Ljubitelji voćnih slastica uživat će u pripremi i kušanju tarta koji je savršen za tople proljetne dane, a čiji recept nam donosi Tanja Pastuović Klaić.
Proljetne i osvježavajuće recepte svi vole, pogotovo kada je riječ o slasticama, a baš jedan takav na svom je profilu na Instagramu podijelila gastroblogerica Tanja Pastuović Klaić, na toj društvenoj mreži poznata i pod imenom tanja.cookamigustam.
Ona je svojim pratiteljima odlučila pokazati kako priprema tart koji se ne peče, kuhaju se samo kreme, a cijeli postupak pripreme je poprilično jednostavan i brz. Ona je svoju verziju radila s jagodama i malinama, a za dekoraciju na kraju je koristila svježe voće i nasjeckane pistacije.
Sastojci
Podloga
- 300 g mljevenih plazma keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml hladnog mlijeka
Krema s jagodama i malinama
- 100 g jagoda
- 150 g malina
- 50 ml vode
- Naribana korica 1/2 limuna
- 1 žlica gustina
Panna cotta
- 500 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 100 ml mlijeka
- 50g šećera
- Naribana korica 1/2 limuna + vanilija i naribana tonka
- jagode, maline i pistacio
Priprema
Sastojke za podlogu pomiješajte i utisnite u kalup za tart. Najbolje koristite kalup s odvojivim dnom kako biste kasnije lakše izvadili tart. Ako ga nemate, onda običan kalup prvo obložite prozirnom folijom pa utisnite smjesu od keksa. Stavite u hladnjak da se stisne, za to vrijeme pripremite kreme.
Očistite i narežite jagode, stavite ih kuhati skupa s malinama, šećerom, limunovom koricom i vodom. Kuhajte dok jagode ne omekšaju. Propasirajte pa vratite na vatru i dodajte gustin pomiješan s malo vode i vaniliju pa kuhajte još par minuta, dok se ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se hladi. Pripremite panna cottu.
Želatinu prelijte hladnom vodom (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U posudu ulijte vrhnje za šlag i mlijeko, dodajte šećer i naribanu koricu limuna. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još minutu. Maknite s vatre, dodajte vaniliju, naribanu tonku i ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi. Sve procijedite kroz gusto sito/cjediljku kako bi se riješili naribane limunove korice, zatim ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Na ohlađenu podlogu nanesite voćnu kremu pa stavite u zamrzivač na 10 do 15 minuta. Preko voćne kreme nanesite panna cottu i stavite u hladnjak na 4 do 5 sati, da krema postane čvrsta. Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama i malinama i pospite nasjeckanim pistacijama. I guštajteee!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....