Domaća bajadera često se nađe na blagdanskim stolovima, ali zašto ove godine ne napravite mali iskorak i napravite rolice? Iva Horvat ima super recept, a mi smo ga morali prenijeti.
Ako ste u procesu osmišljavanja pripreme blagdanskih poslastica i ako uz to ne možete odoljeti slatkim bajaderama, za vas imamo dobre vijesti. Naime, čini se kako će ovih blagdana pravi hit biti bajadera rolice, koje izgledaju savršeno, meke su i tope se u ustima.
Recept za njihovu pripremu na svom je profilu podijelila i influencerica Iva Horvat (@beaditon) i u trenu inspirirala svoje pratiteljice. "Mislim da nema smisla preskočiti ovako primamljivu verziju. Savršene, mekane, mirisne... Ako ste fan bajadere i mirisa Božića, ovo morate probati", napisala je uz video u kojem je pokazala kako ih priprema kod kuće.
Iva je za ovu slasticu objavila i recept kojeg definitivno nije loše zapisati, a evo što vam je sve potrebno za njihovu pripremu:
Tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 11 g soli
- 300 g mlijeka (sobne temperature)
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje
- 105 g maslaca
Čokoladni fil:
- 200 g mliječne čokolade
- 140 g otopljenog maslaca
- 200 g plazma keksa
- Mlijeka po potrebi (da smjesa bude mekša za razmazivanje)
Lješnjak fil:
- 400 g mljevenih lješnjaka
- 200 ml vrućeg mlijeka
- 100 g šećera
- 20 ml Bajadera liker
Krema:
- 250 g Mascarpone sira
- 200 g krem sira
- 50 ml Bajadera likera
- 150 g mljevenog šećera
- Kakao za dekoraciju
Priprema:
Aktivirajte kvasac s malo mlijeka i šećera (uzmite od gore navedenih mjera). Umijesite tijesto i polako dodajite maslac, mijesite mikserom tridesetak minuta. Miksa se duže da se oslobodi gluten kako bi rolice bile što mekše. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.
Pripremite punjenje. Otopite maslac i čokoladu, dodajte keksima. Ako je smjesa pregusta, dodajte mlijeka. Za drugo punjenje u mljevene lješnjake dodajte šećer, liker od bajadere i vruće mlijeko. Izvaljajte tijesto na cca 8 mm debljine i premažite prvo čokoladnom, a zatim lješnjak smjesom. Ako vam je lakše, utisnite rukama. Zarolajte i izrežite na debljinu otprilike 4 cm, stavite u pleh (koristite pek papir) i pustite još 1 sat da se diže. Pripremite kremu za premazivanje tako da pomiješate sve sastojke. Rolice pecite na 180° 20-25 minuta. Prvih 17-18 min stavite na njih pek papir kako se ne bi jako zacrnile, zatim maknite papir i zapecite. Malo ohladite i premažite s kremom. Dekorirajte s kakaom ako želite i naravno, uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....