U Brazilu ova peciva najčešće poslužuju kao doručak, a sadrže brašno od tapioke koje ne sadrži gluten.
Ako vam nedostaje ideje za doručak, međuobrok ili fingerfood za druženje s prijateljima, isprobajte brazilske kruščiće sa sirom. Zovu se pao de queijo (kruh od sira) i tradicionalno se jedu u Brazilu. No, ovo nisu kruščići od običnog brašna već od tapioke - škroba ekstrahiranog iz korijena biljke kasava koja raste u Južnoj Americi, posebice Brazilu.
Tapioka ne sadrži gluten, ali ima visok udio škroba zbog čega se koristi kao zgušnjivač u mnogim jelima, a dolazi u formi brašna ili kuglica od kojih se možete napraviti odličan puding. Pao de queijo vrlo je jednostavno napraviti i kad ga probate, poželjet ćete ga raditi opet i opet i opet...
Sastojci:
- 175 g brašna tapioke
- 1 jaje
- 80 ml maslinovog ulja
- 160 ml mlijeka
- 65 g naribanog sira (gauda, cheddar...)
- 1 žličica soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Maslinovo ulje, mlijeko i sol zagrijte u tavi i pustite da proključa. Smjesi dodajte tapioku, dobro promiješajte te pustite da odstoji oko 15 minuta.
U odstajalo tijesto umiješajte sir i razmućeno jaje te ga dobro izmijesite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Iz tijesta formirajte kuglice veličine teniske loptice te ih posložite na protvan prekriven papirom za pečenje. Između svake loptice ostavite centimetar do dva prostora te ih pecite 15 do 20 minuta dok nisu lagano smećkaste.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....