Prvakinja baleta splitskog HNK Irina Čaban Bilandžić zavoljela je ribu tek kad se iz Ukrajine doselila u Hrvatsku, a sushi chefa Marka Đuraševića poslastica je kojom se nagradila uoči premijere baleta ‘Veliki Gatsby‘.
Dok brojni turisti uživaju u sunčanju i kupanju, Irina Čaban Bilandžić (38) sate i sate uvježbava ulogu Myrtle Wilson u suvremenoj baletnoj izvedbi "Velikog Gatsbyja", što se 13. kolovoza premijerno izvodi na Sustipanu u sklopu Splitskog ljeta. Zato joj nakon napornih proba najviše godi samo malo vode s limunom i kockicom leda. Nešto kasnije može razmišljati o laganoj salati, malo mozzarelle, rajčice, pršuta, maslinova ulja i bosiljka. Ili pak o sushiju koji joj je pripremio chef Marko Đurašević u ekskluzivnom splitskom lounge restoranu Roof 68/Fetish, Food&Me.
"Obično se misli da balerine gotovo da i ne jedu jer moraju ostati lagane kao perce, ali ja si ništa ne uskraćujem", otkriva ukrajinska plesačica kojoj je Split dom posljednjih 16 godina. Pojede, kaže, i kruh, i pršut, i čokoladu, uz sina i supruga palačinke s nutellom, no pazi na količinu. Da ne ostane gladna, ali i da nije sasvim sita.
"Favoriti su mi salate i jela od povrća. Za nabavu i pripremu ribe ipak mi treba malo više vremena, koje posljednjih mjesec dana nemam, pa radije odem sa suprugom na laganu riblju večeru u restoran", govori Irina.
Rođena u Odesi, na obali Crnog mora, brzo se priviknula na nešto vlažniju klimu u gradu pod Marjanom, kao i na žestoki splitski temperament - ali ne i na kuhinju. Crnomorska i mediteranska gastronomija, kaže, prilično se razlikuju.
"Način pripreme jela je drukčiji. Primjerice, naše juhe su pune raznog povrća, a ovdje bi se ono, tako kuhano, moglo poslužiti kao prilog uz meso. Omiljeno jelo mi je boršč - od cikle, mrkve, rajčice, kupusa i krumpira. Ribu u djetinjstvu nisam voljela, zapravo sam je počela jesti tek u Splitu. Ona iz Crnog mora je nekako drukčija. Omiljene su mi srdele, a rado pojedem i brancin i oradu. Obožavam kavijar i dimljeni losos, koji ovdje nije toliko zastupljen kao u Ukrajini", kaže balerina.
Irina ne gleda kulinarske showove, niti ima kuharice. Pamti ono što je naučila od mame i bake, a sve drugo što želi doznati potraži na društvenim mrežama. Uz zamjenu nekih sastojaka ili začina koje ne voli, Irinine improvizacije i varijacije najviše se sviđaju njezinom mužu, glumcu Vicku Bilandžiću.
"Moj suprug voli isprobavati nove okuse i uživa kad mu pripremim nešto drukčije. Uglavnom su to jela od povrća koje nabavljam od jedne gospođe, a volimo i piletinu, puretinu, jela ispod peke. Ne jedem jedino janjetinu, ali zato mi je povrće pečeno ispod peke nešto fantastično", govori.
Događanja u Ukrajini jako su je pogodila. Kaže da ništa strašnije od rata ne može zamisliti, to više što joj je ondje donedavno živjela cijela obitelj. No sada su svi u Splitu. Najprije je stigla sestra s nećacima: otac ju je dovezao do rumunjske granice, gdje ih je dočekao Irinin suprug Vicko i dovezao u Split. Nekoliko tjedana poslije stigli su i njezini roditelji. Voljeli bi se vratiti kući, ali kad će to moći, zasad je nemoguće znati. U svakom slučaju, kod kćeri i zeta dobrodošli su koliko god žele ostati. Plesni povratak u lude dvadesete prošlog stoljeća u New Yorku i stvaranje dinamične kozmopolitske slike kroz likove koji ocrtavaju ne samo vlastite osobine, nego i društvo u cjelini tog razdoblja u Americi, za Irinu je bio spas u tim teškim trenucima.
"Moj posao zahtijeva potpunu koncentraciju tako da tih pet ili šest sati, koliko traju probe, ni na što drugo ne mogu misliti. Pokret i glazba ponesu me u nešto veselo i dok sam im posvećena, zaboravljam na ružnu realnost. Privid blještavih zabava na sceni odagnao mi je tmurne i teške misli. Sad kad mi je obitelj u Splitu, ipak je malo lakše", zaključuje Irina.
