispod tekuće vode da se ukloni kožica. Ostaviti ga da se ohladi i osuši na sobnoj temperaturi. Staviti u blender i tijekom mljevenja dodati tahini, češnjak, sol, limunov sok i malo tople vode. Glatku smjesu hladiti sat vremena prije posluživanja. Dodati mljeveni kumin, kuhane bobice slanutka i peršin. Poslužiti s maslinovim uljem i pita kruhom.
Pileća shawarma
Sastojci
- 40 dag pilećih prsa
- sok od pola limuna,
- 3 režnja češnjaka
- prstohvat mljevenog kima
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat ljute mljevene paprike
- prstohvat cimeta
- prstohvat suhog lišća peršina
- prstohvat mljevenog papra
- prstohvat suhog lišća korijandera
- prstohvat soli
- 4 žlice jogurta
Priprava
Izmiješati suhe začine te ih pomiješati sa sokom od limuna, sitno nasjeckanim češnjakom i jogurtom. U marinadu dodati piletinu narezanu na trake ili kockice te ostaviti preko noći u hladnjaku. Meso rasporediti na lim za pečenje te peći na laganoj vatri 10 - 15 minuta. Okrenuti meso i peći još 5 - 10 minuta. Pomiješati sa svježim povrćem te poslužiti s pita kruhom, rižom ili krumpirima.
Falafel
Sastojci
- 45 dag suhog slanutka
- 1 manji luk
- 5 dag nasjeckanog svježeg peršina
- 3 - 5 režnjeva češnjaka
- prstohvat soli
- 2 žličice kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- prstohvat crnog
- papra
- biljno ulje
Priprava
Slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i izblendati ga s nasjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, kuminom, mljevenim korijanderom i crnim paprom. Izliti u posudu, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak 1 - 2 sata. Dodati žlicu vode s prstohvatom sode bikarbone. Oblikovati kuglice i pržiti ih u biljnom ulju na 180 stupnjeva. Servirati s povrćem i tahinijem.
Pročitajte i:
/VIDEO/ Pekli smo fritule kod Danijele Dvornik: S nama je podijelila tajni recept
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....