Ako ste u potrazi za dobrim receptima, redakcija Glorije ima super rješenja za nadolazeće božićne blagdane.
Blagdanska čarolija je krenula, a malo je onih koji joj se neće prepustiti svojim osjetilima. Dakako, najdraže će nam biti udovoljiti nepcu i tako uživati u okusima divnih tradicionalnih delicija. Novinari redakcije Gloria.hr uopće nisu imali dilemu kada su birali svoje najdraže blagdanske zalogaje - naravno, slatke!
Kako bi vas inspirirali i olakšali izbor, ustupili su recepte za kolače čije se mirisi uvijek šire u njihovim kuhinjama za vrijeme Božića. Nisu ni zaboravili na dodatne savjete kako biste bili sigurni da će kolač uspjeti. Naravno, nakon nabavke provjerenih i kvalitetnih sastojka za kolač koji uvijek garantiraju trijumf!
Rolice s cimetom by Marta Dujmović
Marta: "Cimet rolice su slastica koju svake zimske sezone vidim svugdje po društvenim mrežama, a s obzirom da odnedavno imam novi stan pa tako i novu kuhinju odlučila sam započeti i s novim tradicijama. Ovaj recept sam pronašla nakon sati i sati traženja i ovaj sam slučajno odabrala i ispao je savršeno! Ali upozoravam vas - nemojte raditi ovaj recept ako ne želite da vam cijela kuća miriše na cimet i Božić".
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 8 g soli
- 1 Dolcela Instant kvasac
- 53 g otopljenog maslaca
- 240 mL toplog mlijeka
- 1 jaje
- malo suncokretovog ulja
Za punjenje:
- 220 g smeđi šećer
- 25 g cimeta
- 1 Dolcela Cimet šećer
Preljev: 250 mL vrhnja za šlag
Priprema: Prvo promiješati brašno, šećer, sol i kvasac, a zatim dodati otopljeni maslac, toplo mlijeko i jaje te nakon svakog sastojka dobro promiješati. Smjesu formirati u kuglu te ju premazati s malo ulja i ostaviti da se diže dva sata. Kasnije namazati razvaljeno tijesto otopljenim maslacem i namazati smjesom cimeta i smeđeg šećera. Zarolati i izrezati rolice uz pomoć kuhinjskog konca. Posložiti ih u nauljenoj padeli i sve preliti vrhnjem za šlag. Peći sve na 200 stupnjeva 20 minuta. Nakon pečenja, namazati vruće rolice smjesom od malo mlijeka, šećera u prahu i vrhnja za šlag, koju stavljate po želji za sočnije rolice.
Tips&tricks: Za rezanje možete koristiti konac za zube
Vanilin kiflice by Dijana Šimunić
Dijana: "Ovo mi je najdraži recept i, moram priznati, jedan od rijetkih deserata koje znam napraviti bez greške. Podsjeća me i na Božić i na djetinjstvo, a riječ je o obiteljskom receptu koji nam je daaaavno dala baka, a po njemu kiflice radimo svi - od nje, moje mame, tete, sestrične pa sve do mene. Obožavamo ih i nijedno obiteljsko okupljanje na Božić ne prolazi bez njih!"
Sastojci:
- 28 dag glatkog brašna
- 21 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 7 dag šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 1 jaje (ne preveliko)
Priprema: Maslac dobro razmrviti u brašnu, dodati šećer pa još mrviti. Potom dodati orahe i jaja. Brzo napraviti tijesto i staviti ga malo u hladnjak. Od jednog dijela napraviti zmiju, narezati na komade, od njih napraviti kuglice i oblikovati u kiflice. Odmah ih takve stavljati na veliki plitki, brašnom posipani lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva do pola sata. Paziti da ne posmeđe. Izvaditi, ostaviti da se malo ohlade i "okupati" ih u šećeru u prahu, 200 g šećera i 2 vanilin šećera.
Čokoladni raspucanci by Nika Štefan
Nika: "Jako volim raspucance jer su mekani iznutra, a hrskavi izvana i svaki kolačić stane u jedan zalogaj!"
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 Dolcela Bourbon vanilija šećer
- 1 žličica Dolcela Praška za pecivo
- 1 žlica kakao praha
- 1 žlica čokolade u prahu
- 3 jaja
Priprema: Margarin i čokoladu otopite na pari, promiješajte, sjedinite i pustite da se malo ohladi. Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti mikserom, dodati ostale sastojke, te na kraju otopljenu čokoladu i margarin i opet promiješati mikserom. Smjesa ne bi trebala biti pregusta. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne (može i preko noći). Kada je smjesa ohlađena, praviti male kuglice veličine omanjeg oraha, uvaljati svaku u šećer u prahu i slagati na lim prekriven papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i smanjite na 160 čim ubacite kolačiće unutra te pecite 12-13 minuta.
