FRATELLOS PROSECCO BAR
DELICIJE IZ GRADA

Savršeni recepti za vruće ljetne dane - kokteli i tacosi na dubrovački način

Iako neki kažu da nije dobro miješati poslovno i privatno, braća Branimir, Tomislav i Zvonimir Luburić to opovrgavaju - zajedno vode bar u kojem poslužuju vrhunska pića i lagane zalogaje.

Iako neki kažu da nije dobro miješati poslovno i privatno, braća Branimir, Tomislav i Zvonimir Luburić to opovrgavaju - zajedno vode bar u kojem poslužuju vrhunska pića i lagane zalogaje.

Dubrovačka četvrt Boninovo u prošlosti je mamila plemiće koji su zbog spektakularnog pogleda ondje gradili ljetnikovce, a sada privlači ljubitelje prvoklasnog pića i sitnih zalogaja. Nadomak starog grada je, naime, otvoren Fratellos Prosecco Bar čiji su vlasnici braća Luburić. Najstariji Branimir je pravnik, srednji Tomislav ekonomist koji se bavi administracijom i sommelier je u baru, a najmlađi Zvonimir je kuhar. Tako "fratelli" (prevedeno s talijanskog "braća") na razlilčite načine pridonose obiteljskoj poslovnoj priči. Bar su otvorili 2021. u vrijeme pandemije pa su ih svi čudno gledali. Tvrtke su se tada zatvarale, no uvjereni u originalan koncept oni nisu strahovali. To se pokazalo ispravnim, jer su svojim projektom oduševili i domaće i strane goste.

image

Zvonimir Luburić je kuhar, a njegov stariji brat Tomislav sommelier u baru

FRATELLOS PROSECCO BAR

"Prosecco je "it" piće. Najmlađi brat se kroz inozemnu karijeru kuhara susreo s najpopularnijim pjenušavim vinom na svijetu, a ostatak obitelji je objeručke prihvatio njegovu ideju. Nakon što smo "zarazili" i sve prijatelje, shvatili smo koliko ljudima fali taj dašak cjenovno prihvatljivog luksuza. Uvjerili smo se da našem gradu nedostaje baš ta drukčija priča. Lokacijom, ponudom i uređenjem smo Amalfijsku obalu doveli u najljepši grad na Jadranu. To možete doživjeti gledajući beskrajno plavetnilo s naših taraca", ističe Tomislav Luburić, koji se drži izreke da "nikad nije prerano za čašu mjehurića" pa prosecco preporučuje i uz doručak. S tim da se on poslužuje do 13 sati, kako bi gosti mogli duže spavati.

image

Savršeni pogled s terase bara

FRATELLOS PROSECCO BAR

"Okosnica hrane je finger food, koji mijenjam periodično kako bismo gostima stalno bili zanimljivi. Imamo i jela koja su postala standard, kao što je dobro znani hoisin shrimp taco. Uz prosecco nudimo i široku selekciju ostalih vina te vrhunske koktele našeg miksologa Vlaha. Prosecco je odličan u kombinaciji s voćnim likerima od bazge, jagode, marelice i breskve, ali i sa začinskim biljem poput mente i bosiljka. Morate probati i naše spritzeve. Naša majka, koja nije fan prosecca, obožava limoncello i Aperol Spritz", govori Zvonimir, dodajući kako je prosecco uvijek dobra ideja i zato što se odlično sljubljuje s mnogim jelima. Uz to se može se piti prije, za vrijeme i nakon obroka. Zvonimir se usavršavao u vrhunskim domaćim i internacionalnim restoranima, a među njima su 360 u Dubrovniku s jednom Michelinovom zvjezdicom, The Jane u Antwerpenu s dvije te Da Vittorio u Bergamu koji ima tri Michelinove zvjezdice. Braća Luburić nakon svake sezone putuju kako bi pronašli nadahnuće. Vinsku kartu pomno biraju u obiteljskim vinarijama diljem Italije, a usput stječu mnoge prijatelje uz koje se stalno nadograđuju.

image

Osvježavajući koktel za vruće ljetne dane

FRATELLOS PROSECCO BAR

"Trenutno u ponudi imamo više od 30 etiketa vina, među kojima je 12 prosecca podijeljenih u četiri kategorije. Svaki je poseban na svoj način i pažljivo odabran u suradnji s vrhunskim obiteljskim boutique vinarijama u Valdobbiadeneu - domu prosecca. Među zanimljivim pričama je ona o vinariji Varaschin koju je osnovao don Matteo, jedan od očeva vinogradarstva u Valdobbiadeneu, a samim time i prosecca. Jedan od prodavanijih je Madre Paola iz vinarije Gemin, a nazvan je prema vlasnici. Iako spada u kategoriju slatkih prosecca, ima izvrsno izbalansirane kiseline, što osjetite kroz snažan karakter. U isto vrijeme je sladak i delikatan, baš poput žene po kojoj je dobio ime", priča Tomislav, ponosan što u baru imaju i različita događanja - od izložbi i koncerata, do gostovanja barmena i premijera novih pića na hrvatskom tržištu. Koliko im je kultura važna, dokazuje i to što iz godine u godinu bar oplemenjuju umjetničkim djelima, među kojima prednjače ona Tonke Alujević i Julijane Voloder. Branimir, