Iako njen okus mnogima ne prija, zobena kaša je najbolji i najzdraviji doručak koji možete priuštiti svom organizmu. Izuzetno zdrava i bogata hranjivim sastojcima, zobena kaša opskrbit će vas dovoljnom količinom energije da izdržite naporan dan.
Nije čudo da je zobena kaša sastavni dio jelovnika mnogobrojnih nutricionista, sportaša i pobornika zdravog načina života, jer njene blagodati su mnogobrojne:
- Izvrstan je izvor kalcija, minerala, masnih kiselina te je bogata vlaknima.
- Vrlo je učinkovita u snižavanju kolesterola te tako štiti srce od srčanih oboljenja.
- Pomaže stabilizaciji šećera u krvi te snižava rizik od dobivanja dijabetesa.
- Smanjuje rizik od raka i potiče rad mozga.
- Potiče rast kod djece i povećanje mišićne mase kod odraslih.
- Zbog količine kalcija, fosfora i magnezija vrlo je učinkovita u jačanju kostiju te štiti tijelo od osteoporoze.
Ukoliko navedeno prepoznajete kao dovoljno dobre razloge da zobenu kašu uključite u svoj jelovnik, donosimo vam jednostavan recept kako da ju pripremite:
Sastojci:
1 šalica mlijeka 3/4 šalice vode prstohvat soli 1 šalica zobenih pahuljica 1 banana 1 žlica meda 1 žlica omiljenih orašastih plodova (lješnjak, orah, badem…)
Pomiješajte mlijeko, vodu i sol te stavite grijati dok ne zakipi. Potom u zagrijanu tekućinu dodajte zobene pahuljice i miješajte nekoliko minuta, dok ne postane kremasto.
Nakon što smjesu maknete sa štednjaka, umiješajte bananu i med pa na kraju kašu pospite s orašastim plodovima.
Savjet plus: Prije kuhanja, zob treba oprati te ostaviti da se namače cca 3-4 sata, ili preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....