MATEJA KRVARIĆ
Njam!

Domaća food blogerica donosi recept za slasne domaće krafne na malo drugačiji način!

Mateja Krvarić, poznata i kao Uvijek gladna, kako je nazvala svoj gastro blog, s nama je podijelila recept za brioche krafne s kremastim punjenjem od kojih odmah rastu zazubice!

Mateja Krvarić, poznata i kao Uvijek gladna, kako je nazvala svoj gastro blog, s nama je podijelila recept za brioche krafne s kremastim punjenjem od kojih odmah rastu zazubice!

Bliži se vrijeme Fašnika, odnosno Poklada, a njihov glavni simbol su svakako krafne. Bilo da ih volite prazne ili pak punjene marmeladom, čokoladom ili finom kremom, one su odličan desert ili međuobrok.

No, ove godine smo se odlučili malo odmaknuti od tradicije pa smo zamolili poznatu domaću food blogericu Mateju Krvarić, koja ima gastro blog Uvijek gladna, da s našim čitateljima podijeli recept za malo neobičnije krafne.

image

Mateja Krvarić

PRIVATNI ALBUM

Riječ je o takozvanim brioche krafnama punjenima namelakom od čokolade. Namelaka je, naime, izrazito kremasta krema te je savršena kao punjenje za krafne.


Brioche krafne

Tijesto

  • 40 g šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 430 g brašna namjensko za dizana tijesta
  • pola žličice soli
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • malo cimeta
  • 1 burbon vanilin šećer
  • malo naribane korice limuna


Za valjanje

  • nekoliko žlica sitnog kristal šećera


Namelaka od čokolade

  • 150 g čokolade 52% kakaa
  • 100 g punomasnog mlijeka
  • 200 g vrhnja za šlag (36% mm )
  • 1 mahuna tonke
  • 1,5 list želatine
image
MATEJA KRVARIĆ


Priprema tijesta

U toplo mlijeko stavite žlicu šećera i kvasac i ostavite da se zapjeni. Prebacite mlijeko i kvasac u zdjelu od miksera, dodajte jaja, ostatak šećera i prosijano brašno sa začinima. Miksajte s kukom dok se ne spoji. Dodajte maslac malo po malo i između miksajte dok se u potpunosti ne spoji s tijestom. Tijesto će biti glatko i sjajno. Prebacite ga u zdjelu koji ste premazali uljem, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Ujutro tijesto ostavite barem jedan i pol sat na sobnoj temperaturi. Premijesite tijesto, napravite valjak od tijesta pa režite komade od 50 g. Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu. Posložite ih na pobrašnjenu podlogu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže još sat vremena.

Zagrijte ulje, ali pazite da ne bude prevruće jer će vam krafnice biti jako tamne. Pecite ih s jedne strane dvije minute i s druge dvije minute. Stavite da se ocijede na papirnati ubrus i zatim ih uvaljajte u šećer te ostavite da se ohlade.

Čitajte i: Bez grižnje savjesti čak i ako ste se odrekli slatkog: Evo gdje možete jesti kolače i torte bez šećera

image
MATEJA KRVARIĆ

Priprema namelaka od čokolade

Stavite želatinu u hladnu vodu da nabubri. Čokoladu nasjeckajte, a slatko vrhnje izvažite. Potom kuhajte mlijeko sa začinima do vrenja te u njega umiješajte nabubrenu želatinu. Sve prelijte u dva puta preko čokolade te dobro promiješajte. Emulzirajte vrhnjem i ulijte vrhnje uz miksanje blenderom. Prekrijte prozirnom folijom na dodir i ostavite u hladnjaku preko noći.

MATEJA SAVJETUJE: Klasično se krafne pune slastičarskom kremom od vanilije ili od čokolade, no ja sam se ovaj put odlučila za kremu koja nije baš tipična za krafne.

Slaganje

Kada se krafne i kreme ohlade, izbušite nožićem krafnu gdje ćete ju puniti. Sa slastičarskom vrećicom i okruglim nastavkom prvo utisnite kremu, a potom krafnu uvaljajte u šećer. U slast!

Linker
04. studeni 2024 19:03