Nakon orahnjača i pečenki, vrijeme je za blitvu i brokulu – pročistite organizam izdašnom dozom zelenog povrća u juhi, salati i zdravom napitku.
Provjerite zašto su celer, brokula, krastavci, špinat, rikula i morske alge u detoks ekipi!
CELER
Zahvaljujući kemijskim spojevima apigeninu i ptalidu proširuje krvne žile pa je idealan kod povišenog krvnog tlaka, koji može biti posljedica unosa slanih namirnica. Također, potiče izlučivanje mokraćne kiseline koja se nakuplja zbog prekomjernog unosa proteina, alkohola i rafiniranih slastica.
BROKULA
Iznimno je bogata kromom, vitaminima B i C koji povećavaju razinu glukozionata, i time jačaju rad jetrenih enzima.
KRASTAVCI
Najveći dio čini voda, a kora sadrži biljna vlakna i minerale poput silicija, kalija i magnezija. Potiču i rad bubrega smanjujući tako izlučivanje toksina putem kože.
ŠPINAT
Bogat je folatima, dobar izvor željeza, vitamina C i K te minerala kalcija i magnezija koji smiruju te izvrstan u nutritivnoj terapiji povišenog tlaka.
RIKULA
Gorkasta zelena salata ubraja se u top salvestrole, prirodne dijetetske prolijekove.
MORSKE ALGE
Izvrstan su izvor minerala, ponajprije kalcija, željeza i joda, ali i nutrijenata kao što su magnezij, kalij, cink. Sadrže četiri puta više željeza nego crveno meso, čak 500 puta više joda od morskih plodova te 10 puta više kalcija od mlijeka.
Za pročišćavanje organizma isprobajte tri zelena recepta – pripremite juhu od celera, brokule i đumbira, salatu od mladog špinata i oraha ili zeleni smoothie!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....