Iako je obišao najbolje svjetske restorane, Ivica Matošević rado se vraća domaćim jelima, a pretjera li s finom hranom i kapljicom, u red ga dovede životna partnerica, triatlonka Đurđica Orepić.
U istarskom mjestu Krunčići iznad Limskog kanala vinsko je kraljevstvo koje je Ivica Matošević (56) gradio od nule. Vinarstvo, naime, nije u tradiciji njegove obitelji, za razliku od mnogih drugih proizvođača fine kapljice, ali s vremenom je postao toliko uspješan da ga smatraju preporoditeljem domaće vinske scene.
Svako njegovo vino izaziva senzaciju pa tako i zelena Grimalda, sauvignon blanc iz 2018., koju je nedavno predstavio. Ivica Matošević je i sommelier pa dobro zna kako vino sljubiti s hranom, što mu je također velika strast.
U kakvoj hrani najviše uživate?
- Čovjek sam od pašte i volim je na razne načine. Kad bih morao izabrati jedno jelo na pustom otoku, bila bi to tjestenina - s povrćem ili umakom pesto genovese.
Što najradije sami pripremate?
- Jednostavna, ali ukusna mediteranska jela poput rižota od sipe ili dagnji na buzaru. Pogotovo zbog toga što se pedoče - kako u Istri zovemo dagnje - uzgajaju u Limskom kanalu.
Kakva je kuharica vaša partnerica Đurđica?
- Rastura s mesnim specijalitetima pa su na njezinom jelovniku, uz ostalo, razne varijante goveđeg repa ili obrazine. Bavi se sportom i pazi na prehranu, a ja mogu biti neumjereni hedonist. Srećom da nisam sklon debljanju.
Koje jelo iz djetinjstva najradije pamtite?
- Moja majka je često radila rođendansku tortu u obliku ježa. Osnovni sastojci su joj petit beurre keksi, krema od maslaca i jaja, čokolada te bademi koji se narežu na četvrtine i slažu na vrh pa izgledaju kao bodlje.
Rižoto od sipe
SASTOJCI
- 60 dag sipe
- 30 dag riže
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1,5 dl malvazije
- 1 dl maslinova ulja
- riblji ili temeljac od dagnji
- pire od rajčice
- stručak svježeg peršina
PRIPRAVA
Sipu izrezati na rezance. Luk i češnjak propirjati na maslinovom ulju te dodati sipu. Pirjati i podlijevati temeljcem uz stalno miješanje dok sipa ne omekša. Dodati pire od rajčice s nasjeckanim peršinom i prokuhanu rižu. Još malo pirjati i pred kraj dodati vino.
Posjećuje li Ivica vrhunske restorane, što je najneobičnije probao u životu i kako kombinirati hranu i vino doznajte u novom broju magazina Gloria koja je na kioscima od četvrtka, 06. kolovoza 2020.!
Ne propustite Gloria ljetni paket - dva tjedna u prodaji! Gloria + zbirka najboljih ljubavnih romana + Biobaza tekući pekmez za brzo tamnjenje za 29,90 kn!
Čitajte i:
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'
Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice
Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....