Lady Gaga se za ulogu Patrizije Reggiani pripremala ne samo mentalno, već i fizički. Obojila je kosu u crno te promijenila prehranu kako bi se udebljala. Njezin strogi režim zamijenio je nešto ležerniji pristup prema hrani, a je li i najzdraviji, pitali smo domaću nutricionisticu i fitness trenericu Mariju Andrijašević.
Ako ste pogledali najiščekivaniji film ove jeseni, 'Dinastija Gucci', sigurno ste mogli primijetiti da je Lady Gaga maestralno odigrala svoju ulogu Patrizije Reggiani za koju se, kako je otkrila u intervjuu za Vogue, pripremala godinu dana. Toj ulozi dala je svu sebe - kako mentalno, tako i fizički jer je željela na što autentičniji način prikazati priču lukave Talijanke koja je 18 godina provela na robiji zato što je naručila ubojstvo svog bivšeg supruga Maurizija Guccija.
Osim što je cijelo vrijeme pričala engleski s talijanskim naglaskom (za koji su joj neki zamjerili da više zvuči kao rusko-engleski), Lady Gaga je drastično promijenila i izgled.
"Bit ću posve otvorena i jasna. Najmanje godinu i pol živjela sam kao da sam Reggiani, a od toga sam barem devet mjeseci govorila kao ona. Da, sve vrijeme, i kad nisam bila pred kamerama. Nisam mogla ući u ulogu Patrizije i govoriti kao ona dok sam bila plavuša pa sam odmah obojila kosu", rekla je ponosno glumica za Vogue.
No, najteža promjena Gagi nije bila obojiti kosu u crno, već promijeniti i izgled tijela, odnosno "ugodno se popuniti". Radnja filma smještena je u osamdesete, a na žensku ljepotu gledalo se drukčije nego tada. Sudeći prema starim fotografijama prave Patrizije Reggiani, mogli bismo reći da je imala lijepu figuru, ali nipošto nije bila mršavica.
Gaga je upravo zbog toga odlučila dobiti nekoliko kilograma pa je, kako je objasnila za Hollywood Reporter, jela velike porcije kruha i tjestenine. Da, to je možda bio najlakši način za debljanje, ali je li i zdrav? Na to pitanje odgovorila nam je diplomirana nutricionistica i fitness trenerica Marija Andrijašević.
Naime, kako je Marija odmah istaknula, postoji jedna velika zabluda oko hrane, odnosno ugljikohidrata, proteina i masti te oko toga što bismo ili ne bismo trebali jesti, ovisno o tome želimo li dobiti ili izgubiti kilograme.
"Debljamo se kada smo u kalorijskom suficitu, a mršavimo kada smo u kalorijskom deficitu. Drugim riječima, ako pojedemo više nego potrošimo, dolazi do povećanja tjelesne mase. Ako nam je želja udebljati se, bilo bi idealno da unosimo namirnice koje imaju visoku nutritivnu vrijednost. No, kruh, riža ili tjestenina nepravedno su razapete kao jedini krivci povećanja kilograma, a zapravo je samo stvar u tome jeste li u suficitu ili deficitu", objasnila je nutricionistica.
Ni gubljenje ni dobivanje kilograma, kaže Andrijašević, ne bismo smjeli provoditi na svoju ruku jer rezultati ovise o mnogo faktora - koliko se krećemo, sjedimo li puno, koliko imamo vode u tijelu, masnog tkiva ili mišićne mase.
"Ako osoba želi dobiti kilograme na zdrav način, prvo bi se trebala posavjetovati s licenciranim nutricionistom, napraviti detaljne pretrage (brzina metabolizma, vitaminsko-mineralni status, mjerenje i analiza sastava tijela) i tek onda u suradnji s nutricionistom napraviti adekvatan individualizirani jelovnik. Jedino tada nutricionist može znati kakav tip namirnica može povećati kalorijski unos", kaže Andrijašević.
Trpanje kruhom, tjesteninom, pizzama zato što su visokokalorične namirnice, upozorava, nije preporučljivo jer možete poremetiti krvnu sliku i hormone. "Da bi organizam pravilno funkcionirao, u njemu mora biti zastupljen svaki od makronutrijenata - ugljikohidrati, masti i proteini", napominje.
Ugljikohidrati su, dodaje, naše gorivo i moramo ih unositi kako bismo imali energije, ali na zdrav i kontroliran način. Zdravih ugljikohidrata ima i među voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama te ih ne treba miješati s lošim, industrijski obrađenim namirnicama s visokim udjelom šećera. "Jedimo zdrave nutritivno bogate i svježe namirnice", poručuje nutricionistica Andrijašević.
Najekstremnije transformacije izgleda zbog uloga
Gagina transformacija za ulogu nije jedina; i mnogi drugi glumci su za potrebe filma čak i ekstremnije promijenili izgled. Svi se sjećamo Renee Zellweger koja se za ulogu Bridget Jones u filmu "Dnevnik Bridget Jones" udebljala 10 kilograma - svaki dan je unosila oko 4000 kalorija. Ta transformacija joj je, između ostalog, dobila nominaciju za najbolju glumicu.
Gagin kolega iz 'Dinastije Gucci', Jared Leto, dobio je čak 30 kilograma zbog uloge u filmu "Poglavlje 27" iz 2007. Tamo je glumio ubojicu Johna Lennona, debeljuškastog Marka Chapmana, no njegovo naglo dobivanje kilograma koštalo ga je zdravlja - dobio je giht.
I Charlize Theron se zbog uloge morala odreći vitke figure. Kako bi vjerodostojno utjelovila serijsku ubojicu Aileen Wuornos u biografskom filmu 'Monster' iz 2003., morala se udebljati 15 kilograma te prestati se brinuti o koži. Njezina žrtva bila je plodonosna - Theron je dobila Oscara za za najbolju glavnu žensku ulogu.
Jedna od najekstremnijih transformacija pripada Matthewu McConaugheyju koji je za ulogu u filmu 'Gold' iz 2015. dobio čak 47 kilograma. "Nikada to nisam učinio. Rekao sam, 'McConaughey, imaš šest mjeseci da kažeš "da" svemu što želiš jesti i što god želiš popiti. Kad god. To je bilo zabavno", rekao je glumac jednom prilikom. Njegova prehrana se osam mjeseci sastojala od cheeseburgera i piva.
Vanessa Hudgens, koju možemo gledati u trećem nastavku romantične komedije 'The Princess Switch' na Netflixu, u drami iz 2013. 'Gimme Shelter' glumila je trudnu tinejdžericu beskućnicu i zbog te uloge morala je 'natući' 15 kilograma. Glumica je tada rekla da joj je zadatak bio prilično lak, s obzirom na to da se pripremala za film dok je bila u Cannesu, jedući hrpe i hrpe francuskih specijaliteta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....