-/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA
recepti

Hladne juhe odličan su ručak za vruće dane: Gotove su u tren oka i prava su energetska bomba

Kako rastu temperature, tako opada vaša želja za kuhanjem? Ova su jela gotova u tren oka, zdrava i iznimno osvježavajuća.

Kako rastu temperature, tako opada vaša želja za kuhanjem? Ova su jela gotova u tren oka, zdrava i iznimno osvježavajuća.

Zahvaljujući svježim sastojcima koji se termički ne obrađuju, hladne juhe su izvor zdravlja jer namirnice zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti.

image

Gazpacho

Vladimir Zuev/Alamy/Alamy/Profimedia

Gazpacho

Sastojci

  • 1 kg rajčice
  • 1 crvena paprika
  • 1 krastavac
  • 0,1 l maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • malo jabučnog octa
  • pola ocijeđenog limuna
  • svježi bosiljak
  • svježi kopar
  • sol i papar

Priprema

Rajčicu, krastavac, papriku, luk i češnjak narezati na komadiće i posuti maslinovim uljem. Odstraniti sjemenke, staviti u blender i miksati dok se ne dobije homogena smjesa. Dodati malo jabučnog octa, sok pola cijeđenog limuna, po želji tabasca te svježe začinsko bilje i začine po želji pa sve još jednom dobro izmiksati. Ostaviti malo grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Prije posluživanja ohladiti najmanje pola sata.

image

Juha od cikle

rainbow33/Alamy/Alamy/Profimedia

Hladna juha od cikle

Sastojci

  • 1 kg svježe cikle
  • 2 ljubičasta luka
  • 2 dl punomasnog jogurta
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žličica šećera
  • vezica svježeg vlasca
  • sol i papar

Priprema

Opranu ciklu staviti kuhati u oko dvije litre slane vode koja je prethodno zakipjela. Kuhajte oko pola sata, dok ne budu mekane kad ih se probode vilicom. Ocijediti vodu i pustiti da se ohlade pa ih oguliti te narezati na četvrtine. Na ulju propirjati sitno sjeckani luk. Kad postakli, dodati balzamični ocat i šećer pa pirjati još nekoliko minuta. Cikle i umak od luka prebaciti u blender i sve izmiksati u glatku smjesu postupno dodajući jogurt i vrhnje. Ako je pregusto, dodati i malo vode u kojoj se kuhala cikla. Začiniti prema ukusu. Posipati sjeckanim vlascem ili peršinom i ohladiti barem dva sata u hladnjaku.

Čitajte i: Ovoj kajgani po receptu Luke Nižetića nećete odoljeti: Otkrio nam je sve o najdražem doručku

image

Juha od jogurta i krastavaca

Milena Ugrinova/Alamy/Alamy/Profimedia

Hladna juha od jogurta i krastavaca

Sastojci

  • 2 veća krastavca
  • 400 ml čvrstog jogurta
  • 1 žlica maslinova ulja
  • svježi kopar
  • malo limunova soka
  • sol i papar

Priprema:

Krastavce izblendati i pomiješati s jogurtom, dodati maslinovo ulje, sjeckani kopar, limunov sok i peršin. Začiniti solju i paprom, sve dobro pomiješati i servirati ohlađeno.

image

Zeleni gazpacho

-/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA -/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA

Zeleni gazpacho

Sastojci

  • 1 kg zelene rajčice
  • 2 avokada
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1/2 dl balzamičnog octa
  • sol

Priprema:

Oguliti avokado i nasjeckati zajedno sa zelenom rajčicom, staviti u blender, dodati maslinovo ulje, češnjak, sol i balzamični ocat te miksati dok ne postane fina smjesa. Ohladiti te prije posluživanja posuti s malo maslinovog ulja.

image

Tanjur Easy Life, 79 kn LONCI I POKLOPCI BY BAJDE.

LONCI I POKLOPCI
image

Keramička zdjela za juhu, 269 kn ZARA HOME.

ZARA HOME
image

Set od 6 zdjelica za juhu, 258 kn VIVRE.HR.

VIVRE.HR
image

Tokyo Design Studio zdjela za juhu 240 kn OKO STOLA.

OKO STOLA
image

Set od 4 duboka tanjura 119,90 kn IKEA.

IKEA
image

Zaimača za juhu, Vivre.hr.

VIVRE.HR
Linker
04. studeni 2024 17:20