INES STIPETIć
Kuhali smo zajedno

Za prste polizati! Super lovkinja otkrila nam je svoja tri najdraža recepta s jagodama

Morana Zibar, jedno od zaštitnih lica HRT-ova kviza "Potjera", ima veliko znanje i o kulinarstvu, a za Gloriju je pripremila slastice s omiljenim proljetnim voćem.

Morana Zibar, jedno od zaštitnih lica HRT-ova kviza "Potjera", ima veliko znanje i o kulinarstvu, a za Gloriju je pripremila slastice s omiljenim proljetnim voćem.

Kod mene se, što se najdražeg voća tiče, vodi mrtva trka između jagoda i malina. Obožavam ljetno bobičasto voće, a kako bih ga imala i zimi, znam kupiti i tridesetak kilograma pa zamrznuti - kaže Morana Zibar (47), lovkinja iz HRT-ovih kvizova ‘‘Potjera‘‘ i "Superpotjera" u kojem je samo rijetki igrači mogu nadigrati u znanju o gastronomiji. Kuhanje joj je strast od malih nogu i iako za sebe kaže da je samo kuharica amaterka, kod nje se zaista dobro jede. Voli eksperimentirati, obožava začine, a nisu joj strani ni prženi skakavci.

"Stvarno sve volim jesti. Pa i ti skakavci i razni kukci koje sam jela u Kambodži nisu ništa strašno. Imaju okus kao čips - slani i hrskavi. Gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish odveo me na natjecanje u pripremanju tripica i tamo sam ih prvi put kušala. Nije moglo ispasti bolje jer su svake bile za prste polizati", kaže Morana, koja se kod kuće ipak ne upušta u takve kulinarske majstorije. Voli sezonsko povrće, voli jela na žlicu, barem jednom tjedno priprema curry, a jedini kompromis su jela koja sprema za svoju 12-godišnju kćer Katju.

image

Morani Zibar kuhanje je strast od malih nogu

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Ona spada u ovu modernu generaciju pa jako voli sushi i gyoze, što, naravno, ne pripremam kod kuće, već naručim ili kupim smrznute, ali uglavnom se kod nje vrtimo oko pet, šest jela - klasični bolonjez, pohanci, tjestenina na sto načina, pokoji rižoto... Ali to je normalno. Ja kao mala nisam baš ljubila povrće, a danas bih ga jela svaki dan na sto načina. Inače, volim jela na žlicu, pa čak i ona vijetnamska, s puno začina koja se cijeli dan krčkaju na cesti", govori Morana.

A kako voli sve spremati od svježih sezonskih namirnica, tako je gotovo svaki dan na tržnici. Najbliža joj je ona na Jarunu gdje je svi poznaju, a kada ide u centar grada, onda obavezno svrati na Dolac.

"Obožavam tržnice i žao mi je što su nekako manje popularne nego prije. Kada moram u dućan jer sam nešto zaboravila kupiti na placu, to mi je prava noćna mora", kaže Morana, koja, iako je veliki gastro znalac i ljubitelj fine hrane - najdraža joj je ona domaća iz lokalnih gostionica - nije baš veliki ljubitelj starinskih kolača. Ne voli biskvitne i s teškim kremama pa su za nju najdraže slastice one s mnogo voća.

"Kod mene je to vrlo jednostavno. Pomiješam razno voće, kratko ga zapečem u pećnici i poslužim s nekom laganom kremom ili sladoledom od vanilije. Primjerice, ovaj desert s ražnjićima od jagoda ne samo da je jednostavan za pripremiti već je i ukusan i lijep za vidjeti", zaključuje lovkinja na znanje - i dobre recepte.

Voćni ražnjići

Sastojci: pola mjerice jagoda, 2 žlice šećera, 150 ml slatkog vrhnja, 120 g tamne čokolade, listići svježe mente

Priprema:

Oprane jagode prepoloviti i nataknuti na drvene štapiće za ražnjić. Dovoljno je 4 - 6 polovica po štapiću. Posipati jagode šećerom. U lončiću zagrijati slatko vrhnje i preliti ga po čokoladi natrganoj na kockice. Promiješati da se otopi i sjedini. Na vrućoj gril tavi ili roštilju kratko ispeći jagode, oko pola minute sa svake strane, samo da se lagano karameliziraju. Poslužiti ih posute nasjeckanim listićima svježe mente, uz otopljenu čokoladu.

image

Slatki ražnjići

INES STIPETIć

Crvena salata

Sastojci: pola mjerice jagoda, 5 dag rikule, 5 dag baby špinata, 100 g feta sira, šaka običnih ili pekan oraha, 2 - 3 žlice maslinova ulja, 2 - 3 žlice balzamičnog octa, sol, papar

Priprema:

Oprane jagode posušiti, narezati na polovice ili četvrtine. Rikulu i špinat dobro oprati i posušiti. Na dno zdjele posložiti zelenje pa zatim jagode. Na kraju dodati namrvljeni feta sir i komadiće oraha. Posoliti, popapriti te preliti pomiješanim uljem i octom.

image

Salata s jagodama i špinatom

INES STIPETIć

Slatka pjena

Sastojci: 10 zrelijih jagoda, 2 bjelanjka, prstohvat soli, 3 - 4 žlice šećera, listići mente

Priprema:

Jagode narezati, dodati šećer i usitniti štapnim mikserom. Bjelanjke sa soli dobro izmiksati dok ne postanu tvrdi. Umiješati lagano mikserom kremu od jagoda, poslužiti s listićima mente i komadićima jagoda. Pjena se može servirati i sa zdrobljenim keksima.

image

Krema za prste polizati

INES STIPETIć
Linker
25. lipanj 2024 09:05