Consuelo će u prosincu organizirati izložbu svojih srca

 NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
Zanimljiv interijer

Vodimo vas u podsljemenski dom čileanske umjetnice: "Zagreb nam se sviđa zbog sigurnosti i domaće atmosfere"

Grafičarka, slikarica i kiparica iz Santiaga Consuelo Palma već sedamnaest godina živi u Hrvatskoj, a kuća koju dijeli sa suprugom, troje djece i psom podsjeća na galeriju - jer je krase brojne slike i skulpture s motivom srca te antikni predmeti iz raznih dijelova svijeta.

Grafičarka, slikarica i kiparica iz Santiaga Consuelo Palma već sedamnaest godina živi u Hrvatskoj, a kuća koju dijeli sa suprugom, troje djece i psom podsjeća na galeriju - jer je krase brojne slike i skulpture s motivom srca te antikni predmeti iz raznih dijelova svijeta.

Bilo je to jedno od onih sivih jesenskih zagrebačkih prijepodneva koje bismo najradije proveli ispod dekice uz šalicu toplog čaja i maratonsko gledanje serijala, no kad nam je vrata svog doma nedaleko od sljemenske žičare otvorila vedra i razgovorljiva čileanska umjetnica Consuelo Palma (53), energija je svima bila na visini. Grafičarka, slikarica i kiparica iz glavnog čileanskog grada Santiaga najprije nas je poslužila tartom od limuna i alfajoresima - južnoameričkim kolačićima od prhkog tijesta i namazom od mliječne karamele (dulce de leche) - a potom nas provela trokatnicom čiji je interijer poput galerije.

image

Consuelo gostima rado servira južnoameričke kolačiće alfajores i tart od limuna

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak su povezani u jednu cjelinu

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Naime, u gotovo svakom kutku kuće, koju dijeli sa suprugom Camilom Sozom (53), kćeri Consuelo (23), sinovima Camilom (25) i Clementeom (18) te četverogodišnjim vajmarskim ptičarom Rijom, neko je umjetničko djelo. Nerijetko nadahnuto Consuelinim životom izvan domovine pa, primjerice, njene glinene skulpture "Apachetas" podsjećaju na stožaste kamene krajputaše, koje su Inke gradile kao posvetu božici Pachamami kako bi ih čuvala tijekom dugih putovanja po Andama. Tu su i slike iz ciklusa "Windows", gdje je fotografirane prozore dubrovačkih palača umjetnica ukomponirala na platno ili papir, te "Forastera" (Autsajder), u kojima je na isti način koristila različite elemente domaće arhitekture. Najviše iz Dubrovnika i Zagreba.

image

Umjetnica najviše vremena provodi u svom atelijeru, a ‘čuva‘ je vajmarski ptičar Rio

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Glinena skulptura iz serije ‘Apachetas‘ podsjeća na krajputaše u Andama

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Skulpture su povezane s mojim životom strankinje, a slike označavaju razdoblje u kojem se prilagođavam novoj stvarnosti, pa sam u njih integrirala dijelove hrvatskih građevina, pokušavajući ih sastaviti u svojoj duši i povezati se s njima u svom unutarnjem svijetu", objašnjava Consuelo, prepoznatljiva i po seriji "Srca", koja je kao univerzalni simbol na različite načine interpretirala u slici ili modeliranog u glini, dajući mu novo značenje.

image

Skoro svaki kutak kuće ukrašen je srcima

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Među njenim djelima je i ‘Hope‘ (Nada), u kojem preko simbola glavnih religija poziva na mir

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Srce je nit vodilja mog rada. Isprepliće svaku priču, emociju i iskustvo, dajući koheziju svemu što stvaram. Kroz različite tehnike, materijale i volumene srce je za mene središte - početak života. Stoga je to u mojoj umjetnosti središnji element koji sve objedinjuje i od kojeg sve polazi. Predstavlja ne samo porijeklo života već i vitalnu silu koja pokreće svaki detalj, oblik i sloj u mojoj konstrukciji", objašnjava umjetnica, koja je kreirala i rad "Hope" (Nada) u akrilnoj kutiji na zidu dnevnog boravka. Prikazuje četiri srca od bijele gline s ugraviranim vjerskim simbolima.

image

Consuelo, njezin suprug Camilo i pas Rio, a iznad njih je ukras od ptičjeg perja iz Brazila

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Predstavljaju četiri glavne religije - kršćanstvo, budizam, islam i judaizam - a moj je san da sve budu u miru, koji nam je i sada prijeko potreban", govori Consuelo, čiji dom krase i djela drugih umjetnika te predmeti koji za nju imaju emotivnu vrijednost. Pokazuje nam drveni reljef koji je iz Kine donio njezin djed Ignacio Palma Vicuña, bivši senator i ministar u vladi Salvadora Allendea. Tu su i blagovaonski stolci koje je od recikliranog drveta izradio Consuelin svekar, arhitekt Sergio Soza Valderrama, što im je bio vjenčani dar prije 27 godina. Efektna je i baršunasta vintage ležaljka koja je pripadala Mariji Cristini Zeis Marin i Joséu Manuelu Valenciji Guzmánu, baki i djedu njezina supruga. Pažnju nam je privukao i kip Djevice Marije, koji je Consuelo dobila od tete Victorije Cerde.

