Crème brûléeu s bundevom

 PEXELS
Slatko i ukusno

Crème brûlée s bundevom: Imamo recept za savršeni jesenski desert koji jednostavno morate probati

Bundeva je zvijezda jeseni, a osim u slanim jelima možete ju isprobati i u slatkim varijantama. Donosimo prijedlog uz koji sigurno nećete pogriješiti!

Bundeva je zvijezda jeseni, a osim u slanim jelima možete ju isprobati i u slatkim varijantama. Donosimo prijedlog uz koji sigurno nećete pogriješiti!

Jesen je doba godine koju volimo zbog sezonskih namirnica, a jedna od njih je i bundeva. Može se koristiti u raznim jelima, a neka od najučestalijih su juha od bundeve, rižoto s bundevom ili pak pečena bundeva začinjena maslinovim uljem, soli, paprom i začinima poput ružmarina ili češnjaka. No, ni ljubitelji slatkog neće ostati razočarani.

Od bundeve se mogu spremati i deserti, a nama je za oko zapeo Crème brûlée s bundevom. Kombinacija bogate, kremaste teksture i karameliziranog šećera čini ovaj desert savršenim za hladnije dane. Ova verzija klasika donosi toplinu i okus bundeve koji će oduševiti sve ljubitelje jesenskih delicija. Idealno za posebne prilike, a možete ga pripremiti i kod kuće. Znamo i kako!

image

Crème brûléeu s bundevom

PEXELS

Recept za Crème brûlée s bundevom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40-45 minuta

Porcije: 4

Sastojci:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 120 g pirea od bundeve (pečena bundeva, usitnjena)
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • 4 žlice smeđeg šećera (za karamelizaciju)
image
PEXELS

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 150°C.
  • U lončiću zagrijte slatko vrhnje na srednje jakoj vatri, pazeći da ne zavrije. Kad se zagrije, maknite s vatre.
  • U zasebnoj zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu.
  • Dodajte pire od bundeve, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite.
  • Polako dodajte toplo slatko vrhnje u smjesu s jajima, stalno miješajući kako biste spriječili grudice.
  • Dobivenu smjesu procijedite kroz fino sito kako biste uklonili eventualne grudice i dobili glatku teksturu.Smjesu ravnomjerno ulijte u male keramičke posudice (ramekine).
  • Stavite posudice u dublji pleh, a zatim u pleh ulijte vruću vodu do polovice visine posudica kako biste stvorili vodenu kupelj.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta, dok se smjesa ne stegne, ali sredina i dalje bude malo mekana na dodir.
  • Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (ili preko noći).
  • Prije posluživanja, po površini svakog crème brûléea ravnomjerno rasporedite žlicu smeđeg šećera i karamelizirajte plamenikom dok ne dobijete hrskavu, zlatnu koricu.
  • Poslužite odmah i uživajte u savršenoj kombinaciji hrskavog šećera i kremaste bundeve!

Savjet: Ako nemate plamenik za karamelizaciju, možete staviti posudice ispod vrućeg grilla na nekoliko minuta, ali pazite da ne pregorite šećer.

image

Crème brûléeu s bundevom

PEXELS
Linker
21. listopad 2024 16:46