Kremasti rižoto

 Arhiva hotela Esplanade
NOVI OKUSI

Chefica Ana Grgić Tomić donosi dašak Mediterana u Zagreb

Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice, bijela dehidrirana čokolada s matcha prahom, samo su dio novog jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane sastojke u fantastične sljedove zbog kojih će Zinfandel‘s restoran sa svojom prekrasnom Oleander terasom i ove sezone biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana.

Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice, bijela dehidrirana čokolada s matcha prahom, samo su dio novog jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane sastojke u fantastične sljedove zbog kojih će Zinfandel‘s restoran sa svojom prekrasnom Oleander terasom i ove sezone biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana.

Poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić upravo je krenula s novim izdanjem à la carte jelovnika koji će vas zasigurno privući svježim sezonskim sastojcima, posebnim stilom i uzbudljivim spojevima koji u Zagreb donose dašak Mediterana. Ova šarmantna šefica kuhinje za svoju je gastronomsku virtuoznost i kreativnost primila brojna priznanja, od kojih se posebno ističe ono posljednje, Étoile Blanche, koje joj je uručila Svjetska gastronomska organizacija na dodjeli European Hotel Awards 2023. u Barceloni. Unatoč tomu, skromna Ana uvijek iskreno priznaje da joj je najdraži dio njezinog posla rad u kuhinji, priprema jela i osmišljanje novih jelovnika sa svojim kuharskim timom.

image

Ana Grgić Tomić

Arhiva hotela Esplanade

"Pomno birani sastojci spojeni u zanimljive kombinacije koje na tanjur donose privlačne teksture, raskošne boje i iznenađujuće okuse ono su čime sam se ponajprije vodila pri izradi novog jelovnika. Nadahnuća, moram priznati, nije nedostajalo, osobito jer ovo doba godine povezujem s buđenjem prirode i moje kreativne crte, pri čemu svoju maštu u potpunosti prenosim na tanjur. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji nam šalju samo najbolje namirnice, tako da je priprema novih jela uvijek poseban užitak", ističe chefica Ana Grgić Tomić i dodaje da veliku pažnju posvećuje održivosti, maksimalnoj iskoristivosti sastojaka, simfoniji okusa te prezentaciji jela.

image

Kliješta kraljevskog raka

Arhiva hotela Esplanade

"U novom jelovniku posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka, jedan fantastičan slijed koji u spoju sa sokom od jabuke i celera uz mousse od graška i matcha čaj pruža kombinaciju intenzivnih okusa. Uz to, tu je i ukusni ragu od hlapa u kojem se hlap vrlo jednostavno priprema, kako bi se sačuvao izvorni okus. Priču sam zaokružila domaćom tjesteninom, koju izrađujemo u našoj kuhinji, uz prah od sušene rajčice i listova korijandra. Osim glavnih namirnica, u pripremi jela posebno su važni i svježi začini poput ružmarina, bosiljka, mente i čili papričica koje tijekom proljeća i ljeta pažljivo njegujemo u našem vrtu na Oleander terasi, dok drugi dio svježeg začinskog bilja poput koprive, medvjeđeg luka, bagrema i bazge za nas bere i dostavlja OPG na koji se uvijek mogu osloniti", govori Ana.

image

Kremasti rižoto

Arhiva hotela Esplanade
image

File grdobine s prahom timut papra

Arhiva hotela Esplanade

Osluškujući goste, Ana rado ističe i vegetarijanske opcije jela: "Kremasti kroket od tartufa i kozjeg sira s gelom od pečene ljutike i dodatkom svježeg tartufa nešto je što će se, vjerujem, svidjeti mnogima, osobito jer svježe kozje mlijeko dolazi iz lokalnog OPG-a", kaže Ana čiji nagrađivani rižoto, koji se i 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove sezone u Zinfandel‘sovu jelovniku dobio novu zelenu inačicu upotpunjenu mladom koprivom, svježim jadranskim kozicama s citrusima i gelom od kokosa.

image

Jadranski škampi

Arhiva hotela Esplanade

Za istinski okus mora, tu su poširani list s mousseom od limunske trave i cvijetom od tikvica te file grdobine s timut paprom u spoju s pastrnjakom pečenim u kori, mariniranim s medom i narančom. Proljetne šparoge Ana je ukomponirala u finu kremastu juhu koja uz dodatak kozjeg sira postaje neodoljivo jelo za okrepu, a tu je i vrlo tražena bisque juha od rakova s dimljenim dagnjama i kremom od češnjaka, koja se polako svrstava među Esplanadine klasike. Desertni jelovnik najslađa je nota priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel‘s. Kreativna desertna karta koju potpisuje pastry chefica Mirjana Špoljar ovaj put donosi slatke spojeve manga, čokolade, žitarica, jogurta, limete, a jedan od izdvojenih favorita koji će oduševiti mnoge jest privlačan biskvit od bosiljka s dehidriranim malinama i karamelom od maline i aceta. Ako ste skloniji čokoladnim okusima, na popisu slatkoga birajte flexi ganache od čokolade s karameliziranim žitaricama i kremom od manga.

Za potpuni doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga.

Linker
05. studeni 2024 13:33