Damira Kalajžić
ČOVJEK KAO JA

Ana Radišić i Joško Lokas govore o projektu i ljubavi prema Arsenu

Poznati voditelji projektom ‘Arsen, Čovjek kao ja‘, koji će se održati 12. i 13. srpnja u Šibeniku, žele očuvati ostavštinu čuvenog glazbenika te približiti njegove pjesme mlađim generacijama

Poznati voditelji projektom ‘Arsen, Čovjek kao ja‘, koji će se održati 12. i 13. srpnja u Šibeniku, žele očuvati ostavštinu čuvenog glazbenika te približiti njegove pjesme mlađim generacijama

"Nakon Arsenovog odlaska u kolovozu 2015. osjetili smo potrebu da ga ne smijemo pustiti da samo tako ode, iako bi možda on baš tako htio. Zadužio je mnoge, ne samo glazbenike za koje je pisao nego i generacije nas običnih ljudi. Tako sam s prijateljima, Anom Radišić i Mislavom Donajem, došao na ideju da napravimo projekt ‘Arsen, Čovjek kao ja‘ posvećen očuvanju bogate glazbene ostavštine Arsena Dedića, kojem je cilj približiti njegov opus novim generacijama i obogatiti kulturnu ponudu Šibenika", govori Joško Lokas (52), TV voditelj i producent.

Šibenik će tako 12. i 13. srpnja biti pozornica otvorena i slobodna svim posjetiteljima. U gradskoj knjižnici djeca će imati radionice crtanja inspirirane Arsenovim stihovima, klapa Sebenico ispred krstionice pored gradske katedrale na svoj će način interpretirati Arsena. Kristijan Beluhan će pokazati kako zvuči "jutro uz Arsena". Jazz trio Zvonimira Radišića interpretirat će filmsku glazbu, dok će gudački kvartet Vortex strings klasičnim repertoarom uljepšati staru jezgru, samostanski vrt sv. Lovre.

image

Ana Radišić i Joško Lokas

Damira Kalajžić

Paralelno s tim, u Kući umjetnosti Arsen održat će se panel na kojem će sudjelovati Saša Lošić Loša, razmatrajući Arsenovu ostavštinu i utjecaj na glazbu. U večernjim satima na tvrđavi Barone nastupaju Matija i Lu Dedić, Saša Lošić Loša, Zoran Predin, Tina Vukov, Lea Dekleva, Marija Mirković, BluVinil, Josip Palameta, Ivana Husar i Kristijan Beluhan. Večer kasnije na Tvrđavi sv. Mihovila posjetitelje očekuje koncert na kojem će uz Matiju i Lu pjevati i Gibonni, Matija Cvek, Amira Medunjanin, Natali Dizdar, Mia Dimšić, Alen Slavica i Mate Grgat, a sve pod vodstvom glazbenog producenta Nikše Bratoša.

Organizatori, voditelji Ana Radišić i Joško Lokas, povezani su rodbinski, a nakon što su postali i prijatelji, dogodio se zajednički projekt.

"Anu znam otkad je bila dijete jer smo rodbinski povezani preko njezine majke kojoj je Lokas djevojačko prezime. Ana je oduvijek bila ambiciozna i to nije skrivala. Ja sam je pomalo kočio jer, kako kaže Arsen, ‘mlade treba kočiti‘ u strahu da prerano ne uđu u medijske vode i da ne zapusti obrazovanje. Savjetovao sam da završi najbitnije poglavlje u životu, a onda krene u ovo u čemu je danas izvrsna. Drago mi je da smo obiteljski povezani jer sam jako blizak s njezinim bratom, roditeljima koji su postali i moji prijatelji. Moja obitelj je jako vezana uz nju tako da nam se dogodilo ono najbolje, kao rođaci postali smo prijatelji", govori Joško, koji naglašava kako podjednako voli učiti kako od starijih tako i od mlađih kolega. Ana je pak njega oduvijek doživljavala kao uzor.

image

Joško Lokas

Damira Kalajžić

"Bio je svjesno i nesvjesno moj medijski mentor. Njegova prizemnost i skromnost unatoč popularnosti bile su najljepša škola koju i danas gledam iz prve klupe. Imala sam oduvijek potporu, priliku za iskreni savjet, kao i kočnicu pri nekom prevelikom zaletu", objašnjava 35-godišnja Ana Radišić. Arsena je kroz odrastanje i sazrijevanje u svakoj životnoj fazi drugačije doživljavala.

"Ono što se nikad nije promijenilo jest osjećaj kad čujem zvuk, takt i stihove Arsenovih pjesama... Danas ga često slušam kroz opus Matije Dedića. Ježila sam se svaki put na interpretaciju njegove supruge Gabi, vraćala me najčvršće sidru unutar mora osjećaja i sve dublje vezivala uz Arsena kojeg jedva čekam sada čuti i kroz sve naše glazbenike koji će ga interpretirati u svojim glazbenim žanrovima. Posebne osjećaje gajim prema pjesmi ‘Odlazak‘ koja svaki put budi jednaku emociju i podsjeća na prolaznost koja je neminovna i zbog koje ne zaboravljam biti ‘tu‘", govori Ana.

image

Ana Radišić

Damira Kalajžić

Joško je Arsenovo stvaralaštvo zavolio još kao srednjoškolac, nakon čega je njegov utjecaj bio sve moćniji. "Kod mene je sve počelo s ‘Ne daj se, Ines‘. Prvo sam čuo verziju s Radom Šerbedžijom, a tek kasnije Arsena kako je izvodi. Ta pjesma je meni došla kada mi je najviše trebala, možda i petnaestak godina od njenog nastanka, u vrijeme kada sam bio glup i zaljubljen. Kako sam odrastao, tako je moje shvaćanje njega postajalo sve ozbiljnije. Sarkazam nije nigdje izostavljao, ali nemojmo izostaviti eleganciju i lakoću stvaranja, čime su njegove pjesme postajale neke od najljepših za koje znam. Kasnije je jedna vodila drugoj, a izdvojio bih ‘Sve što znaš o meni‘, ‘Djevojka iz moga kraja‘... tu bih čak dodao jedan mali detalj. Mama Arsena Dedića je iz Rupa, malog mjesta pored Šibenika, odakle je i moja mama", priča Joško.

Već za iduću godinu imaju nove planove - pokrenuti autorsku večer mladih kantautora pod nazivom "Mlade treba kočiti" u želji da mla­­­­di glazbenici eksperimentiraju u različitim žanrovima Arsenove stihove i glazbu te da to po­­­­stane dio koncertnih izvedbi na nekoj od tvrđava.

Nakon radnog dijela ljeta oboje će biti posvećeni odmoru i obitelji. Zbog snimanja "Potjere" i "Superpotjere" Jošku je tempo tijekom cijele godine vrlo užurban, no desetak dana je već rezervirao za potpuni mir posvećen obitelji i prijateljima, a Ana nakon završetka sezone podcasta "Putem oblaka" ima slične planove.

"Ostajem u Dalmaciji do kraja kolovoza. Punit ću dušu morem, knjigama, obitelji i najbližim prijateljima. Odmarati, jesti frišku ribu, biti daleko od kamera i bilo kakvih planova. Oblaci će mi biti pogled u more, a sunce najvažniji punjač baterija za ostatak godine. Uz to ću slušati cvrčke. Srcu nema draže", zaključuje.

Linker
05. rujan 2024 15:19