Od ribljeg paprikaša bez riba i ražnjića do Ledenog vjetra i sladoleda od kupine, ovi slasni recepti iz kuhinje Prijatelja životinja pravi su spas u periodu kada temperature probijaju sve rekorde.
Ono si što jedeš, poznata je to filozofija koja se mnogo puta pokazala istinitom. Osim za ljepotu i zdravlje dugoročno ono što nam se nalazi na tanjuru ima i ‘instant‘ djelovanje, na stanje organizma kada je opterećeno vanjskim uvjetima - poput nesnosnog vala vrućine koji nam ponovno stiže.
Ljeto je unatoč ekstremnim vremenskim uvjetima bogato sezonskim voćem i povrćem koje je idealno za iskoristiti u svakodnevnom kuhanju. Bilo da želite prijeći na vegansku prehranu ili uvesti povremene zdrave prehrambene navike - donosimo šest recepata iz kuharice Prijatelja životinja. Ima tu svega od glavnih jela, nečeg na žlicu, do neodoljivih deserata. Osim što su ukusna, lako ih je za napraviti, ne opterećuju organizam i rashlađuju nas od vrućina. Dodatni bonus je što ovim jelima ne činimo dobro samo za svoje zdravlje, nego i za životinje i planet.
Namaz od patlidžana
Sastojci
- 500 g patlidžana
- 2 češnja češnjaka
- 5 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka
- sol, papar, peršin (prema želji)
Priprema
Patlidžane narezati na kolute, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti. Dobro usitniti patlidžane blenderom (ili štapnim mikserom) pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar. Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu. Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.
Riblji paprikaš bez riba
Sastojci
- 500 g krumpira
- 170 g tikvica
- 300 g patlidžana
- 2 dl vina
- 400 g luka, 3 režnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- pola žličice slatke mljevene paprike, 2 male ljute papričice, 1 žlica dimljene paprike
- 1 l vode
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice usitnjenih algi
Priprema
Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice i luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.
Ratatouille
Sastojci
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 tanko narezan luk
- 4 oguljena i narezana češnja češnjaka, 1 manji lovorov list
- 1 mali patlidžan
- 2 tikvice
- 3 paprike
- 8 velikih rajčica
- pola litre pasirane rajčice
- 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar
Priprema
Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list. Miješati dok luk ne omekša. Izrezati patlidžan na male kockice. Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta. Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške. Papriku narezati na trake. Rajčice grubo nasjeckati. Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj vatri 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati. Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.
Paprike punjene grahom
Sastojci
- 6 velikih paprika
- 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka)
- 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 4 žlice maslinova ulja
- pola šalice pasirane rajčice, 1 žlica sojina umaka
- pola vezice peršina, sol i papar prema ukusu
Priprema
Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar i na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od paradajza i ukrasiti sojinim vrhnjem. Peći oko pola sata na 180 °C. Poslužiti uz rižu ili neku drugu žitaricu.
Ražnjići
Sastojci
- 1 kg šampinjona
- 250 g sojinih komadića (ili sejtana)
- 1 kg patlidžana
- 1 kg tikvica
- 1 kg paprike
- 1 kg luka
- sojin umak, usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje
Priprema
Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 centimetra, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata. Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak. Šampinjone očistiti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (posložiti u posudu u dva sloja). Kada je pečeno, još malo poprskati uljem (i sojinim umakom prema ukusu).
Veganski Ledeni vjetar
Sastojci
- 200 – 250 g slanutka
Za kore
- 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba)
- 1 šalica šećera
- 1,5 šalica glatkog brašna, pola žličice praška za pecivo
- malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata), 5 žlica ulja, 1 žlica octa
Za 1. kremu
- 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju
- 3 dl sojinog mlijeka
- pola litre veganskog šlaga
Za 2. kremu
- pola litre veganskog šlaga
- voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane
Priprema
Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno. Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.
Smoothie od lubenice i vanilije
Sastojci
- 2 šalice lubenice narezane na kocke
- šalica malina
- 2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema
U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati dvadesetak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još dvadesetak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.
Sladoled od kupina, borovnica i banana
Sastojci
- 250 g kupina
- 100 g borovnica
- 3 banane
- 2 vanilin šećera, 150 ml zobenog mlijeka
- Za ukrašavanje: listići badema
Priprema
Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4 - 5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....