Meso plavog raka

 ESPLANADE
Fantazija okusa

Meso plavog raka hit je novog Esplanadina Zinfandel‘s jelovnika, a vraćaju se i flambirane palačinke Crêpes Suzette

Chefica Ana Grgić Tomić kreirala je novi jelovnik Zinfandel‘sa, a sezonski hit zasigurno će biti meso plavog raka s Oscietra kavijarom.

Chefica Ana Grgić Tomić kreirala je novi jelovnik Zinfandel‘sa, a sezonski hit zasigurno će biti meso plavog raka s Oscietra kavijarom.

Svaki jelovnik Ane Grgić Tomić čeka se s nestrpljenjem, a novi Zinfandel‘sov à la carte donosi istinsku fantaziju okusa i niz uzbudljivih spojeva koje svakako vrijedi kušati.

Jadranski škampi, pržena čičoka, lješnjak, paljeni kukuruz, školjka sv. Jakova, velouté od tartufa i meda, rižoto s portom, consommé od fazana, ravioli od kestena, prepeličja prsa s marelicama i guščjom jetrom, file jelena s crnim trubama, dimljeni ibérico s vrganjima, rösti od ličkog krumpira, shiso list tempura – ovo je tek dio onoga što od ovog tjedna očekuje goste Esplanadinog restorana Zinfandel‘s, koji i ovog prosinca postaje nezaobilazan hotspot za druženja istinskih gurmana. Uz to, s novim jelovnikom u Zinfandel‘s se na velika vrata vraća vatreni performans - flambirane palačinke Crêpes Suzette, doživljaj koji se ne smije propustiti.

image

Ana Grgić Tomić

GORAN JAKUS

Ana je tijekom godina značajno oblikovala identitet Zinfandel’sa. Uz inovativan pristup kuhanju, spoj suvremenih kulinarskih tehnika, poštujući tradiciju i lokalne sastojke te koketirajući s mediteranskom kuhinjom, unijela je dašak ženske osobnosti i kreativnosti vidljive na svakom njenom tanjuru. Zinfandel’s je poseban i zbog naglaska na održivosti te odnosa prema food waste filozofiji, zbog čega je prije nekoliko godina ovom restoranu dodijeljena prva zelena Michelinova zvjezdica.

image

Ana Grgić Tomić

LILI BAšIć

Ovaj je put Ana u jelovnik uvrstila meso plavog raka, invazivne vrste koja obitava u Jadranskom moru.

"S obzirom na to da sam ambasador WWF-ove inicijative za održivo ribarstvo, nastojim pažljivo i promišljeno upotrebljavati ribu i morske plodove te svojim utjecajem potaknuti druge da brinu o budućnosti ribe na tanjuru i u moru. Primjerice, na jelovnik za Fooling Around na terasi Oleander dodala sam sardine. Već godinama od provjerenih ribara uzimam jadranske škampe, a sada sam u razgovoru s timom iz WWF-a (Svjetske organizacije za zaštitu prirode) odlučila u jelovnik uvrstiti plavog raka koji, uz to što je iznimno ukusan, ima i važnu ekološku ulogu”, naglašava Ana Grgić Tomić i dodaje: “Kao invazivna vrsta u Jadranskom moru plavi rak izaziva promjene u ekosustavu ugrožavajući autohtone vrste i ekološku ravnotežu. Uključivanje plavog raka u prehrambeni lanac stoga pomaže u kontroli broja te vrste, čime se smanjuje njezin utjecaj na okoliš. Ova se vrsta može održivo loviti i koristiti. Meso plavog raka blagog je okusa i čvrste teksture te je vrlo cijenjeno zbog svoje svestranosti u pripremi raznih jela. U novom Zinfandel’sovu jelovniku spojila sam ga s kremom od ostalih rakova i dodala nježnu pjenu od ljupčaca, fritulu s kremom od pečenog i ukiseljenog celera te sve zaokružila Oscietra kavijarom koji dolazi iz održivog uzgoja”, objašnjava chefica.

image

Meso plavog raka

ESPLANADE

Od predjela Ana izdvaja i jadranske škampe, koje je ovaj put marinirala s domaćim pekmezom od šipka, a dolaze u spoju s torticom i crème brûléeom od karameliziranih čičoka te uz lješnjak i velouté od škampa. Jadranski škampi jedna su od Aninih najdražih namirnica, a love se u Podvelebitskom kanalu vršama radi zaštite mikroekosustava.

image

Jadranski škampi

ESPLANADE

Anina kreativnost dolazi do izražaja u svakom slijedu dok s lakoćom spaja naizgled nespojivo, a rezultat su fantastični okusi i teksture koje donose dašak umjetnosti na tanjur. Poširanu školjku sv. Jakova naglašava fini mousse od tartufa, dok svoj poznati kremasti rižoto Ana ovaj put priprema s gorkom kremom od radiča i porta uz kremu od guščje jetre.

image

Poširana jakobova kapica s mousseom od tartufa

ESPLANADE

Zimi se valja ugrijati uz juhu, onu od pečenog kukuruza s paljenim kukuruzom i marmeladom od čilija i amarant ili uz okusom snažan consommé od fazana s domaćim raviolima punjenim kremom od kestena i mesom fazana – bilo koju da odaberete, ne možete pogriješiti.

