Ova slastica gotova je za svega 20-tak minuta, sve sastojke zasigurno već imate kod kuće, a finalan rezultat pruža užitak koji se pamti.
Hladni, tmurni dani kao stvoreni su za opuštanje kod kuće, uz omiljenu seriju, dekicu i, naravno, nešto slatko. Ako vam se jede desert koji će vas odmah oraspoložiti, ali nemate strpljenja ni volje provesti pola dana u kuhinji, imamo savršeno rješenje. Donosimo vam recept za brzi, sočni kolač koji je gotov za svega 20 minuta, a ono najbolje? Vrlo vjerojatno sve sastojke već imate kod kuće, pa nećete morati izlaziti na kišu i otići u kupovinu namirnica.
Iza njegove slasne čokoladne priče krije se zanimljiva povijest. Neki tvrde da ga je 1987. slučajno stvorio francuski chef Michel Bras, dok drugi zasluge daju američkom chefu Jean-Georges Vongerichtenu. Tko god da je prvi pustio da čokolada “pobjegne” iz sredine, hvala mu. Zauvijek.
Osim što je savršen sam po sebi, lava kolač odlično se stapa uz voće ili sladoled. Poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije, svježe maline ili jagode, žlicu tučenog vrhnja ili čak malo likera od naranče i dobit ćete desert dostojan najboljih slastičarnica. Udobno se smjestite, skuhajte šalicu kave ili čaja, i dopustite ovom jednostavnom desertu da vam uljepša sivilo vani i vrati osmijeh na lice.
Sastojci:
- 50 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 30 g šećera
- 15 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- malo maslaca i kakaa za kalupiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namastite i pobrašnite (ili pospite kakaom) dva manja kalupa za soufflé (ramekine). Na pari otopite čokoladu i maslac. Lagano promiješajte da se sjedine. U drugoj posudi izmiksajte jaje, žumanjak i šećer dok ne posvijetle i postanu pjenasti. Umiješajte otopljenu čokoladu u jaja, dodajte brašno i prstohvat soli. Promiješajte da dobijete glatku smjesu.Smjesu ulijte u pripremljene kalupiće i pecite 8 do 10 minuta. Kolačić mora biti čvrst izvana, a u sredini još mekan i tekuć. Pustite da odstoji minutu, stavite ga na tanjur i poslužite uz kuglicu sladoleda ili malo šlaga. U slast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....