STEPHEN LOVEKIN/BEI/SHUTTERSTOCK
rinoplastika

Novi nos na ponos: zagrebački plastični kirurg jednim zahvatom popravlja izgled i rješava zdravstveni problem

Bez obzira je li riječ o medicinskim ili estetskim razlozima, tko god se ohrabri na operaciju nosa želi samo da taj zahvat prođe bez boli i dugog oporavka: prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sinteza objašnjava kako to postiže novim kirurškim tehnikama

Bez obzira je li riječ o medicinskim ili estetskim razlozima, tko god se ohrabri na operaciju nosa želi samo da taj zahvat prođe bez boli i dugog oporavka: prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sinteza objašnjava kako to postiže novim kirurškim tehnikama

Rinoplastika, odnosno operacija nosa, jedan je od najčešće izvođenih zahvata u estetskoj kirurgiji – no razlozi za taj zahvat nisu samo estetski. U velikom broju slučajeva rinoplastika se povezuje s funkcionalnošću, tako da se u jednom aktu rješavaju i estetsko i zdravstveno pitanje. Za mnoge kirurge rinoplastika je kraljica estetske kirurgije, najsloženiji zahvat koji traži ne samo stručnost već i umjetničko promišljanje – jer nos koji je prekomjerno velik ili prekomjerno širok, deformiran, ukošen... treba uskladiti s ostatkom lica, a da osoba pritom ne izgubi identitet. Vrlo je važno, stoga, razgovarati s pacijentom o tome što očekuje od operacije, kakav nos želi i što nipošto ne želi. Kao kirurg iza kojeg je više od 7000 izvedenih operacija nosa, prof. dr. sc. Mislav Gjurić zna da je kvalitetna priprema, odnosno konzultacije tijekom kojih se vrlo vjerno može dočarati budući izgled, prvi korak prema ishodu s kojim će i pacijent i liječnik biti zadovoljni. Prof. Gjurić vodeći je ‘rinoplastičar‘ u Poliklinici Sinteza, gdje koristi najsuvremeniju tehnologiju koja mu omogućuje poštedno oblikovanje struktura nosa. U to su se uvjerile i brojne poznate osobe, kojima je riješio i estetske i funkcionalne probleme. Njegova sposobnost da s lakoćom rješava nosne problematike najšireg spektra, uz jednako impresivne rezultate u liječenju uha i grla, stavlja ga u sam vrh otorinolaringologije. Profesor Gjurić, koji je iznimno cijenjen u stručnim krugovima diljem Europe, neumorno prati najnovije trendove i uvodi inovacije u svoj rad.

Koji su najčešći estetski, a koji medicinskih razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na operaciju nosa?

- Otežano disanje na nos zbog prirođene deformacije, ili kao posljedica ozljede nosne pregrade, najčešći je medicinski razlog. Potom zbog raznih alergija, odnosno, zbog preosjetljivosti na različite vanjske faktore, sluznica prekomjerno reagira - otiče i to dovodi do otežanog disanja i problema sa sinusima, glavoboljama... to su sve razlozi zbog kojih se operira nos, a to može uključivati operaciju septuma, smanjivanje nosnih školjki i operaciju sinusa. Što se tiče estetike, najčešći razlog je nepravilnost - u smislu grbavog nosa, iskrivljenog u stranu, što je također često posljedica ozljede, zatim preširok nos, preširok i zadebljan vršak... Žene najviše smeta veličina nosa, koji duljinom i širinom nije proporcionalan ostatku lica.

image

Natalie Portman

STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kao iskusan kirurg iza kojeg je nekoliko tisuća izvedenih rinoplastika, kome biste preporučili taj zahvat iz estetskih razloga?

- Kao otorinolaringologu i plastičnom kirurgu glave i vrata, pedesetak posto mojih pacijenata k meni ponajprije dolazi zbog medicinskih problema, a druga polovica su pacijenti s isključivom estetskom indikacijom. Moram reći da nikad pacijentima ne savjetujem ili preporučujem estetsku korekciju i tu sam u prvom kontaktu vrlo suzdržan. Moje pravilo je saslušati pacijenta, čuti što je zapravo njegov problem ili želja i onda u razgovoru s njim doći do zaključka treba li se, i može li se, taj nos operirati. Postoje nosevi koji, po nekim objektivnim kriterijima, nisu skladni, međutim osobe ih doživljavaju kao dio vlastite osobnosti, nisu opterećene izgledom nosa i korekcija im ne pada na pamet. Bilo bi pogrešno i nepristojno osobe koje zapravo ne poznajemo nagovarati na estetski zahvat.

Zašto nos s godinama postaje sve uočljiviji?

- Zato što s godinama koža cijelog lica, pa tako i nosa, gubi tonus, postaje sve opuštenija, pa se onda čini da se i nos ‘spušta‘ i da postaje dulji. Kod osoba, starijih od šezdeset, rinoplastika se rijetko izvodi kao izolirani zahvat nego kao dio veće operacije koja uključuje facelifting, lifting vrata, korekciju kapaka, a sve u svrhu postizanja ujednačenog ‘ljepšeg izgleda‘. Kod mlađih žena popularno je smanjiti hrbat i podići vršak nosa i na taj način skratiti cijeli nos upravo kako bi se spriječilo da kasnije, starenjem, nos ne bi postao uočljiv.

