Smještena u zapadnome dijelu Podstrane, na oko 320 metara nadmorske visine, konoba Argola obitelji Kaštelančić svakom posjetitelju garantira uživanje u tradicionalnoj dalmatinskoj hrani, sa spektakularnim pogledom koji zaista oduzima dah.
Nije to samo pogled na Split i ostale obalne gradiće smještene oko njega, nego i pogled na razigrane obronke Peruna s kaskadama vrtova, povrtnjaka, voćnjaka, maslinika i vinograda, koje obrađuju marljive ruke članova ove dalmatinske obitelji.
Konoba Argola otvorena je 2000. godine, a naziv je dobila po nadimku jednog od članova. Riječ argola pripada mediteranskom nautičkom rječniku, a naziv je za drveno držalo ili rudo kojim se upravlja brodskim kormilom. Kormilom konobe Argola upravlja isključivo obitelji Kaštelančić, i to stariji članovi u sinergiji s onim mlađima.
Gozba na atraktivnoj terasi započinje u kasnim poslijepodnevnim satima, s čarobnim prizorima zalaska plamtećeg sunca na zapadu, kada goste pri njihovom dolasku dočekaju mlađi članovi obitelji Kaštelančić te ih uvode u sve čari konobe Argola. Provode ih kroz njihove vrtove i voćnjake, tako da mogu uistinu doživjeti autentičnost svega onoga čime se bave vrijedne i svestrane ruke obitelji.
Pored brojnih sorti raznog povrća i voća, na imanju se nalaze maslinici, koji broje 140 stabala maslina, a ulje dobiveno prešom ovih plodova jedino je ulje koje se rabi u kuhinji konobe. Uz to, od raznog bilja i voća, obitelj proizvodi ukusne likere, koji su ujedno i savršen uvod u večeru u koja slijedi.
Jedan od aduta konobe Argola tradicionalno je i omiljeno dalmatinsko jelo – peka. U njoj spremaju razna mesa i riblji ulov, a u najtraženije su teletina i hobotnica pod pekom. Sve ono zbog čega ove namirnice, koje se inače spremaju i u svakodnevnoj kuhinji, pečene pod pekom imaju posebni okus, krije se u procesu pripreme peke i svim sastojcima koji su u taj proces uključeni.
Čitajte i: Zagrepčanka carla radila je s Gordonom Ramsayem, a s nama je podijelila recept za sočnu voćnu salatu
Ova stoljetna tradicija pečenja jela na otvorenoj vatri odvija se uz pomoć pekača od gline ili kovanog željeza, stoga se hrana zapravo na pola peče, na pola kuha u svojim sokovima, što doprinosi fantastičnoj aromi i okusu namirnica pripremljenih na ovaj način. Tu je i njihov slavni soparnik, koji se ne peče pokriven nego izravno posut lugom, čime su od ovog, nekada težačkog i naoko jednostavnog jela, napravljenog od jednostavnih sastojaka, stvorili pravu gastronomsku zvijezdu.
Čitajte i: Ljetno voće sa supermoćima: Višnje rade čuda za ten i kožu, a mogu pomoći i pri gubitku težine
Posjet ovoj destinaciji podrazumijeva cjelodnevni ili makar poludnevni izlet. Razgled ljepota krajolika Gornje Podstrane idealan je početak ove gastro avanture, koja započinje razgledom imanja obitelji Kaštelančić, demonstracijom pripreme njihovih specijaliteta, a često završi i igrom na balote, kultnoj pučkoj društvenoj igri, karakterističnoj za Sredozemlje.
Boravak u konobi Argola čarolija je koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, s nezaboravnim okusima dalmatinske tradicije i pogledom koji se pamti zauvijek. Predbilježba je obavezna, i to najmanje jedan dan unaprijed, a nalazi se na adresi Ulica Don Petra Cara 205, Podstrana.
Više informacija na: https://www.facebook.com/konoba.argola/ i https://www.instagram.com/konobaargola/.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....