Jela koja se nalaze na jesenskom meniju novootvorene gastro lokacije nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a mi imamo i recept za prste polizati.
Zagreb je postao bogatiji za još jednu gastro destinaciju - u Lastovskoj ulici na broju 38, svoja je vrata otvorio restoran Makamana u koji je Gloria imala priliku prva zaviriti. Restoran je ideja koja se prije sedam mjeseci spontano rodila na jednom ručku, kada su dvojica prijatelja Matija Petrović i Mario Kljaić odlučili otvoriti nešto svoje, a u čemu su ih podržale i njihove supruge Kasandra i Anamarija. Igrom prvih slova njihovih imena došli su do originalnog i zvučnog naziva.
U Makamanu smo se uputili nedugo nakon što je započeo s radom, a osvojio nas je na prvu. Njegovo minimalističko uređenje, bež nijanse, police uklesane u zidove na kojima su lampe i vaze domaćeg brenda, zanimljivi lusteri iznad stolova te detalji poput retro radija i pletenih ratan stolaca, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve je to osmislila Matijina i Marijeva dobra prijateljica koja se vodila Anamarijinim i Kasandrinim uputama, a za koje su same inspiraciju pronalazile na Pinterestu i u svojoj mašti. "Htjeli smo biti drugačiji, imati nešto što drugi restorani nemaju, istaknuti se. Trenutačno imamo četiri do pet dnevnih jela, à la carte večere, a uskoro ćemo organizirati bruncheve te tematske kulinarske večere na kojima će gostovati razni chefovi. Sve što radimo je iz ljubavi prema kuhinji i hrani", pričaju nam Matija i Mario dok nas vode u razgledavanje prostora.
Ono zbog čega smo zapravo posjetili Makamanu je njegov meni, a iza kojeg stoji chef Anel Tomašić kojeg je šira publika imala prilike pobliže upoznati u showu "Hell‘s Kitchen Hrvatska" u kojem je završio među pet najbolje plasiranih kandidata, a njegovom će se timu kroz desetak dana pridružiti još jedan renomirani zagrebački kuhar. Ponosni su na suradnju s popularnom zagrebačkom pekarnicom Boogie Lab, dio namirnica nabavljaju s OPG-ova u okolici Zagreba kako bi svojim gostima bili u mogućnosti ponuditi što kvalitetniju hranu.
"Krenuli smo sa šarolikom ponudom jela, ali trenutačno su nam baza ona jesenska. Imamo hladna i topla predjela, glavna jela i deserte. Od predjela bih izdvojio beef tartar i odležani biftek koji dobiva velike pohvale. Radimo domaću tuna paštetu, tacose sa sporo pečenom svinjetinom i ukiseljenim lukom. Od toplih predjela izdvojio bih crni rižot koji nam je spektakularan, kojeg radimo od nule, bez ikakvih dorađivanja. Tjestenina nam je domaća, tek jedan manji dio nabavljamo iz Italije s kojom sam prezadovoljan. U ponudi glavnih jela, između ostalog, imamo tri različita bifteka, burgere, odležane burgere. Od deserata nudimo tiramisu, domaći cheesecake i domaći lava cake. Cijela naša priča temelji se na ljubavi prema gastronomiji i dajemo svoj maksimum pri pripremi svih jela", govori chef Tomašić iza kojeg je 12 godina kulinarske karijere.
Kao specijalitete prezentirali su nam tri sezonska jela - krem juhu od svježih vrganja, s karameliziranim vrganjima pri vrhu i čičokom, rižot od vrganja s espumom poriluka i fragmentiranim uljem peršina te punjenu juneću rolicu s farsom od vrganja, s lukom i curryjem koji se ne osjeti, već samo daje boju, na podlozi domaćih pljukanaca u umaku od vrganja. Cijene dnevnih jela kreću se od deset, dvanaest i petnaest eura.
RECEPT ZA RIŽOTO OD VRGANJA
SASTOJCI
Ljutika, maslinovo ulje, riža, bijelo vino, svježi vrganji, ukiseljeni vrganji, maslac, parmezan, matkero, espuma od poriluka i vrganja, čips od čičoke, bijeli balsamico, šećer, čili, češnjak.
PRIPREMA:
Na maslinovo ulje dodamo ljutiku i popržimo je, stavimo kuhati rižu u koju se dodaje bijelo vino kada dobije stakleni izgled, a koje s vremenom isparava i dodaje se temeljac. Prva komponenta rižota su vrganji, parmezan, maslac i matkero. Druga komponenta je espuma koja se radi od poriluka i vrganja, tako da se luk prvo malo propirja, kasnije mu se doda poriluk i krumpir zbog škroba. Ukiseljenim vrganjima se doda malo bijelog balsamica, malo šećera i vode da ne bude prejak okus, čili, češnjak. Kada prokipi stavimo sa strane da malo odstoji i jelo je spremno za serviranje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....