Moje pravilo je saslušati pacijenta, čuti što je zapravo njegov problem ili želja i onda u razgovoru s njim doći do zaključka treba li se, i može li se, taj nos operirati

Suvremena operacija nosa nema veze s nekadašnjim zahvatima, koji su zahtijevali lomljenje nosne kosi i dugi oporavak: možete li objasniti na koji način vi danas operirate nos?

- Moja današnja tehnika rinoplastike rezultat je razvoja svjetskih trendova kao i vlastitih istraživanja i iskustava. Rinoplastika je izuzetno zahtjevna i kompleksna operacija s izrazito vidljivim rezultatom na koji utječu brojni faktori, od kojih su neki izvan kontrole kirurga. Mislim da je najvažnija detaljna preoperativna analiza svakog pojedinog nosa i individualno planiranje koraka operacije. Način operiranja treba prilagoditi deformaciji, a ne obrnuto, odnosno robovati shematskim rješenjima. Moja je misao vodilja da pokušavam maksimalno očuvati strukture koje su kvalitetne i ciljano korigirati samo deformacije. Zato moje instrumentarke u šali kažu da je svaka moja operacija nosa drugačija. Odluka da li ću nekog pacijenta operirati zatvorenom endonazalnom tehnikom ili otvorenom rinoplastikom ili prezervacijskom tehnikom ili da li ću koristiti ultrazvučni (piezo) nož ili dijamantnu brusilicu ovisi o preoperativnoj analizi i odluci tijekom operacije. Suvremena tehnologija donijela je poboljšanja u smislu preciznosti oblikovanja kosti, međutim, nije od koristi u modeliranju vrška i ostalih mekih dijelova nosa. Velik i za sada gotovo nerješiv problem ostaje debela koža, odnosno potkožno tkivo, što onemogućuje lijepo formiranje i strukturiranje prvenstveno vrška nosa. Tu eksperimentiramo s aplikacijom različitih lokalnih lijekova u svrhu smanjenja oteklina, debljine tkiva i ubrzanja oporavka.

image

U Poliklinici Sinteza se koristi uređaj Vectra H2 za kompjutersku simulaciju mogućeg izgleda nosa i tom prilikom se prokazuje kako različiti stupnjevi promjena utječu na konačan rezultat.

DOMAGOJ KUNIC

Kako pripremate pacijenta/icu na zahvat?

- Početak svega je detaljan razgovor o tome što se treba, može i na koji način se radi operacija. Vectra H2 uređaj koristim za kompjutersku simulaciju mogućeg izgleda nosa i tom prilikom prikazujem kako različiti stupnjevi promjena utječu na konačan rezultat. Takvom vizualizacijom pacijent dobiva realnu predodžbu kako bi nos izgledao nakon operacije te procjenjuje je li to u skladu s njegovim očekivanjima. I dok u razgovoru objašnjavam što je moguće napraviti, istodobno dobivam uvid i u psihološki profil potencijalnog pacijenta – očekivanja, stavove, fleksibilnost i koje su moguće reakcije na potencijalni rezultat. Uz to, razgovaramo i o lijekovima koji se prije operacije ne smiju koristiti, odnosno, lijekove koje treba uzimati nakon operacije radi ublažavanja oteklina, modrica i bržeg oporavka. I, konačno, svaki pacijent prije estetske operacije ispunjava anonimni upitnik o zadovoljstvu vlastitim izgledom i motivacijama za operaciju.

image

Otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata Mislav Gjurić

DOMAGOJ KUNIĆ

Koje su komplikacije moguće tijekom ili poslije rinoplastike - i kako ih izbjeći?

- Trebamo razlikovati nuspojave i komplikacije. Dakle, nuspojave su prolazna, očekivana stanja kao što su otekline, modrice, osjećaj utrnutosti nosa, lagani bolovi ... na što pripremam pacijenta u razgovoru prije zahvata. Što se tiče komplikacija, treba spomenuti neravnine - bilo koštane, bilo hrskavične – potom su moguće infekcije rane, stvaranje ožiljka, asimetrija postraničnih dijelova nosa ili nosnica. Jedan dio neravnina ili asimetrija posljedica su neravnomjernog zarastanja tkiva i na to se može djelovati konzervativnim metodama tapinga, masažama ili injekcijama kortikosteroida. Postoperacijske deformacije koje ne prolaze nakon više mjeseci rješavaju se takozvanom sekundarnom rinoplastikom.

image

Kylie Jenner

JOHN ANGELILLO/UPI/PROFIMEDIA

Je li moguće korigirati oblik nosa filerima, odnosno, u kojim slučajevima je to dobar izbor?

- Za mene je jedina indikacija za korištenje filera - korekcija manjeg udubljenja, manje asimetrije, manje nepravilnosti gdje dodavanje volumena ne narušava sklad ostatka nosa već ciljano popunjava spomenuti defekt. Kako većina mojih pacijenata želi u principu manji, uži, kraći nos, to sve ne možemo postići filerom. Osim toga, područje nosa posebno je prokrvljeno, tako da injiciranje filera u tom području, a osobito nakon prethodnih operacija, nije nimalo bezazleno i bez mogućih ozbiljnih komplikacija. Tu treba biti vrlo oprezan, razgovarati s pacijentom i procijeniti je li rizik apliciranja filera u nos opravdan.

Ukoliko ste zainteresirani za korekciju nosa, prepustite se u sigurne ruke kod profesora Mislava Gjurića. Rezervirajte svoje konzultacije uz uređaj Vectra H2 i 3D simulaciju u Poliklinici Sinteza putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem telefona: 01/ 50-05-970. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Poliklinika Sinteza

Linker
03. rujan 2024 03:20