SANDRA RONČEVIĆ
njam!

O slanom i slatkom: Slana i slatka jela s bundevom domaće blogerice izazivaju zazubice

Sandra Rončević s nama je podijelila četiri recepta s kraljicom jeseni koje ćete htjeti raditi tijekom cijele jeseni.

Sandra Rončević s nama je podijelila četiri recepta s kraljicom jeseni koje ćete htjeti raditi tijekom cijele jeseni.

Sezona je bundeva koje osim u dekoraciji doma volimo imati i na tanjuru. Bundeve su izvrsne i u slatkim i u slanim jelima - možemo ih peći prelivene medom za zdravi snack, od njih raditi krem juhu i muffine i stavljati ih u smoothieje.

No, ako ste ove ideje već iscrpili mnogo puta i ne znate kako biste iskoristili kraljice jeseni, hrvatska gastro blogerica Sandra Rončević, autorica kuharice "Mrvu ovog, zeru onog" i vlasnica bloga "O slanom i slatkom" donosi četiri recepata za jela s bundevom kao glavnim sastojkom.

image

Orzotto s bundevom i krem sirom

SANDRA RONČEVIĆ

Orzotto s bundevom i krem sirom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 lovorov list
  • 1 mala glavica luka ili ljutika
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g muškatne bundeve
  • 2-3 žlice tapioke u prahu (može i škrobno brašno)
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 10-12 listića svježe kadulje
  • 100 g krem sira
  • 20 g maslaca
  • malo mljevenog kardamoma
  • sol, papar
  • peperoncino

Priprema:

Ječam operite, stavite ga u lonac, prelijte s dvije litre vode, ubacite lovorov list i kuhajte ga 15-20 minuta.

Bundevu očistite i narežite na kockice pa 1/3 odvojite, pospite tapiokom u prahu i ispržite na maslinovom ulju do zlatne boje (najprije na to ulje ubacite listiće kadulje, a potom i bundevu pa zajedno pržite). Izvadite je, ocijedite na kuhinjskom ubrusu pa posolite. Preostalu bundevu skuhajte na pari.

Sitno sjeckani luk ispirjajte na maslinovom ulju, dodajte drobljeni češnjak i peperoncino. Ubacite bundevu i vilicom grubo usitnite u pire.

Dodajte ocijeđeni prokuhani ječam i dobro promiješajte. Posolite, popaprite i dodajte pola žličice kardamoma pa zalijte dijelom vrućeg temeljca (ili vode). Kuhajte, sve dok ječam ne bude onako fino "pod zub" (nikako prekuhan). Po potrebi dolijte temeljca.

Na samom kraju kuhanja umiješajte krem sir i pustite da zaključa. Potom ugasite, energično umiješajte maslac i odmah poslužite uz dodatak prženih kockica bundeve.

image

Peciva s pireom od bundeve

SANDRA RONČEVIĆ

Fina peciva s pečenom bundevom

Sastojci (za 12 peciva):

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna tip 550 ili pšeničnog brašna tip 00
  • 200 g pečene bundeve
  • 7 g suhog kvasca
  • 6 g praška za pecivo
  • 2 žličice šećera
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 70 g maslaca
  • 3 prstohvata soli

Priprema:

Muškatnu bundevu prerežite po pola, izvadite joj koštice i narežite je na manje komade. Složite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30-45 minuta, odnosno dok bundeva ne bude lijepo pečena (probajte vilicom ili štapićem za ražnjić, meso bundeve treba biti mekano kad ga se ubode).

Bundevu ohladite, očistite od kore pa izdubite njezino meso i usitnite ga vilicom (odmjerite 200 g koliko vam treba za peciva, ostalo pojedite).

Kvasac izmiješajte s dvije žličice šećera, 50 ml mlakog mlijeka i žličicom brašna te ostavite da se aktivira.

U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, potom dodajte uzdigli kvasac, preostalo mlako mlijeko, otopljeni ohlađeni maslac i dva jaja koja lagano izmutite vilicom. Sve dobro zamiješajte vilicom pa dodajte usitnjenu pečenu bundevu i umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).

image

Peciva s pireom od bundeve

SANDRA RONČEVIĆ

Umiješeno tijesto stavite u zdjelu, malo ga premažite maslacem pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite dizati najmanje 60 minuta dok ne udvostruči volumen.

Uzdiglo tijesto premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite ga u 12 podjednakih loptica. Posudu za pečenje premažite maslacem pa u nju složite loptice tijesta (možete i njih malo premazati maslacem). Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite dizati još 60 – 90 minuta. Prije pečenja po želji premažite jajem koje ste izmutili sa žlicom mlijeka.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 minuta. Ako vam peciva odozgo brzo tamne, nakon 15 minuta pečenja prekrijte ih aluminijskom folijom te nastavite peći do kraja.

image

Tiramisu od bundeve

SANDRA RONČEVIĆ

Tiramisu s pireom od pečene bundeve

Sastojci (za 10-12 osoba):

  • 400 g piškota (savoiardi)
  • 500 ml jake crne kave
  • 100 ml Amaretto likera ili ruma
  • 1 žličica cimeta

Krema:

  • 350-400 g pečene muškatne bundeve
  • 250 g sira mascarpone
  • 200 ml mliječnog slatkog vrhnja (za šlag)
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

Za posipavanje: gorki kakao.

Priprema:

Muškatnu bundevu očistite od koštica, narežite na dva-tri komada pa ispecite u pećnici (na 200°C, 30-45 minuta, ovisno o bundevi). Ohladite pa izdubite glatko pečeno meso i usitnite ga vilicom u pire koji stavite u cjedilo nek se cijedi do trenutka korištenja.

Skuhajte jaku crnu kavu i ohladite ju. Ohlađenu kavu izlijte u širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, Amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.

Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste je dobro izmutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte. Potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini.

Napomena: Žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko sa šećerom tučete na pari.

U drugoj posudi slatko vrhnje mikserom umutite u šlag. Tako napravljeni šlag dodajte smjesi od bundeve, jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte.

Pripremite kalup ili posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) i krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Ponovite s drugim slojem piškota koje složite po kremi. Kad ste završili s piškotama, premažite ih preostalom kremom.

Napomena: Tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom, a možete ga slagati i u manje zdjelice ili čaše. Na kraju cijeli kolač obilato pospite prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

image

Palačinke s bundevom

SANDRA RONČEVIĆ

Aromatične palačinke s bundevom

Sastojci (za 8-10 kom):

  • 200 g pečene bundeve
  • 2 jaja
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećer
  • 2 prstohvata cimeta
  • čep ruma

Priprema:

Pečenu bundevu dobro ocijedite i ohladite te je vilicom pretvorite u pire.

Jaja izmutite sa šećerom, praškom za pecivo, rumom i solju. Dodajte bundevu pa izmiješajte. Dodajte brašno i još jednom izmiješajte.

Vadite žlicom hrpice smjese, lagano ih razmažite i pecite na zagrijanoj tavi premazanoj uljem oko 3-4 minute sa svake strane.

Za dodatni čokoladni štih u smjesu dodajte žlicu-dvije čokoladnih kapljica. Pečene palačinke pospite šećerom u prahu ili prelijte medom od bagrema.

Linker
23. studeni 2024 15:01