Tips&tricks: Da bi se pravo raspucali, bitno ih je hladne uvaljati u šećer. Prijedlog je da posudu sa smjesom držite u hladnjaku i vadite manje hrpice od kojih ćete raditi kuglice.
Ledeni božićni puding Mary Berry by Tanja Vučićević
Tanja: "Zašto ovaj recept? Jednostavno nemam grif za kolače, a ovaj recept nije kompliciran, svima uspijeva i dok se puding ohladi stignem obaviti hrpu stvari oko božićnog ručka!"
Sastojci (za 6 do 8 osoba):
- 175 g miješanog sušenog voća
- 60 g sitno narezanih suhih marelica
- 60 g kandiranih trešanja (mogu i ocijeđene trešnje ili višnje iz kompota)
- 3 žlice konjaka
- 3 jaja
- 125 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 450 ml mlijeka
- 600 ml slatkog vrhnja (istući u šlag)
- kalup za nabujak zapremine 1,75 l
Priprema: Sušeno voće, marelice i kandirane trešnje preliti konjakom i ostaviti da se namače preko noći. U velikoj zdjeli pomiješati jaja i šećer. Zagrijati mlijeko (paziti da ne zakipi) i postepeno ga dodavati u smjesu od šećera i jaja, uz miješanje. Smjesu uliti u duboku posudu i kuhati na laganoj vatri uz miješanje, dok se ne zgusne. Ne smije zakipjeti i ne smije biti grudica. Kada se zgusne, skinuti s vatre. Pričekati da se krema ohladi pa dodati voće i umiješati pola količine tučenog slatkog vrhnja. Kremu prebaciti u plitku posudu i ostaviti u zamrzivaču oko 2 sata (dok se ne počne zgušnjavati, ali je iznutra još mekana). Izvaditi, promiješati i žlicu po žlicu dodavati u kalup. Vratiti u zamrzivač gdje treba stajati još tri sata. Izvaditi dvadeset minuta prije posluživanja. Oprezno preokrenuti na tanjur, premazati ostatkom tučenog slatkog vrhnja i odmah poslužiti.
Tips&Tricks: U kremu se može dodati i malo narezanog ananasa iz kompota, pudingu će dati blago kiselkast okus.
Londoneri by Petra Rajković
Petra: "Londonere nisam baš voljela u ranom djetinjstvu iako ih je moja mama redovno servirala za svake blagdane. A onda sam ih, kao i većinu hrane, nešto kasnije otkrila i od tada su mi postali jedan od najomiljenijih kolača. Danas me Londoneri najviše podsjećaju na dom udaljen više od 500 km..."
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera
- 1 Dolcela Prašak za pecivo
- 3 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 150 g džema od marelice
- 3 bjelanjka
Priprema: Pjenasto mutimo žumanjke i šećer, dodajemo kiselo vrhnje i maslac te sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu. Prosijemo brašno i prašak za pecivo, dodamo prethodno napravljenoj smjesi i rukom umijesimo u tijesto. Tijesto odmah razvučemo na pobrašnjenoj podlozi pa prebacimo u lim za pečenje (najbolje 40 x 25 centimetara). Smjesu pečemo sedam minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Zapečeno tijesto premažite džemom od marelica, zatim stavimo sloj čvrsto istučenog snijeg od tri bjelanjaka i šećera u koji smo lagano umiješali mljevene orahe. Kolač vratimo u zagrijanu pećnicu i pečemo ga još oko 20 minuta. Izvadite ga iz pećnice, ohladimo i pospemo šećerom u prahu prije posluživanja.
Ruske kape (Mađarski čupavci ili šubare) by Nikolina Krznar
Nikolina: "Iako je naglasak na tradiciji Božića, ovo je više trauma po kojoj ću pamtiti blagdane. Uz bakine mirišljave vanilin kiflice, maminu makovnjaču, tu su i sestrine šubarice koje je iz nekog razloga obožavala pripremati kada smo bile u osnovnoj i srednjoj školi. Ja sam, naravno, morala s "oduševljenjem" rezati, mazati, valjati... Sva sreća pa sam dovoljno šeprtljava da me lijevanje čokolade uvijek zaobišlo. Nekad mi je to bila najveća tlaka blagdana, danas je zaista lijepa uspomena, a šubarice su uvijek neodoljive - i izgledom i okusom."
