AUBRIE PICK
KUHARICA

Dolly Parton je otkrila svoj recept za najsočnija rebarca s roštilja

Pjevačica i njezina sestra skupile su 80 najboljih recepata koje su naučile kuhati još u djetinjstvu, a priželjkuju si i vlastiti kulinarski show.

Pjevačica i njezina sestra skupile su 80 najboljih recepata koje su naučile kuhati još u djetinjstvu, a priželjkuju si i vlastiti kulinarski show.

Dok se nestrpljivo čeka njezin novi album na kojem je skupila pjesme koje su joj roditelji pjevali dok je bila pjevačica, Dolly Parton (78) oduševila je svoje obožavatelje objavom kuharice "Good Lookin‘ Cookin‘: A Year of Meals - A Lifetime of Family, Friends, and Food" koju je pripremila u suradnji sa svojom mlađom sestrom Rachel Parton George (65).

Dobitnica Grammyja bila je deveto od jedanaestero djece Roberta Leeja i Avie Lee Parton, čija je obitelj živjela na farmi u Smoky Mountains u Tennesseeju, gdje je od malih nogu kuhala s majkom kad god bi joj zatrebala pomoć. "Morala bih se popeti na stolice da gulim krumpire, repu ili što već. Stvarno sam joj pomagala kad je bila bolesna ili kad se rodio netko od naše mlađe braće", prisjetila se u razgovoru za People.

Kuharica sadrži 80 tradicionalnih južnjačkih jela poput šunke u kruhu, rebarca, mesne štruce, škampa s umakom te kolača od jagoda. "Južnjačka hrana je zdravija nego što ljudi misle. Možete naučiti kako je pripremati bez dodavanja puno svinjske masti, slanine ili maslaca", poručila je Dolly i dodala da sva jela u knjizi sadrže jedan poseban sastojak. "Baš kao što je mama rekla - ‘Uvijek ima ljubavi‘", zaključila je.

Knjiga je u prodaji na Amazonu od 19. rujna po cijeni od 27,51 eura, a jedno od Dollynih omiljenih jela iz nje je onaj za sočna rebarca s roštilja.

RECEPT

Sastojci:

3 do 4 kilograma goveđih ili svinjskih rebara
50 ml začina za kiseljenje
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica Cajuna
1 žličica luka u prahu
1 žličica soli
1 žličica papra
1/2 žličice šećera

Umak za roštilj

1 šalica kupovnog umaka za roštilj
1/2 šalice slatkog čili umaka
1/4 šalice Worcestershire umaka

Priprema:

Izrežite rebarca na manje komade da stanu u veliki lonac, dodajte osam šalica vode i začin za kiseljenje te sve zakuhajte na srednje jakoj vatri. Nakon što zakuha, maknite lonac s vatre, pokrijte ga i ostavite da odstoji deset minuta. Po potrebi dodajte još vode dok ne budu prekrivena i vratite lonac na srednje jaku vatru, nepoklopljen. Čekajte da zavri, a onda smanjite vatru na srednju jačinu, poklopite lonac i nastavite kuhati 30 minuta. Okrenite rebarca u vodi i nastavite kuhati još 30 minuta. Smanjite vatru i lagano pirjajte sve još 30 minuta (ukupno sat i pol). Sporo kuhanje na laganoj vatri najbolji je način za pripremu rebara kako bi meso bilo mekano i sočno.

U međuvremenu, napravite mješavinu začina. U maloj zdjeli pomiješajte češnjak u prahu, cajun začin, luk u prahu, sol, papar i šećer. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte BBQ umak, čili umak i Worcestershire umak dok ne postane glatka mješavina. Izvadite rebarca iz lonca i stavite ih na tanjur za posluživanje. Pospite ih mješavinom začina, okrećući ih kako biste dobro začinili obje strane. Premažite ih umakom sa svih strana. Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Kada je spreman, stavite rebarca na roštilj i okrećite ih svakih pet minuta, ponovno nanoseći BBQ umak svaki put i tako ukupno 15 minuta. Rebarca će biti lijepo glazirana s blagim okusom dima.

Linker
05. studeni 2024 08:59