NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
GASTRO OAZA

Dosta vam je odojka i francuske salate? Donosimo recepte ukusnih jela iz novog arapskog restorana u Zagrebu koji vode brat i sestra

Nakon što su među prvima u Hrvatskoj uveli ponudu japanskih specijaliteta poput sushija, sestra i brat Adriana i Zvonimir Dobrović kulinarski su otišli u drugi dio svijeta i nedavno otvorili Zahru, gdje se mogu kušati autentične delicije s Bliskog istoka.

Nakon što su među prvima u Hrvatskoj uveli ponudu japanskih specijaliteta poput sushija, sestra i brat Adriana i Zvonimir Dobrović kulinarski su otišli u drugi dio svijeta i nedavno otvorili Zahru, gdje se mogu kušati autentične delicije s Bliskog istoka.

Ako ste se zasitili novogodišnjih specijaliteta kao što su odojak, francuska salata i sarma, mogli bi vam se svidjeti samboosak, fattoush i shawarma. Jastučići od tijesta punjeni povrćem ili mesom, povrtna salata s komadićima prženog kruha te kriške rezanog mariniranog mesa u tankoj pogači samo su neki od bliskoistočnih specijaliteta koje nudi novi arapski restoran Zahra u zagrebačkoj četvrti Dugave. Otvorili su ga sestra i brat Adriana (42) i Zvonimir Dobrović (46), ujedno vlasnici japanskog restorana Ginger Sushi, a ideja je došla spontano.

image

Zvonimir i Adriana Dobrović vole internacionalnu kuhinju

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"U lipnju prošle godine radili smo veliki catering za 500 ljudi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s obzirom na to da imamo i odlične kuhare iz arapskih zemalja, proširili smo ponudu jelima iz tog dijela svijeta. Svi su bili oduševljeni i ispitivali nas tko ih je pripremio pa smo došli na ideju o stalnoj ponudi, ne samo u okviru cateringa. Na početku smo s pripremom sushija bili možda treći u Zagrebu, koliko je sada otprilike i arapskih restorana, pa je zanimljivo da smo sa Zahrom na istoj startnoj poziciji na kojoj smo bili prije deset godina kad smo otvarali Ginger", govori Zvonimir, dodajući kako im je bilo važno da delicije s Bliskog istoka budu autentične kao i one s Dalekog istoka pa su ih dali na kušanje ljudima koji su na njima odrasli, primjerice prijateljima iz Libanona.

"Nama su jela bila preukusna, no kad smo dobili potvrdu da nalikuju onima kakva su pripremale njihove bake i majke, otvorili smo Zahru, što na arapskom jeziku znači cvijet. Pritom nismo željeli pretjerivati s cijenama pa je najskuplje jelo trinaest eura", ističe Adriana, sretna što su od mnogih dobili pozitivne komentare, pa i od alžirske veleposlanice u Hrvatskoj. Glavni kuhar je pak Kamal Mawlood (37) iz iračkog grada Arbila, a u Hrvatskoj živi već devet godina i dobro govori naš jezik. Poznaje i druge svjetske kuhinje - francusku, indijsku, kinesku... - no ponosan je što baš onu iz svojih krajeva može približiti našim građanima, koji su je odlično prihvatili.

image

Glavni kuhar je Iračanin Kamal Mawlood

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Kaže da se bliskoistočna tradicija bazira na mezama, kombinaciji manjih jela koja se poslužuju kao predjelo, a društvo oko stola kuša sve pomalo te uživa u tom hedonističkom ritualu i druženju. Najpoznatije meze su humus i baba ganoush (namazi od slanutka ili patlidžana), falafel (kuglice od boba ili slanutka), tabbouleh (salata od bulgura i svježeg peršina), warak enab (sarmice od vinove loze)...

"U mnoga arapska jela dodaje se maslinovo ulje te između četiri i dvanaest vrsta začina. Meni je pak posebno drag umak od nara", govori Kamal, koji sve sastojke može pronaći u Hrvatskoj, što mu znatno olakšava pripremu jela namijenjenih i mesojedima i vegetarijancima. Adriana i Zvonimir priznaju da nisu vješti u pripremi bliskoistočnih delicija, no veliki su gurmani. Sve vole probati i sve im odgovara - pa i arapska kuhinja koja se prilično razlikuje od japanske, čiji su okusi blaži. Zvonimir najviše voli toum, umak od češnjaka koji je svojevremeno kušao u Libanonu, šaleći se kako nije za one koji planiraju "dejt".

image

Zvonimir i Adriana Dobrović vole internacionalnu kuhinju

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Treba probati i shorbet djaj, najfiniju pileću juhu s povrćem koju sam kušao. Ako ste bolesni, sigurno će vas okrijepiti", otkriva Zvonimir, inače kustos i menadžer u kulturi, poznat i kao osnivač te umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije.

