Kroket od sporo kuhane svinjske koljenice

 ARHIVA HOTEL ESPLANADE
ESPLANADE LE BISTRO

Rastu nam zazubice zbog novog menija chefice Ane Grgić Tomić: Poznati okusi u privlačnim spojevima i novim formama

Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu.

Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu.

Wagyu tartar od mesa japanskoga goveda s briošem od tartufa, kroket od sporo kuhane svinjske koljenice, mousse od guščje jetre s krekerom od medenjaka, raviolo punjen raguom od zeca, toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom, carpaccio od sabljarke u marinadi od kave, krem juha od celera i komorača s lollipopom od dimljenog lososa, file divljeg brancina s poširanom cvjetačom ili confit od pačjeg batka s pireom od pečene jabuke čine tek dio neodoljive ponude à la carte koja će vas ove zime privući u Le Bistro.

image

Raviolo punjen raguom od zeca

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
image

Juneći biftek s kremom od kestena i meda i ciklom pečenom u soli

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Poznati okusi, privlačni spojevi i nove interesantne forme – ovako Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić opisuje novi zimski jelovnik Le Bistroa.

Topla atmosfera, pariški šik, prijateljski raspoloženo osoblje i primamljiva ponuda već dugi niz godina u Le Bistro privlače mnoge domaće i strane goste koji iskreno cijene uživanje u pravim comfort food jelima, ali i novim okusima koje na tanjur donosi Esplanadina chefica poznata po svojoj kulinarskoj kreativnosti i estetici.

image

Chefica Ana Grgić Tomac

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Među predjela je Ana ovaj put uvrstila wagyu tartar koji se priprema od vrlo specifičnog komada mesa.

"Prošarano masnoćom, meso cijenjenog japanskoga goveda aromatično je, meko i vrlo ukusno. Upravo zbog toga pripremamo ga u obliku sirova tartara u kombinaciji s briošem od tartufa koji sami radimo i poslužujemo s ljutikom i pečenom baby salatom. Međutim, tartar od wagyua nije nimalo sličan klasičnom tartaru od bifteka. Dok u tatarski biftek ide čak 12 začina, wagyuu dodajemo samo sol i papar da bi se što bolje istaknula njegova sjajna kremoznost i aromatičnost mesa”, dodala je Ana.

image

Kroket od sporo kuhane svinjske koljenice

ARHIVA HOTEL ESPLANADE

Ljubitelji morskih okusa sigurno će biti oduševljeni carpacciom od sabljarke u zanimljivoj inačici u marinadi od limuna, kave i maslinovog ulja, uz prokulice i tuile od crnog češnjaka.

„Limunov je sok dosta bazičan u carpacciu, pa sam se odlučila malo poigrati - kombinacija kave i maslinovog ulja daje mesu sabljarke zanimljiviji okus. Kava u ovom slučaju predstavlja savršenu ravnotežu između masnoće i svježine sabljarke, dok crni češnjak pojačava intenzitet okusa”, rekla je chefica.

image

Esplanade Le Bistro

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Kao svojevrsnog favorita među predjelima Ana ističe toplo-hladnu salatu od hlapa s mariniranom bučom i pulpom od naranče, kao i gnud od kestena i skute.

„Buča je namirnica koja je dostupna tijekom hladnijih dana, a u kombinaciji s hlapom stvara posebnu igru na nepcima. Da bismo iskoristili sve dijelove namirnica, od buče i oklopa hlapa uz dodatak naranče pripremamo velouté umak koji ovom jelu daje poseban baršunasti okus”, ističe Ana i dodaje: „Gnud će, vjerujem, postati pravi hit. Gnudi se povezuju s njokima, no oni su znatno lakši. U ovom jelovniku pripremam ih od smjese ricotta sira i kreme od pečenog kestena. Kestene prvo pečem, potom od njih radim kremu i pomiješam je s ricottom te začinim samo solju i začinskim biljem. Tu smjesu potom istiskujem na brašno te ostavim preko noći i oblikujem u kuglice koje naposljetku kuham – božanstveno.”

image

Toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
image

Gnud od kestena i skute

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Zimski jelovnik Le Bistroa ne bi bio potpun bez juhe za okrepu i Aninog poznatog rižota. Ana je ovaj put složila poseban spoj koji na stol donosi pravi užitak koji će ugrijati duh i tijelo: krem juhu od celera i komorača spojila je s lollipopom od dimljenog lososa, dok je u rižoto dodala sok i marmeladu od cikle te poslužila u kobinaciji s ličkom basom i prženim ružmarinom.

image

Krem juha od celera i komorača

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
image

Kremasti rižoto sa sokom cikle

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Od glavnih jela posebnu pažnju privlače dimljeni rezanci od sipe koje Ana i njezin tim pripremaju na specifičan način.

„Upotrebljavam isključivo svježu sipu, narežem je na tanke rezance i stavim dimiti, za čiju svrhu upotrebljavam drvo trešnje ili oraha. Rezanci od sipe dime se pet do deset minuta, ovisno o jačini dima koju želim da poprimi. Sipa je prilično jednostavna namirnica, čiji je okus odmah zanimljiviji i bogatiji uz notu dima. Rezance poslužujem uz kremu od graha, salatu od kelja, vinegret od datulja te prženi batat”, objašnjava chefica. Od glavnih jela Ana preporučuje i zapečenu pitu s raguom od jelena i vrganja, potom file divljeg brancina s karameliziranom cikorijom i poširanom cvjetačom te juneći biftek s kremom od kestena i meda.

image

Lagano dimljeni rezanci od sipe

ARHIVA HOTEL ESPLANADE
image

Zapečena pita s raguom od jelena i vrganja

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Na jelovniku su i neizostavni klasici, a uz zapečene štrukle tu su i Cezar salata, zapečena francuska juha od luka, kao i primamljivi bečki odrezak s pire-krumpirom. Slastice iz Esplanadine slastičarnice savršeno zaokružuju cijelo iskustvo objedovanja u Le Bistrou, a dio primamljivog zimskog izbora čine badem streusel s kremom od naranče i badema te neobični biskvit od cikle i tamne čokolade koji sjajno dopunjuje mousse od jogurta i višnje.

image

Badem streusel

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Le Bistro svakodnevno nudi i Dnevni meni (Menu du Jour) po cijeni od 42 € koji uključuje dnevno svježa tri slijeda jela po izboru chefa, čašu vina kuće te kavu ili čaj. Dnevni meni poslužuje se svakog dana od 12 do 17 sati. Uživanju u okusima pridonosi i selekcija rashlađenih vina i pjenušaca na čaše, a za preporuku se svakako možete obratiti uslužnom osoblju. Za najljepši početak dana Le Bistro od 9 do 11 sati nudi i doručak à la carte, a neka od jela koja će vas ugrijati i napuniti energijom za ostatak dana čine jaja Benedict na toplom briošu, tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zobena kaša s cimetom i medom ili američke palačinke.

image

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
14. siječanj 2025 12:02