Francuskinja koja je prije dvije godine bila prva žena u gotovo sto godina što je primila prestižnu nagradu struke i nedavno osvojila simpatije žirija Academy World’s Best 50 otkriva gdje nalazi inspiraciju te kakav je njen odnos prema šećeru, kalorijama i 3D printanju hrane.
Na svom putu do vrha 36-godišnja Francuskinja Nina Métayer morala se boriti s brojnim predrasudama. Bile su potrebne čak 92 godine da Međunarodna unija pekara i slastičara proglasi jednu ženu najboljom na svijetu, a njoj je to uspjelo 2023. Do svoje 30. godine triput je proglašena najboljom slastičarkom na prestižnim izborima poput Gault et Millau i onom časopisa Le Chef, a nedavno je veliko priznanje došlo od žirija Academy World’s Best 50 koja okuplja više od tisuću profesionalaca, prosvijećenih gurmana i nezavisnih stručnjaka iz gastro industrije.
Uspjeh Nine Métayer tim je veći jer iza nje ne stoji ni jedan restoran niti velika kuharska faca - iako je praksu stjecala u poznatim francuskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Prije četiri godine pokrenula je vlastiti biznis s tek troje zaposlenika, a danas je u njenom timu čak 85 pomagača. Nina vodi radionice, smišlja delicije za prestižne svjetske restorane i događanja, a njezine skulpturalne kreacije naručuju se online ili u slastičarnici koju je otvorila u sklopu pariške robne kuće Printemps du Gout. Uvijek vedra i nasmijana, Nina je supruga, majka dviju djevojčica i veliko nadahnuće brojnim budućim slastičarkama. Za Glorijine Delicije rado je podijelila svoj proljetni meni i male tajne svog uspjeha.
ČEŽNJA ZA FRANCUSKIM KRUHOM
Sa 16 godina otputovala sam u Meksiko na učeničku razmjenu. Najviše mi je nedostajao francuski kruh pa su mi i misli stalno bježale u tom smjeru. Uživala sam spravljati kolače za užinu s prijateljima prije škole. Nakon mature upisala sam tečaj strukovnog osposobljavanja za pekara i zaljubila se u taj posao čim sam naučila osnove. No, želja za napredovanjem i kreativnost potaknuli su me da se školujem i za slastičarku i tom sam se zvanju u potpunosti posvetila.
PRVA LEKCIJA
U kreativnom procesu najvažnije je ne bojati se neuspjeha. Svakako je potrebno vrijeme da se nauče osnove, steknu vještine i prevlada strah. Iz svake greške može se nešto naučiti. Općenito treba vjerovati u sebe, u svoje snove i ciljevi će se postići.
DIJELJENJE EMOCIJA
Za mene je slastičarstvo emocija, dijeljenje gurmanskih užitaka. Moji kolači pričaju priču o jednostavnom užitku koji budi uspomene na djetinjstvo, pozivaju na dijeljenje i druženje, evociraju radosne trenutke s voljenim osobama, obitelji i prijateljima.
BROJANJE KALORIJA
Uvijek nastojim napraviti mali zaokret od tradicionalnog, a ne biti u divljoj jurnjavi kako bih bila originalna. Volim kolače sa šećerom, glutenom, maslacem i ne skrivam koliki je njihov udio u mojim delicijama. Smatram da kolače jedemo iz užitka, a ne zbog kalorija. Iako se dobar desert može napraviti i bez šećera, ne mislim da ga treba izbjegavati. Slastice su ipak slatki užitak. Nema potrebe za pretjerivanjem, a i u mojim novijim receptima za peciva sve ga je manje. Mogu se koristiti i ranirani šećeri poput onog od šećerne trske ili muscovada. A prije svega odličan izbor je i voće, sezonsko i lokalno, ubrano kad je zrelo i stoga prirodno slatko.
OMILJENE NAMIRNICE
Obožavam raditi s iznimno kvalitetnim maslacem Charentes-Poitou te cvijetom soli s Île de Réa. Oboje je iz moje regije.
INSPIRACIJA
Sve! Miris, krajolik, novi grad, tekstura, zvuk, susret, sjećanje... Postoji početna točka, nešto što u meni probudi emociju ili znatiželju od koje kreće kreativni proces - uvijek s brojnim pogrešnim koracima koji me tjeraju da ne odustajem sve dok ne dobijem željeni rezultat. Zanimljivo je da svaki čovjek tumači okus i miris na svoj način, pa će stoga možda nekoga moja delicija podsjetiti na nešto potpuno suprotno od moje ideje.
OMILJENO JELO
Obožavam mamine lazanje čiji me miris vraća u djetinjstvo i tatine tartiette po savojskom receptu od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.
PRINTANJE HRANE
Estetika je važna, ali samo ako ima smisla i ako je prati dobar okus. Slastica prije svega mora buditi emocije, a izgled kolača i peciva je također izvor užitka koji pojačava doživljaj. Rado koristim 3D ispis u svom procesu dizajna. Imam čak i vlastitu ‘tiskaru’. S dizajnerom radim na crtežu koji potom printamo, a prema njemu izrađujemo silikonske kalupe. Ova mi tehnika omogućuje stvaranje kalupa za jestive ukrase izrađene od vrlo tankog keksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....