"Ja pak najviše volim prženi arapski kruh s humusom", dodaje Adriana, sretna što ona i brat ponudom vrhunskih jela iz raznih dijelova svijeta pridonose gastronomskoj ponudi Zagreba, ali i približavaju nam bogatstvo drugih kultura.

image

Falafel se može servirati i u obliku kolutova

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Falafel

Sastojci

250 g kuhanog slanutka, 1 manji sitno nasjeckan luk, 2 režnja sitno nasjeckanog češnjaka, šaka sitno nasjeckanog svježeg peršina, 1 žličica soli, 1 žličica curryja, 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice mljevenog kima, 1 žličica miješanih začina po želji

Priprema

Slanutak, luk, češnjak i peršin staviti u blender ili multipraktik te izmiksati dok ne dobijete gustu smjesu. Dodati sol, curry, kurkumu, kim i miješane začine. Sve dobro izmiješati. Od smjese oblikovati male kuglice ili pljeskavice. Zagrijati ulje u tavi i pržiti falafele dok ne postanu zlatnosmeđi sa svih strana. Poslužiti na postelji od salate i preliti umakom od nara.

image

Tabbouleh je zdrava i ukusna salata

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Tabbouleh

Sastojci

  • 200 g bulgura, šaka svježeg sitno nasjeckanog peršina,
  • šaka svježe sitno nasjeckane mente,
  • sok od 1 limuna,
  • 2 sitno nasjeckane rajčice,
  • 2-3 žlice umaka od nara,
  • maslinovo ulje po želji,
  • sol i papar po želji

Priprema

Skuhati bulgur ili ga preliti vrućom vodom te ostaviti da omekša. Ocijediti višak vode i ostaviti da se ohladi. U zdjelu staviti ohlađeni bulgur, peršin, mentu i rajčice. Preliti sokom od limuna, umakom od nara i maslinovim uljem. Dodati sol i papar po želji. Sve dobro promiješati i ostaviti u hladnjaku najmanje 30 minuta.

image

Biryani s piletinom je odlično glavno jelo

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Biryani s piletinom

Sastojci

  • 300 g basmati riže,
  • 400 g piletine izrezane na komade,
  • 2 žlice jogurta,
  • 2 režnja usitnjenog češnjaka,
  • komadić naribanog đumbira,
  • 1 žličica curryja,
  • 1 žličica garam masale,
  • 1/2 žličice kurkume,
  • sol i papar po želji,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • povrće po želji (mrkva, grašak, paprike, rajčice),
  • 1 sitno nasjeckani luk,
  • 2 lista lovora,
  • 500 ml pilećeg temeljca

Priprema

U zdjeli pomiješati jogurt, češnjak, đumbir, curry, garam masalu, kurkumu, sol i papar. Dodati piletinu i ostaviti da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći u hladnjaku. Oprati basmati rižu i kuhati je u slanoj vodi dok ne bude 70% kuhana (al dente). Ocijediti i ostaviti sa strane. U velikoj tavi pržiti luk dok ne postane zlatnosmeđi. Dodati mariniranu piletinu i pržiti dok ne porumeni. Dodati povrće i kratko kuhati dok ne omekša. Dodati rižu i sve zajedno kratko miješati na laganoj vatri.

image

Među popularnim mezama je i kubbah

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Kubbah

Sastojci za tijesto

  • 2 šalice kuhane riže,
  • 1 veliki kuhan i zgnječen krumpir
  • sol po želji

Sastojci za nadjev

  • 300 g mljevene govedine,
  • 1 sitno nasjeckani luk,
  • 1 žličica mljevenog kima,
  • 1/2 žličice cimeta,
  • sol i papar po želji,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • svježi sitno nasjeckani peršin

Priprema tijesta

U zdjeli pomiješati kuhanu rižu i zgnječeni krumpir dok ne dobijete glatku i ljepljivu smjesu. Dodati prstohvat soli.

Priprema nadjeva

Na tavi zagrijati ulje. Dodati nasjeckani luk i pržiti dok ne postane proziran. Dodati mljeveno meso i pržiti. Umiješati kim, cimet, sol i papar. Po želji dodati peršin. Ostaviti nadjev da se ohladi.

Uzeti malu količinu rižinog tijesta i oblikovati kuglicu. Pritisnuti prstom kako biste napravili udubinu i dodati malo mesnog nadjeva. Pažljivo zatvoriti tijesto oko nadjeva i oblikovati u ovalni ili okrugli oblik. Pržiti u dubokom ulju dok ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana.

09. siječanj 2025 17:02