BILJANA BLIVAJS CROPIX
Poslovni zaokret

Od karijere u IT-ju do premium slastičarstva: Deserti ovog Zagrepčanina osvajaju izgledom i okusom, a za jedan imamo i recept

Iako je po struci magistar računarstva, Siniša Kravaršćan (39) odnedavno ima obrt za proizvodnju slastica "Krem". Posjetili smo ga u njegovoj slatkoj radionici gdje nam je otkrio svoju priču, kao i recept za njegov osobni favorit - ukusni Choux s pistacijom.

Iako je po struci magistar računarstva, Siniša Kravaršćan (39) odnedavno ima obrt za proizvodnju slastica "Krem". Posjetili smo ga u njegovoj slatkoj radionici gdje nam je otkrio svoju priču, kao i recept za njegov osobni favorit - ukusni Choux s pistacijom.

Više od deset godina radio je u jednoj od najvećih informatičkih korporacija u Hrvatskoj, a onda je magistar računarstva Siniša Kravaršćan (39) odlučio napraviti zaokret u karijeri, napustio siguran posao i u potpunosti se posvetio slastičarstvu. Prije dva mjeseca u Zagrebu je otvorio vlastiti obrt za proizvodnju slastica "Krem", a razlog za to, kaže, bio je prvenstveno nedostatak motivacije i monotonija.

image

Ovaj talentirani Zagrepčanin sa suprugom Ivanom i dvojicom sinova trenutačno živi u Dugom Selu, a svaki dan putuje sve do Kozarčaninove 2 gdje priprema slastice koje oduševljavaju okusom, ali i izgledom

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Imao sam odlična primanja i za mnoge posao iz snova, ali svaki dan izgledao mi je isto. S vremenom sam postao vrlo nesretan i nezadovoljan pa sam jednog dana samo odlučio krenuti drugim putem", govori nam Siniša. Premda se godinama u slobodno vrijeme bavio pripremanjem slastica, uglavnom za obitelj i prijatelje, nije imao stručnu spremu koja mu je bila potrebna za otvaranje obrta zbog čega je upisao program prekvalifikacije na Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu u trajanju od godine dana.

Sa suprugom Ivanom i dvojicom sinova živi u Dugom Selu, a svaki dan putuje do Kozarčaninove 2 u Zagrebu gdje priprema slastice koje oduševljavaju okusom, ali i izgledom. Krem u ponudi trenutačno ima šest kolača, tri torte te čokoladne praline koje su njegovoj supruzi najdraže, a upravo ga je ona, kaže, motivirala i potaknula da se odvaži na ovaj hrabri pothvat na koji bi se rijetko tko usudio.

"Vjerovala je u mene, podržavala me od samog početka i vjerujem kako, da nije bilo nje, nikada ne bih skupio dovoljno hrabrosti da krenem ovim putem", govori nam Siniša koji od djetinjstva voli slastice, a iste je kaže, najčešće pripremala njegova majka.

image

Krem u ponudi ima šest kolača, tri torte te čokoladne praline koje su trenutačno - rasprodane

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Mađarice su svakako kolači koji su najviše obilježili moje djetinjstvo, mama ih je uvijek pripremala oko Božića, a mi bismo u rekordnom roku ispraznili cijelu tepsiju", kaže nam naš sugovornik koji i kod kuće često priprema deserte, dok je sam ipak veći ljubitelj - mesa.

"Iako se sada bavim slastičarstvom i godinama sam prije toga pripremao deserte, svakako sam najveći ljubitelj mesa koje mi je ujedno i svojevrsni comfort food", dodaje Zagrepčanin koji navodi kako je u poslu inspiriran modernim slastičarstvom i francuskim klasicima, kao i slasticama koje inače voli jesti. "Uhvatim se za neku namirnicu i tražim što bi moglo najbolje ići uz nju, privlače me inovativne stvari, nešto što nije uobičajeno. Upravo me to zapravo i privuklo slastičarstvu kao takvom, ta mogućnost i sloboda stvaranja nesvakidašnjih slastica koje ne možemo baš bilo gdje pronaći", objašnjava.

image

Siniša navodi kako je u radu inspiriran modernim slastičarstvom i francuskim klasicima, kao i slasticama koje inače voli jesti

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Na pitanje što po njegovom mišljenju neku slasticu čini savršenom, odgovara nam bez previše razmišljanja: "Savršena slastica nikad ne bi smjela biti preslatka ili na bilo koji način teško pasti na naš želudac, zbog čega osobno uglavnom prefeiram laganije okuse i kreme u kolačima, a moje slastice nemaju ni previše šećera pa ih je zbog toga lako jesti."