JADRANSKI CEVICHE
Sastojci (za 2 osobe)
Filet tune, brancina ili gofa, 20 dag kozica, dagnji i stonskih kamenica
Priprava
Blanširati dagnje 30 sekunda i ohladiti ih u ledenoj vodi. Očistiti kozice i otvoriti kamenice. Ribu narezati na kocke (veličine 2x2 cm) i staviti u hladnjak. Korijen celera narezati na sasvim tanke trake i ostaviti u posudi s puno leda i vode do posluživanja.
Sorbetto od korijandra
Sastojci 30 dag soka od limete, 40 dag vode, 20 dag tekuće glukoze, 5 dag svježeg korijandra, 3 dag avokada, 0,4 dag želatine u listićima
Priprava
Štapnim mikserom povezati sve tekućine i zagrijati do 80 stupnjeva. Dodati sitno sjeckani korijandar, avokado i želatinu, izmiksati, procijediti kroz cjedilo i zamrznuti.
Sastojci za dressing
4 dag svježeg čilija, 10 dag korijandra, 30 dag soka od limete, 20 dag mladog luka, 5 dag đumbira, 20 dag rajčica, 4 dag soli, 5 dag ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 3 dag umaka od soje, 4 dag soka od naranče
Priprava
Sve sastojke temeljito izblendati štapnim mikserom, procijediti kroz fino cjedilo i izliti u posude za posluživanje umaka.
Posluživanje
U veliku staklenu zdjelu za pripremanje cevichea staviti led i u nju posudu s ribom i plodovima mora, koji će tako zadržati optimalnu temperaturu. Dodati narezane cherry rajčice, mladu kapulicu po želji i šipak. Zatim dodati marinara dressing, promiješati, ostaviti tri minute te na kraju posoliti i popapriti po želji. Dekorirati dobro osušenim narezanim korijenom celera, mediteranskim začinima poput origana i matičnjaka, po želji jestivim cvijećem te ‘žličnjakom‘ od sorbetta.
VEGETARIJANSKI FUTOMAKI ‘BOSSA NOVA‘
Sastojci (za 2 osobe)
30 dag riže za sushi, po 5 dag papaje,
manga, mrkve i krastavaca narezanih na trakice, malo wasabija u prahu, 4 dag creme fraiche,
2 dag korijandra, 5 dag octa za sushi,
5 dag rajčice, 5 dag morske salate gomma wakame sa sezamom, 30 dag mase za tempuru, 20 dag panko krušnih mrvica
Priprava
Rižu temeljito oprati u hladnoj vodi dok se škrob potpuno ne ispere, zatim je procijediti i dodati istu količinu vode, kuhati 20 minuta pa pustiti da se ‘odmori‘ dvadesetak minuta. Rižu staviti u veću posudu, začiniti jabučnim octom, dodati sol i šećer po ukusu, promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Tempura
20 dag tempura brašna i 20 dag hladne vode dobro izmiksati štapnim mikserom i ostaviti u hladnjaku.
Wasabi majoneza
Pjenjačom umutiti 4 dag crème fraîchea ili Philadelphia krem sira, 10 dag majoneze,
3 dag wasabi praha i staviti u dresir vrećicu.
Guacamole
U mužaru istući korijandar, sol, papar i čili te polako dodavati nasjeckani avokado, po želji mladu kapulicu i sok od limete. Staviti u posudu i spremiti u hladnjak.
Posluživanje
Na sushi podlogu staviti polovicu nori alge, dodati 9 dag sushi riže i razvući je tako da pokrije algu. Dodati u sredinu wasabi majonezu i trakice manga, papaje, mrkve i krastavca te zatvoriti sushi rolicu. Krajeve lagano zalijepiti hladnom vodom i staviti u posudu s brašnom. Zagrijati ulje na 190 stupnjeva. Sushi rolicu lagano provući kroz masu za tempuru, odstraniti pažljivo višak mase, uvaljati u mrvice, ubaciti u ulje i pržiti dok ne porumeni. Zatim izvaditi, dobro osušiti papirnatim ubrusom, narezati na osam komada i staviti na pladanj. Ukrasiti ih guacamoleom, dodati sitno narezani luk, rajčice, sol, papar, ekstra djevičansko maslinovo ulje i dovršiti morskim algama - gomma wakame.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....