Donosimo pet recepata idealnih za osvježenje u ljetnim danima, koje može pripremiti svatko.
Toplotni val u punoj je snazi, pa se svi koji ne mogu pobjeći na neku planinu ili na more snalaze s vrućinama kako znaju i umiju. Uz standardna upozorenja o ispijanju mnogo tekućine, laganoj odjeći, izbjegavanju sunca od 11 do 17 sati, mnogi liječnici i meteorolozi ističu i važnost lagane prehrane.
Vjerujemo da mnogima kuhanje nije ni na kraj pameti dok se vani živa u termostatu penje i preko 35 stupnjeva, ali isto tako važno je pojesti nešto hranjivo kako bismo nadoknadili gubitak vode i elektrolita.
Zato donosimo pet recepata za koje (gotovo) ne morate paliti štednjak - neka od njih mogu poslužiti u više različitih obroka, kao prilog, umak ili gusta juha. Uživajte!
Salata s lubenicom i feta sirom
Sastojci:
- lubenica, izrezana na kockice
- 100 g feta sira
- 1 krastavac
- svježi bosiljak
- limun ili limeta (po izboru)
- balzamični ocat
Vodenasta, a opet hrskava, lagana, a dovoljno slana, ova salata je kao stvorena za ljeto i osvježenje. Lubenica savršeno gasi žeđ, njezina vlakna postupno otpuštaju vodu u organizam zato je idealna za vruće dane.
Priprema: Narežite lubenicu i krastavac na komadiće željene veličine, prelijte sokom limete (ili limuna) i pospite razmrvljenim feta sirom. Začinite balzamičnim octom netom prije serviranja.
Sirova šalša za tjesteninu ili rižoto
Sastojci:
- 4 zrele rajčice
- 1 paprika
- 1 mali luk
- 1 češanj češnjaka
- nasjeckani svježi peršin
- sol, papar i malo ljute papričice
Ova šalša se ne kuha! I to je najvažnije što trebate znati o ovom jelu. Osim sastojaka za pripremu vam treba blender ili dobar štapni mikser. Ovaj umak od rajčice idealan je uz tjesteninu ili rižu. Može biti podloga drugim jelima, a možete ga jesti i uz grickalice kao savršeni aromatični dip.
Priprema: Sve povrće nasjeckajte i postepeno ga stavljajte u blender (ili u zdjelu u kojoj ćete usitnjavati sa štapnim mikserom) te začinite po ukusu.
Aromatični guacamole
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- sol i papar
- češnjak (po želji)
- pola svježe rajčice
- sok pola limuna ili balzamični ocat
Avokado je pun zdravih masnoća koje će vas zasititi, a opet je lagan i idealno se slaže s brojnim drugim okusima. Njegova priprema je iznimno brza i lagana, pogotovo ako je plod dovoljno mekan.
Priprema: Avokado prepolovite, izvadite košticu. Mesnati dio odvojite od kore te ga usitnite vilicom, posolite popaprite te dodajte nasjeckanu rajčicu i češnjak ako vam je on po ukusu. Na kraju poškropite sokom limuna ili balzamičnim octom. Guacamole je spreman - možete ga namazati na tost, krekere ili u njega umakati tortilje, a može vam poslužiti i kao prilog uz neko ‘konkretnije‘ jelo - predlažemo lagano grilano povrće ili aromatičnu rižu.
Čitajte i: Hladne juhe odličan su ručak za vruće dane: Gotove su u tren oka i prava su energetska bomba
Zelena salata Graško
Sastojci:
- 50 grama mahuna
- 50 grama graška
- 20 grama rukole
- 1 žličica chia sjemenki
- 1 limun
- 2 žličice maslinovog ulja
- malo soli i papra
Ova salata će vas zasititi, osvježiti i napuniti energijom. Ako želite možete ju "podebljati" omiljenim sirom ili cherry rajčicama.
Priprema: Mahune i grašak skuhajte u vodi do četiri minute, ocijedite ih i potopite u hladnoj vodi da ostanu zelene. Pustite ih da se dobro ocijede. Za to vrijeme u zdjelu za salatu ubacite rukolu, chia sjemenke, zatim dodajte mahune i grašak te začinite uljem, limunom te začinima.
Koktel od krastavaca i lubenice
Sastojci:
- 150 ml soka od svježe lubenice
- 4 kriške krastavca
- 150 ml džina
- 100 ml svježeg soka limete
- 60 ml šećernog sirupa
- prstohvat soli
Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i koktel od lubenice, super je jednostavan za pripremu, idealan je za potrošiti namirnice iz našeg prvog recepta, a i treba se čovjek nagraditi u ovako teškim i napornim danima ispunjenima vrućinom.
Priprema: Vrlo je jednostavna priprema - lubenicu očistite od koštica, ispasirajte ju štapnim mikserom ili blenderom, dodajte sve sastojke. Poslužite u čaši ukrašenoj kriškom krastavca i živjeli!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....