Kada vrijeme ne provodi u svojoj slatkoj radionici, Siniša rado svira gitaru, bavi se fotografijom i s društvom odlazi na pub kvizove, ali i provodi vrijeme sa svojom obitelji.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Krem slastice moguće je naručiti na službenoj stranici i osobno ih preuzeti na adresi Kozarčaninova 2 u Zagrebu. Jednog dana svakako bi volio otvoriti svoju slastičarnicu, no trenutačno mu to, kako priznaje, nije na vrhu prioriteta.

"Želim da se Krem najprije pozicionira kao mjesto na kojem se prodaju dobri i kvalitetni kolači, a onda ćemo dalje krenuti s planovima", kaže Siniša koji je s nama podijelio i recept za jedan od njegovih osobnih favorita, ukusni Choux s pistacijom (princes krafnu s hrskavim keksom, punjenu kremom od pistacije) koji vam donosimo u nastavku.

Choux s pistacijom

HRSKAVI KEKS

Sastojci:

  • Maslac (sobne temperature) 33 g
  • Šećer kristal 40 g
  • Glatko brašno 40 g

Priprema:

Maslac, šećer i brašno pomiješati dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Zamotati u prianjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku oko 20 minuta. Razvaljati između dva lista papira za pečenje na debljinu od 2–3 mm. Ostaviti u zamrzivaču 30 minuta, zatim izrezati okrugle oblike pomoću izrezivača za kekse.

CHOUX TIJESTO

Sastojci:

  • Glatko brašno 65 g
  • Mlijeko 65 g
  • Voda 65 g
  • Maslac 60 g
  • Sol 2 g
  • Jaja 2 (veća)

Priprema:

Mlijeko, vodu, maslac i sol zagrijati do vrenja, zatim dodati brašno i miješati špatulom na laganoj vatri dok se na dnu posude ne formira tanak sloj zapečenog tijesta. Ohladiti miksanjem do sobne temperature, zatim postepeno dodavati razmućena jaja. Oprezno dozirati jaja - moguće je da neće biti potrebna oba, ovisno o veličini. Cilj je dobiti tijesto koje polako pada sa špatule, ali nije previše tekuće. Trebalo bi formirati slovo "V".

image

Choux s pistacijom omiljeni je desert njegovim sinovima, ali i njemu samome

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Tijesto prebaciti u dresir vrećicu s malim okruglim nastavkom i istiskivati na papir za pečenje, u krugove promjera 2–3 cm. Na svaki choux staviti disk hrskavog keksa i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C, 30 minuta. Nakon toga isključiti pećnicu i lagano otvoriti vrata kako bi se choux postepeno hladio i zadržao oblik.

PUNJENJE - KREMA OD PISTACIJE

Sastojci:

  • Mlijeko 500 ml
  • Šećer 100 g
  • Škrob 40 g
  • Dva jaja
  • Maslac 125 g
  • Pasta od pistacije 50 g

Priprema:

Pomiješati šećer, škrob i jaja. Mlijeko zagrijati do vrenja i postepeno ulijevati u smjesu, neprestano miješajući. Vratiti sve u lonac i kuhati na laganoj vatri uz neprekidno miješanje pjenjačom dok se ne zgusne. Krema je gotova kada stražnju stranu žlice prekrije ravnomjerni sloj, a povučena crta prstom ostane vidljiva. Prebaciti kremu u čistu posudu, prekriti prianjajućom folijom (u kontaktu s površinom) i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu kratko izmiksati.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Maslac sobne temperature pjenasto izmiksati, zatim dodati pastu od pistacije. Kada smjesa postane homogena, postupno umiješati razrađenu kremu. Gotovu kremu prebaciti u dresir vrećicu. Ohlađene choux kuglice izbušiti nožem s donje strane i puniti kremom od pistacije. Dobar tek!

05. ožujak 2025 14:32