Hrvatska kulinarska zvijezda u novom angažmanu uvodi hrvatske specijalitete u restoranu u Glasgowu, a za sada su reakcije odlične.
Jedan od naših najpoznatijih kuhara Mate Janković (41) na privremenom je radu u Škotskoj. Sredinom veljače otputovao je u Glasgow kako bi svojim konzultacijama i uputama pomogao novom restoranu.
"To je kratkoročan angažman isto kao i u Hrvatskoj, na nekih mjesec dana, uhodavanje posla, postavljanje sistema i slično. Iako to nije ništa neuobičajeno, ovo mi je ipak prva stvar takve vrste koje radim van granica Hrvatske", rekao je Mate Janković u razgovoru za Gloria.hr.
Gastro-ambasador Hrvatske
"Škoti su mnogo konzervativniji po pitanju hrane nego Hrvati, vjerovali ili ne. Čak smo stavili i crni rižot, no ljudi koji nisu s Mediterana to jelo i ne cijene toliko, ali imamo jako dobar feedback", opisuje Mate i dodaje kako će iduće nedjelje probati i s pašticadom nakon čega će vidjeti kako ljudi reagiraju na to naše tradicionalno jelo.
Osim tipičnih hrvatskih jela u ovom restoranu nude se na kušanje i naši najveći gastronomski specijaliteti - kulen, kobasice, dalmatinski pršut i paški sir, a u ponudi su i istarska malvazija te Plavac s Pelješca. Čini se kako su Mate i restoran postali pravi mali gastro-ambasadori Hrvatske u Glasgowu.
Dani u Glasgowu
U izradi menija surađuje s kolegom Robertom koji je zadužen za škotski dio menija.
"Lijepa je suradnja kad imate istomišljenika s druge strane. Imamo istu radnu etiku, dolazimo na posao u 6:30 i odemo s posla u jedan ujutro. Od ponedjeljka do srijede nešto je lakši tempo kad si damo malo oduška, pa probamo neke stvari koje još nismo do tada. Zatim kreće novi vikend i imamo ponavljanje ciklusa sve dok kuhari oko nas ne usvoje apsolutno sve bez naše pomoći", opisuje naša kuharska zvijezda kako mu prolaze dani u Glasgowu.
Restoran u kojem vrši konzultacije nedavno je otvoren i već prima goste, a vlasnici su Hrvati koji u tom gradu žive već nekoliko godina. Osim toga i većina personala u kuhinji su iz Hrvatske, što Mati Jankoviću, kako kaže, olakšava posao.
"Ime restorana je Zinfandel. To je sorta vina koja se smatrala američkom, dok nije došlo do genetske usporedbe i otkrilo se da je to kaštelanski crljenak - preteča plavca malog - koji je preko Glasgowa završio u Kaliforniji. To je poveznica kojom su htjeli povezati sva njihova mjesta, jer vlasnici su iz Kaštela, a žive u Glasgowu. Mogu reći da je to baš lijepa priča i gušt je biti ovdje", rekao je Mate Janković.
Pročitajte i:
Mate Janković podijelio svoje tajne dobrog rižota i otkrio na što pripaziti u restoranu
Mate Janković: 'Zažalio sam stotinu puta što sam postao kuhar'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....