Ovo keksići mogu poslužiti i kao dekoracija, ali toliko su ukusni da ne vjerujemo da će dugo ukrašavati vaš stol ili božićno drvce.
Ako ste gledali dokumentarac o njoj na Netflixu, onda ste shvatili da je Martha Stewart perfekcionistica. Također ste shvatili da joj je kuhanje u malom prstu i da svoje recepte ne shvaća olako. Upravo zato donosimo njezin recept za božićne kolačiće, poznate medenjake s đumbirom. Uz njezine upute, ako ih slijedite korak po korak, sigurno ćete imati vrlo zadovoljavajuć rezultat kojem neće odoljeti vaši gosti, ali usput i imati fine keksiće koji mogu dugo trajati i ujedno su i sjajan dekorativni element. Međutim, toliko su slasni da mislimo da kao ukras neće dugo izdržati.
Sastojci:
- 5 ½ šalica univerzalnog brašna, plus još za površinu i papir za pečenje
- 1 ½ čajne žličice soli
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 4 čajne žličice mljevenog đumbira
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice mljevenih klinčića
- 2 štapića neslanog maslaca, omekšano
- 1 šalica kristalnog šećera
- 2 velika jaja
- 1 ½ šalica meda
Za glazuru:
- 1 šalica šećera u prahu
- 2 velika bjelanjka
- ½ šalice vode
- Šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i začine. Mikserom izmiksajte maslac i kristalni šećer dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, zatim med. Smanjite brzinu miksera na nisku i postupno dodajte smjesu s brašnom dok se sve dobro ne sjedini. Podijelite tijesto na tri dijela i svaki zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak dok tijesto ne postane čvrsto, ali još uvijek savitljivo, otprilike 1 sat.
2. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Radite s trećinom tijesta odjednom; razvaljajte tijesto na debljinu od 6 mm na dobro pobrašnjenom papiru za pečenje. Otprašite višak brašna, prenesite tijesto na papiru na lim za pečenje i stavite u zamrzivač dok ne postane čvrsto, otprilike 15 minuta. Izrežite oblike kalupima za kekse, ponovno valjajući ostatke tijesta po potrebi. Premjestite kekse na limove obložene papirom za pečenje i zamrznite dok ne postanu čvrsti, otprilike 15 minuta. Pecite dok rubovi ne postanu zlatni, otprilike 15 minuta, okrećući lim jednom tijekom pečenja i snažno lupkajući limom na pola pečenja kako biste izravnali eventualne mjehuriće u keksima. Ostavite kekse da se potpuno ohlade na limovima za pečenje postavljenim na rešetke.
3. U zdjeli miksajte bjelanjke polako dodajući šećer u prahu. Zatim dodajte vodu i miksajte na najmanjoj brzini još pet minuta. Glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje s malim okruglim nastavkom. Iscrtajte konture i detalje na keksima. Odmah pospite šećerom za posipavanje i otresite višak. Ostavite da se potpuno osuši, nepokriveno, na sobnoj temperaturi najmanje 4 sata ili (po mogućnosti) preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....