LOUISE MARINIG
NINA MÉTAYER

Slatki užici najbolje svjetske slastičarke čiji kolači su čista umjetnost: "Kolače jedemo iz užitka, a ne zbog kalorija"

Francuskinja koja je prije dvije godine bila prva žena u gotovo sto godina što je primila prestižnu nagradu struke i nedavno osvojila simpatije žirija Academy World’s Best 50 otkriva gdje nalazi inspiraciju te kakav je njen odnos prema šećeru, kalorijama i 3D printanju hrane.

Francuskinja koja je prije dvije godine bila prva žena u gotovo sto godina što je primila prestižnu nagradu struke i nedavno osvojila simpatije žirija Academy World’s Best 50 otkriva gdje nalazi inspiraciju te kakav je njen odnos prema šećeru, kalorijama i 3D printanju hrane.

Na svom putu do vrha 36-godišnja Francuskinja Nina Métayer morala se boriti s brojnim predrasudama. Bile su potrebne čak 92 godine da Međunarodna unija pekara i slastičara proglasi jednu ženu najboljom na svijetu, a njoj je to uspjelo 2023. Do svoje 30. godine triput je proglašena najboljom slastičarkom na prestižnim izborima poput Gault et Millau i onom časopisa Le Chef, a nedavno je veliko priznanje došlo od žirija Academy World’s Best 50 koja okuplja više od tisuću profesionalaca, prosvijećenih gurmana i nezavisnih stručnjaka iz gastro industrije.

image

NINA MÉTAYER

Mathieu_Salomé

Uspjeh Nine Métayer tim je veći jer iza nje ne stoji ni jedan restoran niti velika kuharska faca - iako je praksu stjecala u poznatim francuskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Prije četiri godine pokrenula je vlastiti biznis s tek troje zaposlenika, a danas je u njenom timu čak 85 pomagača. Nina vodi radionice, smišlja delicije za prestižne svjetske restorane i događanja, a njezine skulpturalne kreacije naručuju se online ili u slastičarnici koju je otvorila u sklopu pariške robne kuće Printemps du Gout. Uvijek vedra i nasmijana, Nina je supruga, majka dviju djevojčica i veliko nadahnuće brojnim budućim slastičarkama. Za Glorijine Delicije rado je podijelila svoj proljetni meni i male tajne svog uspjeha.

ČEŽNJA ZA FRANCUSKIM KRUHOM

Sa 16 godina otputovala sam u Meksiko na učeničku razmjenu. Najviše mi je nedostajao francuski kruh pa su mi i misli stalno bježale u tom smjeru. Uživala sam spravljati kolače za užinu s prijateljima prije škole. Nakon mature upisala sam tečaj strukovnog osposobljavanja za pekara i zaljubila se u taj posao čim sam naučila osnove. No, želja za napredovanjem i kreativnost potaknuli su me da se školujem i za slastičarku i tom sam se zvanju u potpunosti posvetila.

PRVA LEKCIJA

U kreativnom procesu najvažnije je ne bojati se neuspjeha. Svakako je potrebno vrijeme da se nauče osnove, steknu vještine i prevlada strah. Iz svake greške može se nešto naučiti. Općenito treba vjerovati u sebe, u svoje snove i ciljevi će se postići.

image

IZNENAĐENJE Nina je za izradu čokoladnog jaja visokog 20 cm napravila kalupe inspirirane skladnom geometrijom Art Deco uzoraka, a u njega je ‘sakrila’ čokoladice u obliku životinja

Mathieu_Salomé

DIJELJENJE EMOCIJA

Za mene je slastičarstvo emocija, dijeljenje gurmanskih užitaka. Moji kolači pričaju priču o jednostavnom užitku koji budi uspomene na djetinjstvo, pozivaju na dijeljenje i druženje, evociraju radosne trenutke s voljenim osobama, obitelji i prijateljima.

BROJANJE KALORIJA

Uvijek nastojim napraviti mali zaokret od tradicionalnog, a ne biti u divljoj jurnjavi kako bih bila originalna. Volim kolače sa šećerom, glutenom, maslacem i ne skrivam koliki je njihov udio u mojim delicijama. Smatram da kolače jedemo iz užitka, a ne zbog kalorija. Iako se dobar desert može napraviti i bez šećera, ne mislim da ga treba izbjegavati. Slastice su ipak slatki užitak. Nema potrebe za pretjerivanjem, a i u mojim novijim receptima za peciva sve ga je manje. Mogu se koristiti i ranirani šećeri poput onog od šećerne trske ili muscovada. A prije svega odličan izbor je i voće, sezonsko i lokalno, ubrano kad je zrelo i stoga prirodno slatko.

image

PUDING OD RIŽE NA FRANCUSKI NAČIN Savršen spoj pudinga, karamela, badema i moussea od vanilije za vrhunski gurmanski zalogaj

LOUISE MARINIG

OMILJENE NAMIRNICE

Obožavam raditi s iznimno kvalitetnim maslacem Charentes-Poitou te cvijetom soli s Île de Réa. Oboje je iz moje regije.

INSPIRACIJA

Sve! Miris, krajolik, novi grad, tekstura, zvuk, susret, sjećanje... Postoji početna točka, nešto što u meni probudi emociju ili znatiželju od koje kreće kreativni proces - uvijek s brojnim pogrešnim koracima koji me tjeraju da ne odustajem sve dok ne dobijem željeni rezultat. Zanimljivo je da svaki čovjek tumači okus i miris na svoj način, pa će stoga možda nekoga moja delicija podsjetiti na nešto potpuno suprotno od moje ideje.

image

ČOKOLADNA TRATINČICA

LOUISE MARINIG
image

ČOKOLADNA TRATINČICA Mali slatki zalogaji od čokolade i badema posuti zlatom i kakao prahom

LOUISE MARINIG

OMILJENO JELO

Obožavam mamine lazanje čiji me miris vraća u djetinjstvo i tatine tartiette po savojskom receptu od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.

PRINTANJE HRANE

Estetika je važna, ali samo ako ima smisla i ako je prati dobar okus. Slastica prije svega mora buditi emocije, a izgled kolača i peciva je također izvor užitka koji pojačava doživljaj. Rado koristim 3D ispis u svom procesu dizajna. Imam čak i vlastitu ‘tiskaru’. S dizajnerom radim na crtežu koji potom printamo, a prema njemu izrađujemo silikonske kalupe. Ova mi tehnika omogućuje stvaranje kalupa za jestive ukrase izrađene od vrlo tankog keksa.

Najnovije
24. travanj 2025 20:02