MATEJKA BUčA
KEKSI ILI TART?

Kako im odoljeti? Matejka je s nama podijelila dva recepta iz svoje slatke kuharice

Tart s limunom i ricottom

image
MATEJKA BUČA

TIJESTO

Za tart promjera 28 cm

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • 2 g soli
  • 20 g šećera (kristal ili u prahu)
  • 140 g hladnog maslaca
  • 1 žumanjak (20 g)
  • 1-2 žlice hladne vode (10-20 g)

NADJEV

  • 400 g ricotte
  • 100 g vrhnja za šlag
  • 75 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilijina šećera
  • 3 jaja
  • ribana korica 2 limuna
  • sok jednog limuna

Priprema rukama: U zdjeli sjedinite brašna, sol, šećer i maslac. Maslac tupim nožem sjedinite sa suhim sastojcima, a zatim vrlo kratko trljanjem među dlanovima napravite mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjak i vodu pa ih sjedinite s ostalim sastojcima gnječenjem među dlanovima. Tijesto premjestite na radnu plohu, oblikujte disk i zamotajte ga u plastičnu foliju. Ohladite 1 sat. Nakon hlađenja tijesto stavite na papir za pečenje te ga prekrijte drugim papirom. Valjkom lupkajte po površini tijesta kako bi se ono malo opustilo, a zatim ga razvaljajte na željeni oblik te utisnite u dno i stranice kalupa, poravnajte rub i stavite sve zajedno u zamrzivač 15-20 minuta.

Sada pećnicu zagrijte na 180 °C te pripremite nadjev. Izmiješajte ricottu, vrhnje i šećere te dodajte jaja i limun. Miješajte pjenjačom dok nadjev ne bude potpuno gladak.

Ohlađeno tijesto izbodite na 10-ak mjesta vilicom i u njega ulijte nadjev. Pecite 35 – 40 minuta, dok nadjev ne očvrsne i samo u samoj sredini ostane malo mekan. Isključite pećnicu i kalup premjestite na njezino dno. Ostavite u ugašenoj i zatvorenoj pećnici još 5 – 6 minuta. Izvadite, ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.

XL keksi s bijelom čokoladom i džemom

image
MATEJKA BUČA

Kad je riječ o receptima dodanima u kuharicu u posljednji čas – ovaj bi pobijedio jer je uvršten 5 do 12! Ali uvršten je s razlogom.

Za 10 komada

Vrijeme pripreme: 20 min + hlađenje

Sastojci:

  • 115 g omekšalog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera (svijetli muscovado)
  • 25 g bijelog šećera
  • 1 bourbon vanilijin šećer
  • 1 jaje
  • 40 g ulja
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g bijele čokolade, nasjeckane
  • 50 g bademovih listića
  • 10 žličica džema po želji (predlažem od višanja, malina ili borovnica)

Upute:

Pećnicu zagrijte na 170 °C, a dva velika pleha obložite papirom za pečenje.

Maslac miksajte sa šećerima i vanilijinim šećerom. Smjesa treba postati kremasta i lagana. Dodajte jaje, ulje i sol pa miksajte dok se sve ne sjedini. Sada u smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo pa kratko izmiješajte špatulom. Na kraju špatulom umiješajte bijelu čokoladu nasjeckanu na komadiće i listiće badema.

Ohladite smjesu 30 minuta, treba biti dovoljno čvrsta za oblikovanje rukama.

Grabilicom za sladoled ili žlicom grabite jednake hrpice smjese, u dlanu ih oblikujte u disk pa u sredinu stavite žličicu džema. Oblikujte kuglicu tako da džem zarobite u tijesto, te je potom stavite na pleh. Ostavite razmak da se keksići mogu raširiti. Kuglice bi trebale biti promjera oko 5 cm.

Pecite ih 16 – 18 minuta, dok ne počnu dobivati boju po rubovima. Sredina bi trebala ostati još malo mekana.

Ako ih želite dodatno oblikovati, odmah nakon vađenja iz pećnice svaki keksić poklopite čašom većeg promjera od keksa. Zavrtite čašu po papiru kako bi se keksić preoblikovao u pravilan krug.

Ohladite na protvanu pa spremite u dobro zatvorenu posudu. Dobar tek!

Čuvanje:

Na sobnoj temperaturi četiri dana, a u hladnjaku do 10 dana.

Napomena:

Ako se odlučite za sitnije keksiće (promjera oko 3 cm), skratite vrijeme pečenja na 14 - 15 minuta. Dobit ćete 18 - 20 komada.

Linker
05. studeni 2024 09:07