Sjemenke kontroverzne biljke legalno se koriste u kuhinji – za pripravu energetskih pločica, voćnih salata i tamne tjestenine, a oni koji ne vole kuhati, mogu kupiti čaj ili čokoladu od konoplje.
Konopljin pesto
Sastojci: 1 velika vezica medvjeđeg luka, 1-2 dl konopljinog ulja, 2-3 žlice oljuštenih konopljinih sjemenki, sol
Priprava: Ulje, medvjeđi luk i sol izradite u blenderu i dodajte sjemenke. Poslužite sa špagetima od konoplje ili drugom tjesteninom.
Banane s čokoladom od konoplje
Sastojci (za 4 osobe): 2 banane, 1 čokolada s konopljom (tamna, mliječna ili bijela), malo konopljinih oljuštenih sjemenki za ukras
Priprava: Prerežite banane napola i nabodite na drvene štapiće. Stavite na tanjur obložen papirom za pečenje i ostavite u zamrzivaču oko 30 minuta. Čokoladu otopite na pari pa pomoću žlice prelijte zamrznute banane i pospite sjemenkama. Stavite još kratko u zamrzivač. Izvadite te nakon 5-10 minuta poslužite.
Proteinske pločice s konopljom (za 8-10 pločica)
Pasta: 10 suhih marelica, 2-3 datulje, 1 velika žlica kokosova ulja, 3 žlice bundevinih sjemenki, 2 žlice konopljinog proteina, 1 žlica sirovog kakao praha, 1 žlica oljuštenih konopljinih sjemenki, 1 žlica sjemenki maka, 2 žlice chia sjemenki
Dodaci: 2 žlice kratko namočenih goji bobica, 1 žlica bundevinih sjemenki, 1 žlica oljuštenih konopljinih sjemenki
Za posipanje: malo goji bobica, konopljinih sjemenki, bundevinih sjemenki, sjemenki maka i cvijeta soli
Priprava: Marelice i datulje namočite u toploj vodi da omekšaju. Ocijedite pa izradite u blenderu s kokosovim uljem i ostalim sastojcima. Prebacite pastu u posudu pa umiješajte bundevine i konopljine sjemenke te goji bobice. Stavite u manju keramičku zdjelu obloženu prianjajućom folijom. Izravnajte površinu i ukrasite goji bobicama, sjemenkama i prstohvatom cvijeta soli. Hladite oko 30 minuta, narežite i poslužite.
Tabbouleh salata s konopljom
Sastojci: 1 krastavac, 1 ljubičasti luk, 1-2 rajčice, 1 velika vezica peršina, metvice prema želji, 4-5 žlica oljuštenih konopljinih sjemenki, 2-3 žlice maslinova ulja, sok 1/2 limuna, sol
Priprava: Povrće narežite na kockice, nasjeckajte peršin i metvicu. Dodajte oljuštene konopljine sjemenke i začinite. Neka kratko odstoji u hladnjaku prije posluživanja.
Hrskava peciva s konopljom
Suhi sastojci: 25 dag integralnog pšeničnog ili pirovog brašna, 5 dag konopljinog brašna, 1/2 žlice soli, 1/4 žlice sode bikarbone
Mokri sastojci: 2 dl mineralne vode, 1,5 dl vode, 1 žlica jabučnog octa, 8 žlica neoljuštenih konopljinih sjemenki
Priprava: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Posebno pomiješajte suhe i mokre sastojke, ulijte mokre u suhe i lagano pomiješajte. Na plitici za pečenje obloženoj papirom, žlicom napravite 9 hrpica. Prema želji pospite neoljuštenim konopljinim sjemenkama i pecite oko 30 minuta.
Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Namirnice: prva specijalizirana trgovina s eko certificiranim proizvodima od konoplje Konoplja&Co
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....