Sastojci:
- 7 jaja
- 35 dag šećera
- 9 žlica vode
- 2 žlice kakao praha
- 1/2 pakiranja Dolcela Praška za pecivo
- 25 dag brašna
- Kokos
- Čokolada
Krema:
- 2 žumanjka
- 4 žlice oštrog brašna
- 1/2 L mlijeka
- 10 dag šećera
- 2 Dolcela Vanilin šećera
- 3-4 žlice Dolcela Gussnela
- 20 dag maslaca
Priprema: Odvojiti žumanjak od bjelanjka i od bjelanjka napraviti čvrsti snijeg. Žumanjak dodati u šećer i pjenasto izmiješati. Brašno, kakao, prašak za pecivo i vodu postepeno dodavati u smjesu od žumanjka i šećera. Na kraju lagano umijesiti i snijeg od bijelanjka. Na dugi lim staviti papir za pečenje, dodati smjesu i peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu. Pomiješajte brašno, Gusnel, šećer, vanilin šećer, žumanjak i malo mlijeka, dok se ostatak mlijeka stavi kuhati. Kad mlijeko zakuha, doda se smjesa i kuha dok ne postane gusta. Maknuti s vatre i preko kreme staviti prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica. Kad se ohladi dodati maslac sobne temperature, izrezan na kockice te to promiješati.
Izrezati kružne biskvite (najbolje malom čašom), prerezati i s kremom namazati polovicu te kada se ponovno spoje, premazati kremu oko njih. Potom uvaljati biskvit u kokos (po želji u mljevene orahe), a na vrh svake šubare staviti čokoladnu glazuru. Čokoladnu glazuru pravite sa 150 g tamne čokolade, 50 g maslaca, 2 žlice ulja i jednom žlicom vode.
Medene (ili medvjeđe) šape by Damir Leljak
Damir: "Medvjeđe šape nisu najglamurozniji božićni kolači, ali jednostavno ih obožavam. Moji roditelji, koji su kuhari, uvijek su ih spremali za božićne blagdane pa u meni, prije svega, pobuđuju nostalgiju."
Sastojci:
- 35 dag oštrog brašna
- 20 dag maslaca
- 20 dag šećera
- 4 velike žlice meda
- 1 jaje
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica Dolcela Praška za pecivo
- 1/2 male žličice cimeta
- 1 Dolcela Cimet šećer
Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i cimetom, dodajte šećer, vanilin šećer i orahe. Dodajte potom razmrvljeni maslac, med i jaje te dobro zamijesite. Neka to tijesto odstoji pola sata. Kalupe zatim premažite maslacem i posipajte brašnom. Napunite kalupiće do pola tijestom i pecite oko 15 minuta na 180. Još vruće vadite iz kalupića i uvaljajte u šećer. Za modernije blagdansko ruho uronite ih u rastopljenu čokoladu i ukrasite po želji.
Keksići s čokoladom i orasima by Valentina Podrug
Valentina: "Moja mama je definitivno simbol božićnih kolača - nema tog kolača koji ona nije spremila. Nama kuća cijeli prosinac miriše na kolačiće, a jedan jednostavniji recept su upravo ovi keksići koje sam izdvojila samo zato što ih čak i ja znam napraviti! Super su jednostavni, jako ukusni i mogu ostati nekoliko dana."
Sastojci:
- 3 jaja
- 20 dag šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 50 dag brašna
- 1 Dolcela Prašak za pecivo
- 25 dag mlijevenih oraha
- 20 dag čokolade (komadići)
- 1 maslac
Priprema: Jaja i šećer se pjenasto zamute pa se potom doda izrezani maslac sobne temperature. Postupno dodavati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer pa dodati i mlijevene orahe. U smjesu dodati za kraj izrezanu čokoladu na kockice ili čokoladne kapljice. Na lim staviti papir za pečenje i sa žlicom formirati male kuglice od tijesta. Peći na 175 stupnjeva otprilike pola sata.
Lemon curd by Kruno Petrinović
Kruno: "Okusi i mirisi citrusa za mene su simbol novogodišnjih blagdana, a lemon curd osim okusom mora oduševiti i teksturom, što znači da mora biti gust i svilenkast, te savršeno maziv. Možete ga jesti samog, ali i koristiti kao nadjev za razne druge slastice, od kojih je vjerojatno najzahtjevnija meringue lemon curd tart. Ako niste ambiciozni i vični slastičarstvu, držite se osnovnog recepta, koji je u nastavku, za lemon curd."
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 80 g maslaca
- 2 manja limuna
- 1 Dolcela limun šećer
Priprema: Pjenasto izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom, a nakon toga smjesu kuhajte na laganoj vatri s maslacem. Dodajte limunov sok i sitno naribanu koricu limuna. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Prelijte u čaše ili staklenke, a kad se ohladi čuvajte je u hladnjaku, gdje može ostati tjednima.
Sigurni smo kako ćete i vi uživati u divnim slasticama koje već godinama oduševljavaju članove našeg tima - jedino za izgled ne možemo garantirati!
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Podravka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....