Sukiyaki na zagorski način

 IVANA GRGIĆ/ CROPIX
Naizgled nespojivo

Fuzija japanske i zagorske kuhinje itekako je moguća, imamo 2 sjajna recepta cijenjenog chefa koje morate isprobati

Od dostupnih i cjenovno pristupačnih namirnica chef restorana Villa Magdalena osmislio je jela koja objedinjuju najbolje od Japana i Zagorja.

Od dostupnih i cjenovno pristupačnih namirnica chef restorana Villa Magdalena osmislio je jela koja objedinjuju najbolje od Japana i Zagorja.

U zelenom srcu Zagorja, nedaleko od termalnog lječilišta u Krapinskim Toplicama i sjenovitih pješačkih staza na susjednim brežuljcima, smjestio se neobičan, mali muzej. Ostvarenje je dugogodišnjeg sna Mislava Božića, šefa kuhinje restorana Hotela Villa Magdalena koji je umjesto vlastitog restorana, čemu nerijetko teže profesionalci u njegovoj branši, otvorio jedinstven prostor posvećen okusima i mirisima svog djetinjstva, Edukacijski centar Bakina kuća. U prizemnici izgrađenoj 60-ih godina prošlog stoljeća, uredio je emocijama protkan izložbeni prostor ispunjen kulinarskom opremom i mnoštvom detalja iz razdoblja kada je njegova pokojna baka, Ivanka Hotko, pripremala grenadir marš, pileći ujušak ili žgance z tropom (kukuruznu krupicu s preljevom od vrhnja).

image
IVANA GRGIC CROPIX

Budući da je i sam otac dvojce dječaka, 14- godišnjeg Mirea i sedmogodišnjeg Nikija iz braka sa suprugom Miyuki Saito, propagandisticom iz Tokija koja se zbog njega preselila u Hrvatsku, htio im je darovati jedinstven „vremeplov” u svoje djetinjstvo. Ili bolje rečeno, materijalizirati izgled kuhinja sa starinskih razglednica, s obaveznim „šparhetima” na drva, izvezenim zidnjacima, obaveznim „kredencom” i pokazati sinovima kako izgleda zagorska strana njihovog gastronomskog nasljeđa.

Chef Božić s nama je podijelio i dva recepta koji spajaju naizgled nespojivo - azijsku i zagorsku kuhinju, a sada je pravo vrijeme da ih isprobate i uvjerite se da je ova kombinacija pun pogodak. U slast!

Sukiyaki na zagorski način

Sastojci za 4 osobe: 500 g svinjskog filea, 3 žlice ulja,1 žlica smeđeg šećera, 50 ml umaka od soje, trećina glavice svježeg kupusa, 100 g tanko narezanih šampinjona, 100 g tanko narezanih shiitake gljiva, 1 mrkva narezana na tanke kolutiće, 1 dl mirina (ili bijelog vina), 1 čašica sakea (ili rakije), 3-4 dl pilećeg temeljca, 50 g tofua narezanog na kockice, 200 g shirataki rezanaca (ili širokih rezanaca), naribani svježi đumbir po želji

Priprava: Meso narezati na listiće promjera 2-3 milimetra. Popržiti kratko na ulju sa svake strane. Dodati mrkvu i kupus narezan na komade 3 x 4 cm i gljive. U posebnoj posudi pomiješati šećer, umak od soje, mirin (slatko rižino vino), sake i temeljac te uliti u posudu s mesom i povrćem. Poklopiti i kuhati 8 minuta. Dodati tofu i u jedan kraj zdjele rasporediti kuhane rezance. Poklopiti, kuhati još 2 minute i poslužiti.

image

Sukiyaki na zagorski način

IVANA GRGIĆ/ CROPIX

Mousse od bučinog ulja s matchom

Sastojci za 4 osobe: 1 žličica matcha praha, 500 g bijele čokolade, 100 g želatine, 100-150 g šećera kristal, 2 dl bučinog ulja, 500 ml vrhnja za šlag

Priprava: U lončiću rastopiti šećer. U drugom lončiću namočiti želatinu u 100 ml vode. Povezati rastopljeni šećer sa želatinom, smjesa ne smije dostići toplinu od 60 Celzija. Dodati bučino ulje i miješati dok se sastojci ne povežu. Umiješati smjesu u prethodno rastopljenu čokoladu, miješati dok smjesa ne postane glatka. Dodati srednje čvrsti šlag, rasporediti na komadiće keksa ili biskvita u čašama za posluživanje. Posuti matcha prahom i poslužiti.

image

Mousse od bučinog ulja s matchom

IVANA GRGIĆ/ CROPIX
Linker
05. rujan 2024 11:16