Popis glavnih jela donosi odlične zimske kombinacije okusa. "Prepelicu sam spojila s mousseom od sušenih marelica, a kosti i sok marelica iskoristila sam za demi-glace koji se priprema od ostataka povrća. Jelenji file pripremljen je u kori od začinskog bilja koje uzgajamo na terasi Oleander te crnog češnjaka koji se odlično slaže s mousseom od crnih truba koje sam pripremila na način mille-feuille, baš poput slavnog francuskog deserta. Škarpina ovaj put dolazi s uljem od mandarine i baršunastim umakom od prave jesenske namirnice – dimljene i pečene buče”, otkriva Ana.

image

Prsa prepelice punjena mousseom od sušenih marelica

ESPLANADE

Tu su i neizostavni specijaliteti restorana: posebna je poslastica brancin pečen u soli, kojeg osoblje stručno filetira pred vašim stolom, kao i tatarski biftek koji osoblje priprema upravo onako kako vi poželite, pažljivo dozirajući začine i dodatke za savršenu ravnotežu okusa.

Svaki dobar obrok treba zaokružiti nečim slatkim. Glavna Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar osmislila je fantastične spojeve okusa na koje nitko ne može ostati ravnodušan. Truffles od tamne čokolade i kestena, s curdom od naranče ili pak mousse od tamne čokolade i grožđa s crumbleom od badema i kakaa zadovoljit će nepca svih ljubitelja čokoladnih okusa, dok će obožavatelji laganih voćnih nota posebno uživati u biskvitu od đumbira i meda, sa sorbetom od kruške i poširanom kruškom u začinskom bilju i klinčićima te u crumbleu od heljde s mousseom od čokolade i kremastom mandarinom.

image

Mousse od tamne čokolade i grožđa

ESPLANADE
image

Biskvit od đumbira i meda

ESPLANADE
image

Truffles od tamne čokolade i kestena

ESPLANADE

Vizualni spektakl i pravu simfoniju okusa donosi neodoljivi francuski klasik kojem je teško odoljeti: flambirane palačinke Crêpes Suzette sa sladoledom od limuna i svježom mentom zapalit će atmosferu za stolom. Svakako kušajte ovu poslasticu i prepustite se atraktivnom performansu koji osoblje stručno izvodi pred vama. "Plamenom se izvuče esencija okusa. Osim toga, flambiranje je poseban ritual koji gosti naprosto obožavaju!” ističe šef restorana Zinfandel’s Stjepan Okun.

image

Flambe performans

ESPLANADE

Pomno birana vina, pjenušci i šampanjci iz Hrvatske i svijeta dat će završnu notu objedovanju u Zinfandel’su.

image

Vina u Zinfandel‘s restoranu

LILI BAšIć

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel’su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23:00, a za djecu je u ponudi posebno prilagođen dječji meni. Tijekom adventa se u Esplanadi svake nedjelje poslužuje Adventski brunch od 12:30 do 16:00 uz čašu pjenušca dobrodošlice i klavirsku glazbu za 129 € po osobi. Ručak za djecu iznosi 65 €, a restoran svakodnevno poslužuje bife i à la carte doručak od 6:30 do 11:00. Više informacija potražite na www.zinfandels.hr.

image

File jelena u kori od začinskog bilja i crnog češnjaka

ESPLANADE
image

Lagano usoljeni i dimljeni file lososa

ESPLANADE
image

Poširani file bakalara

ESPLANADE

Tijekom prosinca su moguće gužve, pa predlažemo da stol možete rezervirate na vrijeme telefonom 01 4566 644, e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem aplikacije Open Table.

image

Esplanade Zagreb Hotel Zinfandel‘s

ESPLANADE
image

Hotel Esplanade

ESPLANADE
image

Hotel Esplanade

ESPLANADE
image

Esplanade Zagreb Hotel Zinfandel‘s

ESPLANADE
image

Zinfandel‘s restoran

RAJAN MILOSEVIC
22. prosinac 2024 09:31