U danima kada se većina vraća s godišnjeg odmora na posao, pomoći će vam jednostavni recepti. Osim što će vam olakšati vječnu nedoumicu - što jesti, i okusom će vas vratiti u bezbrižne ljetne dane.
Još uvijek je idealno vrijeme da uživamo u laganim jelima i okusima raskošnim plodovima ljeta, stoga donosimo recepte za tri salate kojima si možete olakšati tjedni jelovnik. U danima kad se većina vraća s godišnjeg odmora, ponovno se suočavamo sa svakodnevicom i onim vječnim pitanjem - što ću danas jesti. Ovi recepti mogu vam pomoći da brzo i lako napravite ukusan obrok, koji možete ponijeti i na posao.
SALATA OD SMOKAVA I BOROVNICA
Borovnice su prezdrave za organizam! U ovoj brzoj i jednostavnoj salati bitno je samo da se pridržavate svih potrebnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog vinskog ili balzamičnog octa
- 2 žličice senfa
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 šalica svježih borovnica
- 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha (može i tostiranih)
Priprema:
U većoj posudi umutite ulje, ocat, senf, sol i papar. Dodajte borovnice pa odozgo pospite sirom i orasima. Poslužite odmah. Za tostiranje orašastih plodova, stavite ih u tavu koja se ne lijepi. Miješajte na srednje niskoj vatri dok orasi ne počnu tamniti, oko 5 minuta. Odmah izvadite na tanjur da se ohlade te ih potom pospite po salati.
PILEĆA SALATA S BRESKVAMA
Ova jednostavna salata ispunjena je sočnim breskvama, borovnicama, kozjim sirom, piletinom na žaru i prelivena dresingom od meda i senfa. Breskve su najbolje kada su zrele, a sada je upravo pravo vrijeme za recepte s ovom namirnicom.
Sastojci:
- pileća prsa bez kosti i kože
- svježe breskve, narezane na pola ili na kriške
- maslinovo ulje
- jabučni ocat
- borovnice
- mlada salata ili špinat
- narezani crveni luk
- kozji sir
- sol i papar
Priprema:
Zagrijte roštilj na srednjoj temperaturi. Piletinu posolite i popaprite s obje strane i pecite na svakoj strani do 7 minuta. Breskve premažite uljem i pecite na roštilju 3 do 4 minute. Skinite i piletinu i breskve s roštilja i ostavite ih sa strane. U međuvremenu u manju zdjelicu dodajte senf, med, jabučni ocat, sol i papar. U veliku zdjelu dodajte mladu salatu ili špinat, borovnice, crveni luk, kozji sir, orahe. Narežite piletinu i breskve pa poslužite s preljevom sa strane.
SALATA OD AVOKADA, RIKULE I BADEMA
Ovaj lagani detoks recept nudi salatu obogaćenu ukusnim avokadom, svježom rikulom i bademima, izvorima dobrih masti korisnih za naše tijelo. Ovu salatu uvijek možete kombinirati s raženim ili integralnim kruhom! A sjajna je stvar da je možete pripremiti i zimi, kad je sezona nara i naranči.
Sastojci:
- rikula
- 1 avokado
- 1 naranča
- bademi
- maslinovo ulje
- sol
- sok od limete
- borovnice, maline, kupine ili nar
Priprema:
Rikulu stavite kao podlogu na tanjur. Narežite avokado na ploškice, jednako kao i naranču. Dodajte sol i maslinovo ulje, a kao dodatak možete dodati sezonsko bobičasto voće - ljeti borovnice i maline, zimi nar. Salatu pospite bademima i začinite maslinovim uljem, solju i sokom od limete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....