Sjajna vijest za sve zaljubljenike u domaće specijalitete: U Zagrebu se uskoro otvara KnedlicaDA! BAR u kojem će se prodavati okruglice od krumpirovog tijesta sa slatkim i slanim punjenjem koje nas vraćaju u djetinjstvo.
Ako ste kao mali voljeli zasladiti nepce tradicionalnom slasticom - sočnim knedlama punjenim šljivama - koje su često spremale naše bake, onda imamo gastro vremeplov koji će vas vratiti u djetinjstvo - slasne kuglice s potpisom gastro brenda KnedlicaDA! BAR.
Iza koncepta i mjesta koje se otvara sljedeći mjesec u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici stoji tim ugostitelja koji su u suradnji s dvoje renomiranih slastičara, Petrom Jelenić i Admirom Karalićem, te ekipom iz Gastronomada razveselili sve zaljubljenike u knedle.
Uz sočne klasike s punjenjem od šljiva i marelica, u bogatoj su se ponudi našli najrazličitiji slatki okusi - od pistacija, nutella kreme, šumskog voća, kokosa, lješnjaka, smokve, višnje, jabuke, oraha, cheesecakea te belgijske bijele i crne čokolade.
Svaka je knedlica dodatno začinjena raznim ukusnim sastojcima poput čokoladnog cruncha, mljevenih i sjeckanih lješnjaka, pistacija, badema i oraha, a mogu se naručiti i dodatni preljevi i umaci sa svježim voćem.
Ako ste pak više “slani tip” na meniju su i četiri vrste slanih knedli: s punjenjem od čvaraka, pomiješanim sa sjeckanom kobasicom od crne slavonske svinje i ricotta sirom, obložene krušnim mrvicama, zatim kombinacija pršuta i svježeg sira, obložena pršutom i grana padano sirom, knedle punjene umakom od sedam vrsta gljiva, timijanom, porilukom i ricotta sirom, obložene čipsom od luka, i četvrta slana varijacija osmišljena je za ljubitelje piletine i šparoga - knedla u marinadi od maslinovog ulja s finim začinima, obložena u mješavinu sjemenki lana, sezama te sjemenki suncokreta i buče.
Cijene porcija knedli kreću se od 18 do 23 kune, za sada se u njima može uživati u Ambar bistrou, u Ilici 67, a od sljedećeg mjeseca i u novom prostoru KnedlicaDA! BAR-a u Tkalčićevoj ulici.
Čitajte i: Nova zelena oaza zdrave hrane na Zrinjevcu osvaja jelovnikom i interijerom
Osnovni recept
SASTOJCI ZA 20 KNEDLI:
- 1 kg krumpira
- 300 g oštrog brašna
- 100 g griza
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- prstohvat soli i šećera
PRIPREMA:
Krumpire skuhati u kori, izvaditi iz vode, oguliti i pustiti da se ohlade. Ohlađene izgnječiti u pire i spremiti u hladnjak, najbolje preko noći. Hladnom krumpiru dodati jaja, sol, brašno, griz i otopljeni maslac pa umijesiti tijesto. Nakon miješanja podijeliti ga na jednake komade.
NADJEV KNEDLA MAK & CHEESECAKE
SASTOJCI:
- 500 grama krem ili svježeg sira
- 250 mililitara vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanilije
- šećer (prema ukusu)
- 150 - 200 grama mljevenog maka
PRIPREMA:
Mikserom umutiti sir, vanilin šećer i šećer. Posebno umutiti vrhnje za šlag pa ga umiješati u sirnu kremu te dodati mljeveni mak. Nakon miješanja svih sastojaka punjenja rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom nadjeva iz dva utora, koji se spoje u puni krug. Nakon što se oblikuju pravilne okruglice, zakuhati vodu i dodati žlicu soli. Knedle stavljati u kipuću vodu i kuhati desetak minuta. Izvaditi iz vode i ocijediti. Kada su gotove, uvaljati knedle u mljeveni mak.
SEDAM VRSTA GLJIVA
SASTOJCI:
- 150 grama mješavine gljiva
- 250 grama ricotta sira
- 200 grama sitno sjeckanog poriluka
- 100 g usitnjenog luka
- timijan, sol, papar prema ukusu
PRIPREMA:
Na ulju popržiti luk dok ne dobije žutu boju, dodati gljive, poriluk, timijan, sol, papar. Uz miješanje pirjati dok gljive ne omekšaju. Posudu ukloniti sa štednjaka, prebaciti u zdjelu te umiješati ricotta sir. Začiniti ponovno prema ukusu. Usitniti kućnom sjeckalicom dok ne postane glatka smjesa.
Punjenja nakon toga rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom nadjeva iz dva utora, koji se spoje u puni krug. Nakon što se oblikuju pravilne okruglice, zakuhati vodu i dodati žlicu soli. Knedle stavljati u kipuću vodu i kuhati desetak minuta. Izvaditi iz vode i ocijediti. Kad su gotove, uvaljati knedle u čips od luka.
Punjenja
Za izradu punjenja potreban je silikonski kalup s polukružnim utorima promjera cca 3 - 3,5 cm. Nakon miješanja sastojaka prema receptu, punjenja rasporediti u silikonske kalupe i ostaviti da se zamrznu. Tijesto se priprema drugi dan te se puni količinom zamrznutog nadjeva iz dva silikonska utora, koji se spoje i kreiraju u kuglicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....