Ovaj kolač je vrlo lagan i prozračan, s nježno slatkom, lagano ispucanom površinom. Savršen je za desert i poželjet ćete ga spremati i češće.
Možda vas na povratku s posla ulovi želja za nečim slatkim, što sasvim razumijemo, a ne želite do trgovine. Nema smisla boriti se sa žudnjom za malo slatkoga - ipak je počeo vikend! Zato vam donosimo recept za tortu od tri sastojka koja sigurno imate kod kuće, a ne sadrži maslac, ulje ni mlijeko, pa čak vam nije potreban ni prašak za pecivo. Ni priprema ne iziskuje puno truda, a dobijete povoljan, brz i jako ukusan prozračan i nježno sladak desert.
Sastojci:
- 3 veća jaja sobne temperature
- 195 g grama kristal šećera
- 128 g bijelog glatkog univerzalnog brašna
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 175°C pa unutrašnjost kalupa za tortu promjera 20 cm obložite ga papirom za pečenje.
U veliku posudu za miješanje dodajte jaja i šećer. Miksajte na najvišoj brzini s nastavkom za pjenjaču oko 8 minuta ili dok smjesa ne postane vrlo gusta i ne poprimi blijedožutu boju (gotovo bijelu).
Zatim pomoću sita za brašno ili mrežastog cjedila prosijte 1/3 brašna u smjesu. Ako nemate sito, brašno možete rukama posipati, razbijajući grudice između prstiju. Cilj je razbiti grudice kako bi se brašno lako umiješalo u smjesu bez gubitka zraka. Lagano umiješajte brašno špatulom. Ponovite postupak s preostalim brašnom (prvo drugu trećinu, zatim posljednju trećinu).
Prebacite smjesu u pripremljeni kalup. Pecite oko 25-30 minuta. Površina kolača trebala bi biti svjetlosmeđa i oblikovati čvrstu koricu. Ubodite čačkalicu kako biste provjerili je li kolač pečen – trebala bi izaći čista.
Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije vađenja iz kalupa. Po želji ukrasite kolač šećerom u prahu i/ili svježim voćem. Uživajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....