Iako ga karantena nije spriječila da izda proljetni i ljetni hit, glazbenik je svjestan da od ove sezone ne može očekivati previše nastupa, a slična ga situacija očekuje i u njegovu restoranu Fabrika na Visu, vrata otvaraju uskoro, a kao i svi turistički djelatnici nema prevelika očekivanja od ljeta, ipak Splićanin se iznimno veseli boravku u Komiži i posjetu posebno dragih ljudi.
Iako je posljednja tri mjeseca splitski glazbenik Luka Nižetić izbacio dvije nove pjesme, zahvaljujući nesigurnoj situaciji s koronavirusom planove za ljeto uglavnom gradi za svoj restoran Fabrika na Visu.
Najnovija pjesma 'Ae', od milja je prozvana novim ljetnim hitom, snimio ju je Nižetić s članovima klape Kampanel, a Splićanin se pohvalio kako je vesela i šaljiva pjesma posvećena 'Najluđem gradu na svitu'. Kako je kazao to je prvi put da je nakon 19 godina i pjesme 'Ludi grade' posvetio pjesmu svom Splitu.
Pa ipak, iako je ponovno opjevao svoj rodni grad i njegove legende, izlaskom iz izolacije i karantene ovaj pjevač neće otići u Split, nego će produljiti na otok, točnije u Komižu na Visu gdje uskoro otvara vrata svog restorana.
Što misli o ljetu i glazbi bez koncerata, boji li se da će turistička sezona potpuno podbaciti i kako će tome doskočiti u Fabrici, otkrio je Nižetić u razgovoru za Gloria.hr.
Novi hit zove se 'Ae' i oda je vašem rodnom Splitu. Koje biste još izraze istaknuli kao obavezno poznavajuće za vaš grad?
Dalmacija pa samim time i Split puni su fenomena među kojima su i izrazi specifični samo za to podneblje. Štufalo me, karta kanta, vanka škvare, propuva si, vrag ga izija, dežbjego... Ima toga koliko 'oćeš :).... Žao mi je što se ti izrazi sve manje koriste, najviše ćete ih čuti kod starijih ljudi, fetivih koji jedini još čuvaju tradicionalnu riječ.
Koliko često koristite riječ 'Ae' i u kojem sve kontekstu?
Svakodnevno koristim ali ni ne primjetnim, to je jednostavno u duhu jezika i nešto s čime si odrastao. Sada kada je pjesma vani, ako kažem 'ae', onda se ljudi nasmiju i tako obratim pažnju. Fascinantno je da jednom riječju kao što je 'ae', a ovisno o kontekstu, gestikulaciji i intonaciji, mogu se iskazati razne emotivne reakcije, od čuđenja, potvrde, ushićenja, ravnodušnosti ili pitanja.
Koja je priča o ljudima kojima ste posvetili ovu pjesmu?
Pjesma je posvećena mom ‘ludom’gradu i svim njegovim žiteljima, ali i ljudima koji vole Split, ljudima koji se vole tamo vraćati i koji se u Splitu osjećaju kao kod kuće. Mentalitet, otvorenost, neposrednost, ludost i srčanost njegovih ljudi svih godina su opijum za strance i nešto što ovaj grad čini posebnim. 'Nima Splita do Splita' otpjevala je Konavljanka Tereza Kesovija svojevremeno, a pjesmu je napisao Zagrepčanin, to vam sve govori.
Kako mislite predstaviti pjesmu, naziru li se neki nastupi uživo?
Za sada je većina dogovorenih ljetnih datuma otkazano ili je na čekanju. Nadam se da će se, ovisno o situaciji, stvari normalizirati i vratiti u poznati bioritam jer baviti se glazbom bez koncertnih nastupa je neprirodno i jednostavno neprihvatljivo, kao da jedete juhu bez soli, bljutavo.
Osim (mogućih) koncerata pripremate se i za novu sezonu restorana na Visu. Čemu se nadate, od sezone, hoće li biti gostiju?
Prilagodili smo se situaciji, vlada je pomogla velikim i malim poduzetnicima s novim mjerama i najgore bi bilo da ne otvorimo. Mi smo spremni. Fabrika otvara svoja vrata 20. lipnja optimist sam i nadam se najboljem. Predviđanja nisu loša no ne treba ni misliti da će sezona biti kao prijašnje, treba postaviti realne ciljeve. Svi sektori su pogođeni ovom krizom, a na turizmu će se to najviše osjetiti jer ipak ovisimo o stranim gostima. Ne damo se, idemo dalje.
Što vam je najdraže jelo koje se priprema u vašem restoranu? Tko brine o kuhinji?
Teško mi je reći koje jelo mi je najdraže, ali ako moram izdvojiti onda bi to bio burger od kozica. Najveća satisfakcija svakom ugostitelju je kada je gost zadovoljan i još k tome ti pohvali jelo! Tada znaš da to što radiš ima smisla. Kreiranje jelovnika je moja obveza i svake godine nastojimo ga nadograditi pa ćemo tako uz bogate doručke koji su vrlo popularni među našim gostima ove godine uvesti i neka tradicionalna dalmatinska jela kao što je tinkglet od koke i pašta fažola.
Brine li vas situacija, čujete li se s kolegama ugostiteljima, kakva atmosfera vlada?
Imam dojam da su se ljudi zaželjeli posla, da jedva čekaju krenuti s radom. Moji kolege se svi već debelo pripremaju za sezonu, neki su već i otvorili. Čini mi se da je sada vrijeme da se pokaže najbolje i samo oni najkvalitetniji će opstati.
Koji su vaši planovi za ljeto?
Nema nekih velikih odmaka od prijašnjih ljeta, za dva tjedna spuštam se na Vis u Komižu gdje mi je posljednjih osam godine ljetna baza. Prema potrebi i koncertnim nastupima ću dolaziti na kopno. Najviše se radujem dolasku sestre s obitelji tako da ću napokon imati priliku više vremena provesti sa svojim nećakom Jozom koji već hoda i upija život oko sebe. Njen dolazak predstavlja veliko veselje u familiji jer se od kad je u Americi ne vidimo baš često.
Što ćete prvo napraviti kada dođete na Vis?
Bacit se u more, izgrliti sve drage ljude u Komiži i zahvaliti se životu.
Pročitajte i:
Luka zapjevao s klapom: Nije htio više čekati, nego rasplesano dočekati popuštanje mjera izolacije
Grčevita borba za bolje sutra! I Nižetić digao glas: 'Snosimo i snosit ćemo posljedice!'
Luka Nižetić: 'Najviše me brinu moje dvije babe u Splitu'
Urbanov izazov donio je čaroliju: Poslušajte čak šest verzija 'Pseće oluje'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....