PROSPER FILIPOVIĆ
Talentirana Splićanka

Maštala je o tome da postane pravnica, a danas je jedna od najtraženijih dizajnerica interijera, razgovarali smo s njom

Petra Antunović Đikić vlasnica je studija za dizajn interijera Enami, a može se pohvaliti i uspjehom izvan Hrvatske i uređenjem dva bara u Amsterdamu. Otkrila nam je kako izgleda njezin radni dan, ali i koji je najizazovniji projekt na kojem je radila.

Petra Antunović Đikić vlasnica je studija za dizajn interijera Enami, a može se pohvaliti i uspjehom izvan Hrvatske i uređenjem dva bara u Amsterdamu. Otkrila nam je kako izgleda njezin radni dan, ali i koji je najizazovniji projekt na kojem je radila.

Petra Antunović Đikić tek je zakoračila u tridesete, a njezino ime već je nadaleko poznato kada je riječ o uređenju interijera. Ova mlada dizajnerica još kao djevojčica pokazivala je interes prema uređenju i dekoraciji prostora, a s godinama je postala jedna od najtraženijih osoba u svojoj struci. I to ne samo u rodnom Splitu već i izvan granica Hrvatske. U Nizozemskoj, točnije u Amsterdamu, uredila je dva cool caffe bara BarFly i Fjaka, a sve je započelo prije devet godina kada je odustala od studija prava te upisala i završila stručno osposobljavanje za dizajnera interijera u Suvremenom učilištu u Splitu, a kasnije i preddiplomski studij dizajna interijera. Četiri godine kasnije otvorila je i vlastiti studio za dizajn interijera Enami interior design koji je postao je nezaobilazna adresa u stvaranju vrhunskih prostora, bilo da je riječ o privatnim stanovima, modernim vilama za odmor ili poslovnim prostorima.

"Dizajn je za mene čista umjetnost. Tu nema mjesta matematici. Naravno, standardi postoje i pravila kojih se moramo držati, ali u dubini svega toga leži čista umjetnost i kreativnost, sloboda uma i misli koje možete prenijeti na papir. Dobar dizajner interijera uvijek je korak ispred i teži boljem, ali na putu ne gubi sebe. Trudi se u svakom projektu dati sebe i ostaviti pečat. Pristupa svakom novom projektu kao da je prvi. Na kraju se isplati i kao u svemu, razlika se vidi", govori nam dizajnerica koja u arhitekturi najviše voli slobodu i različitost.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

"Te dvije stvari nešto su čemu najviše težim. Uistinu je predivno vidjeti ideju koja polako, ali sigurno postaje realnost i ostaje kao nekakvo obilježje svakog arhitekta. Mislim da je to uistinu jedinstveno", dodaje Petra koja nam je otkrila i kako izgledaju njezini radni dani.

image
PROSPER FILIPOVIĆ

"Vrlo dinamično, zanimljivo je kako svi uvijek vide završni dio koji uključuje dekoraciju i kad sve nekako izgleda kao da je oduvijek tako izgledalo. Zaboravlja se cijeli proces i put koji je zaista kompleksan. Osim same ideje i pripreme projekta, tu su i mnogobrojni sastanci, terenski rad, obilazak dućana... Doista je širok spektar dužnosti jednog dizajnera interijera. Iz tog razloga je potreban tim i delegacija poslova, kako bi na kraju sve bilo na profesionalnoj razini koja teži izvrsnosti", objašnjava Petra koja je prije pet godina otvorila vlastiti studio za dizajn interijera.

"U početku sam dosta razmišljala kad bi bio najbolji trenutak za osnovati svoju tvrtku, ali vjerujte mi, nema pravog trenutka. Pravi trenutak je onda kad vjerujete i kad ste sigurni u ono sto želite. Priznajem, bilo je izazovnih trenutaka s obzirom na to da sam u međuvremenu postala i mama, ali ljubav prema ovom poslu me gurala naprijed i dovela do toga da uskoro i otvaramo nas samostalni studio u Splitu. Možda jedan od najvećih izazova kada ste poduzetnik je to što samim time više nemate radno vrijeme, već je vaše radno vrijeme cijeli dan. Potreba za napredovanjem i održavanjem kontinuiteta je nužna za uspješnost što samim time predstavlja i izazov", kaže nam dizajnerica.

image
PROSPER FILIPOVIĆ

Što se tiče same estetike, Petra u svojim interijerima ponajviše preferira klasičan i moderan stil uređenja. "Osobno najviše volim klasični stil u kombinaciji s modernim, ali i japandi stil. Kao studio se nismo odredili stilski i ne forsiramo samo jedan pravac uređenja već se prilagođavamo svakom pojedinom prostoru, njegovoj namjeni i samim klijentima. Osluškujemo klijentove želje i potrebe te u skladu s tim stvaramo najbolju opciju. Volimo se poigravati različitim stilovima i svakog puta unijeti nešto novo u interijer", govori dizajnerica koja inspiraciju pronalazi u putovanjima.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

"Otkrivanje novih mjesta zaista širi vidike i otvara pregršt novih mogućnosti. Osim toga inspiraciju crpim svakodnevno iz vlastitog okruženja,raznih časopisa i stranica namijenjenih interijerima koje prate trendove. Uz sve to bitna mi je konstantna edukacija koja mi omogućava nova saznanja,a time i otvara nove mogućnosti i rješenja u određenim projektima. Sajmovi su izvrsna opcija kada pričamo o trendovima, novitetima i konstantnoj edukaciji pa tako svake godine posjećujem Maison & Object u Parizu i Salone del Mobile u Milanu", dodaje Petra koja nam je izdvojila nekoliko projekata koji su joj naročito ostali u sjećanju.

"Iako smo uređivala mnogo različitih prostora i svaki od njih ima neku svoju priču, kao najdraži definitivno bi izdvojila uređenje jednog trosobnog stana u Splitu. Klijentica i ja smo odmah kliknule i doslovce mi je dopustila da radim što god hoću, prepustila se mojoj viziji i vjerovala mi, što je zapravo najljepši dio cijele priče", govori naša sugovornica.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

"S druge strane, najizazovniji mi je bio mali stan od tek 37m2 u koji smo uspjeli ugurati čak dvije sobe, vešeraj i ostavu, dakako, uz dnevnu zonu i kuhinju sa šankom. Najteži je bio projekt bara u Amsterdamu koji je, osim zbog lokacije, iziskivao brzo rješenje s korištenjem i restauracijom postojećih komada namještaja i zapravo dosta kreativnosti te pogleda van okvira. Možemo reći da mi je to bio projekt van komfor zone, ako je uopće ima u ovom poslu (smijeh)", kaže dizajnerica koja je prije godinu i pol rodila sinčića, a velika joj je podrška i suprug Krešimir.

"Naši su poslovi zapravo usko vezani jer poslovno surađujemo. Naime, u studiju pripremamo kompletnu dokumentaciju potrebnu za realizaciju projekta, a suprugova tvrtka obavlja radove i realizira naše ideje. Tako klijentima nudimo potpunu uslugu, odnosno sistem ključ u ruke", zaključuje Petra Antunović Đikić.

Linker
09. rujan 2024 14:04