Morana Zibar, jedno od zaštitnih lica HRT-ova kviza "Potjera", ima veliko znanje i o kulinarstvu, a za Gloriju je pripremila slastice s omiljenim proljetnim voćem.
Kod mene se, što se najdražeg voća tiče, vodi mrtva trka između jagoda i malina. Obožavam ljetno bobičasto voće, a kako bih ga imala i zimi, znam kupiti i tridesetak kilograma pa zamrznuti - kaže Morana Zibar (47), lovkinja iz HRT-ovih kvizova ‘‘Potjera‘‘ i "Superpotjera" u kojem je samo rijetki igrači mogu nadigrati u znanju o gastronomiji. Kuhanje joj je strast od malih nogu i iako za sebe kaže da je samo kuharica amaterka, kod nje se zaista dobro jede. Voli eksperimentirati, obožava začine, a nisu joj strani ni prženi skakavci.
"Stvarno sve volim jesti. Pa i ti skakavci i razni kukci koje sam jela u Kambodži nisu ništa strašno. Imaju okus kao čips - slani i hrskavi. Gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish odveo me na natjecanje u pripremanju tripica i tamo sam ih prvi put kušala. Nije moglo ispasti bolje jer su svake bile za prste polizati", kaže Morana, koja se kod kuće ipak ne upušta u takve kulinarske majstorije. Voli sezonsko povrće, voli jela na žlicu, barem jednom tjedno priprema curry, a jedini kompromis su jela koja sprema za svoju 12-godišnju kćer Katju.
"Ona spada u ovu modernu generaciju pa jako voli sushi i gyoze, što, naravno, ne pripremam kod kuće, već naručim ili kupim smrznute, ali uglavnom se kod nje vrtimo oko pet, šest jela - klasični bolonjez, pohanci, tjestenina na sto načina, pokoji rižoto... Ali to je normalno. Ja kao mala nisam baš ljubila povrće, a danas bih ga jela svaki dan na sto načina. Inače, volim jela na žlicu, pa čak i ona vijetnamska, s puno začina koja se cijeli dan krčkaju na cesti", govori Morana.
A kako voli sve spremati od svježih sezonskih namirnica, tako je gotovo svaki dan na tržnici. Najbliža joj je ona na Jarunu gdje je svi poznaju, a kada ide u centar grada, onda obavezno svrati na Dolac.
"Obožavam tržnice i žao mi je što su nekako manje popularne nego prije. Kada moram u dućan jer sam nešto zaboravila kupiti na placu, to mi je prava noćna mora", kaže Morana, koja, iako je veliki gastro znalac i ljubitelj fine hrane - najdraža joj je ona domaća iz lokalnih gostionica - nije baš veliki ljubitelj starinskih kolača. Ne voli biskvitne i s teškim kremama pa su za nju najdraže slastice one s mnogo voća.
"Kod mene je to vrlo jednostavno. Pomiješam razno voće, kratko ga zapečem u pećnici i poslužim s nekom laganom kremom ili sladoledom od vanilije. Primjerice, ovaj desert s ražnjićima od jagoda ne samo da je jednostavan za pripremiti već je i ukusan i lijep za vidjeti", zaključuje lovkinja na znanje - i dobre recepte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....