image

Kip Djevice Marije dar je Consueline tete Victorije - redovnice

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Ona je časna sestra čije je redovničko ime također Consuelo, a Gospu mi je darovala da me čuva i štiti kad sam došla živjeti u Hrvatsku", otkriva umjetnica, koja ovdje živi gotovo sedamnaest godina - najprije u Dubrovniku, a potom u Zagrebu. U Europu se preselila zbog suprugovog posla, jer je Camilo Soza bio direktor u grupaciji Jadranski luksuzni hoteli, čiji je vlasnik čileansko-hrvatska obitelj Lukšić. Nakon dvanaest godina rada u upravi odlučio je biti neovisan i pokrenuti vlastiti posao pa sada ima tvrtku koja strancima pomaže da investiraju u Hrvatsku, uglavnom u sektoru ugostiteljstva i turizma. Živjeli su u unajmljenim prostorima, a prije nepune tri godine kupili su kuću u podsljemenskoj zoni.

image

Consuelin suprug Camilo Soza ima kućni ured, ukrašen njenim djelima

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Željeli smo živjeti blizu Jaruna, Maksimira ili nekog drugog parka jer imamo psa, a i volimo aktivnosti u prirodi. Moj suprug, primjerice, obožava planinariti. Ovu kuću smo brzo pronašli i skrasili se u Hrvatskoj, iako nam je prvotni plan bio ostati maksimalno tri godine. Zagreb nam se sviđa jer je siguran, ima sve što treba, a opet je dovoljno malen da se osjeća domaća atmosfera", govori Consuelo, dodajući kako je ona bila glavna u ukrašavanju i opremanju doma, koji ima i hrvatski "štih".

image

Kutak s policom za knjige Studija Franić Šekoranja, foteljom iz Reto centra i rezbarijom koju je Consuelin djed donio iz Kine

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Polica za knjige ima potpis Studija Franić Šekoranja, garnitura u dnevnom boravku je iz Prostorije, a fotelje su iz Reto centra, organizacije za rehabilitaciju ovisnika o drogi i alkoholu. U dnevnoj je sobi, povezanoj s kuhinjom i terasom, i tepih s motivom Consueline slike - dar južnoafričkog dizajnera Leeja Ivana Shorta, koji sa suprugom Sheri živi u Zagrebu.

image

Consuelo izrađuje slike u različitim tehnikama, a uz srca čest motiv je i Hrvatska

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Consuelo će u prosincu organizirati izložbu svojih srca

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Consuelo ipak najviše vremena provodi u svom atelijeru u podrumu, gdje održava i tečajeve keramike. Njeni radovi se mogu vidjeti na Instagram profilu @consuelopalmaart, a imale je i brojne izložbe - u Monaku, Veneciji, Madridu i, naravno, u Hrvatskoj. Kod nas je, uz ostalo, samostalno izlagala u Veleposlanstvu Republike Čile, restoranu Noel, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Muzeju Mimara, Palači Sponza u Dubrovniku, galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu...

image

Pola stoljeća star drveni anđeo lokalnog umjetnika s tržnice u Mexico Cityju dar je Consuelinog svekra

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Ondje će 23. listopada s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) sudjelovati na međunarodnoj izložbi "Femininologija", koja će u studenom biti i u Beču. U zagrebačkoj Galeriji specijalne policije će pak s udrugom Marra Altrui, koja pomaže onkološkim bolesnicama, organizirati još jednu samostalnu izložbu. Trajat će od 3. do 9. prosinca, a zvat će se "Start where your heart is", jer će umjetnica izložiti svoja srca. Consuelino srce sada kuca i za Hrvatsku pa se nada da će s vremenom bolje naučiti jezik, koji njena djeca pričaju savršeno.

image

Drvo života, tradicionalna keramička skulptura iz Meksika, dar je prijateljice iz Perua

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Volim riječi "molim", "izvolite", "ljubav", a najdraža mi je "polako". Kad sam došla u Hrvatsku, svugdje sam čula taj izraz - počevši od parka u Dubrovniku gdje sam se igrala s djecom. Kasnije sam shvatila da se "polako" odnosi i na ispijanje kave, odnosno da je dio hrvatskog lifestylea i identiteta", zaključuje Consuelo Palma, čiji zagrebački dom, uz njenu kreativnost i osobnost, odražava i raznolikost kultura.

Linker
19. listopad 2024 08:07