S gljivama ne treba praviti kerefeke: okusom toliko obogaćuju jelo da su sastojak najjednostavnijih recepata.
JUHA OD GLJIVA
SASTOJCI
- 1/2 kg različitih gljiva (vrganji, bukovače, šampinjoni, lisičarke)
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 7,5 dl temeljca
- 2 dl bijelog vina
- 2 dl kiselog vrhnja
- malo maslaca, sol, papar, peršin
Gljive očistiti i narezati. Luk nasjeckati i pirjati na maslacu. Dodati češnjak zdrobljen nožem (zbog intenziteta okusa), pa potom i gljive. Dodati vino i pirjati dok ne ispari, a potom temeljac tako da prekrije gljive (prije dodavanja tekućine izvadite nekoliko gljiva za ukras). Posoliti i kuhati na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju. Maknuti s vatre, te miksati štapnim mikserom. Potom dodati vrhnje i vratiti na vatru nekoliko minuta uz neprestano miješanje dok juha ne zakipi. Popapriti, posipati peršinom te ukrasiti gljivama.
OMLET S GLJIVAMA
SASTOJCI
- 4 jaja
- 1/2 manje glavice crvenog luka
- 10 dag špinata
- 10 dag vrganja ili drugih gljiva
- 1 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
- ulje, sol, papar, peršin
Gljive skuhati i ocijediti te lagano propirjati na vrućem ulju zajedno s crvenim lukom i špinatom. Maknuti s vatre. Pjenasto umutiti jaja, posoliti i popapriti te dodati vrhnje ili mlijeko. Dalje miješati dok se ne dobije gusta pjenušava smjesa. Zagrijati tavu, dodati ulje, a kad je vruće, izliti jaja te dodati smjesu gljiva i špinata. Poslužiti vruće.
SALATA OD PILETINE, GLJIVA I TIKVICA
SASTOJCI
- 1/2 kg gljiva (bukovače, lisičarke, vrganji)
- 2 tikvice srednje veličine
- 20 dag pilećeg filea
- 1/2 glavice crvenog luka
- nekoliko češnjeva češnjaka
- sol, papar, maslinovo ulje, mješavina začina (bosiljak, kurkuma, ružmarin, majčina dušica)
Na gril tavi popržiti piletinu i tikvice narezane na trakice te gljive. Prebaciti u zdjelu, dodati sve začine i maslinovo ulje te promiješati. Možete poslužiti toplo ili hladno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....