Kako rastu temperature, tako opada vaša želja za kuhanjem? Ova su jela gotova u tren oka, zdrava i iznimno osvježavajuća.
Zahvaljujući svježim sastojcima koji se termički ne obrađuju, hladne juhe su izvor zdravlja jer namirnice zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti.
Gazpacho
Sastojci
- 1 kg rajčice
- 1 crvena paprika
- 1 krastavac
- 0,1 l maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- malo jabučnog octa
- pola ocijeđenog limuna
- svježi bosiljak
- svježi kopar
- sol i papar
Priprema
Rajčicu, krastavac, papriku, luk i češnjak narezati na komadiće i posuti maslinovim uljem. Odstraniti sjemenke, staviti u blender i miksati dok se ne dobije homogena smjesa. Dodati malo jabučnog octa, sok pola cijeđenog limuna, po želji tabasca te svježe začinsko bilje i začine po želji pa sve još jednom dobro izmiksati. Ostaviti malo grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Prije posluživanja ohladiti najmanje pola sata.
Hladna juha od cikle
Sastojci
- 1 kg svježe cikle
- 2 ljubičasta luka
- 2 dl punomasnog jogurta
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žličica šećera
- vezica svježeg vlasca
- sol i papar
Priprema
Opranu ciklu staviti kuhati u oko dvije litre slane vode koja je prethodno zakipjela. Kuhajte oko pola sata, dok ne budu mekane kad ih se probode vilicom. Ocijediti vodu i pustiti da se ohlade pa ih oguliti te narezati na četvrtine. Na ulju propirjati sitno sjeckani luk. Kad postakli, dodati balzamični ocat i šećer pa pirjati još nekoliko minuta. Cikle i umak od luka prebaciti u blender i sve izmiksati u glatku smjesu postupno dodajući jogurt i vrhnje. Ako je pregusto, dodati i malo vode u kojoj se kuhala cikla. Začiniti prema ukusu. Posipati sjeckanim vlascem ili peršinom i ohladiti barem dva sata u hladnjaku.
Čitajte i: Ovoj kajgani po receptu Luke Nižetića nećete odoljeti: Otkrio nam je sve o najdražem doručku
Hladna juha od jogurta i krastavaca
Sastojci
- 2 veća krastavca
- 400 ml čvrstog jogurta
- 1 žlica maslinova ulja
- svježi kopar
- malo limunova soka
- sol i papar
Priprema:
Krastavce izblendati i pomiješati s jogurtom, dodati maslinovo ulje, sjeckani kopar, limunov sok i peršin. Začiniti solju i paprom, sve dobro pomiješati i servirati ohlađeno.
Zeleni gazpacho
Sastojci
- 1 kg zelene rajčice
- 2 avokada
- 2 režnja bijelog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 1/2 dl balzamičnog octa
- sol
Priprema:
Oguliti avokado i nasjeckati zajedno sa zelenom rajčicom, staviti u blender, dodati maslinovo ulje, češnjak, sol i balzamični ocat te miksati dok ne postane fina smjesa. Ohladiti te prije posluživanja posuti s malo maslinovog ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....