Mnogi pričaju o održivom razvoju, očuvanju prirode i korištenju ekološki prihvatljivih proizvoda, međutim rijetki znaju što točno to znači i kako to učiniti. Održiva kuhinja stvara najbolji mogući temelj za kvalitetan život stoga je važno ovladati osnovim informacijama.
Održivost uključuje i brigu o drugim ljudima stoga razmišljajte o budućim generacijama i budite svjesni da svojim odabirom utječete na očuvanje prirodnih resursa, ali i kvalitetu svoga života.
Knjiga Naša hrana na održiv način pisana je od strane skupine autora i stručnjaka koji savjetuju kojim putem krenuti prema zdravom ekosustavu za biljke, životinje i ljude.
1. Pripremajte domaću hranu.
2. Prednost dajte lokalno proizvedenim namirnicama, održivom uzgoju, organskoj hrani i razumnom pristupu brizi o dobrobiti životinja.
3. Jedite isključivo sezonsku hranu.
4. Koristite hranu koja raste u prirodi.
5. Jedite više povrća, a manje mesa.
6. Jedan dan u tjednu nemojte uopće jesti meso.
7. Iskoristite ostatke hrane.
8. Pravilno čuvajte hranu – hrana će tako duže trajati i nećete ju morati bacati.
9. Koristite ekspres lonac za jela koja se dugo kuhaju i uštedite struju i vodu.
10. Kupite perlator i smanjite potrošnju vode za čak 30 posto.
11. Zamijenite svoje žarulje LED žaruljama i smanjite potrošnju električne energije za 80 posto.
12. Radije birajte namirnice zapakirane u staklenke ili konzerve, a ne u tubama.
13. Odaberite kućanske uređaje energetskih razreda A+/ A++/ A+++ i uštedjet ćete do 50 posto električne energije.
14. Ukoliko nemate perilicu za posuđe, posuđe perite u posudi namijenjenoj za to. Mlaz vode potroši 12 litara u minuti.
15. Pomozite očuvanju okoliša i koristite proizvode za čišćenje bez boje, mirisa, klora i fosfata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....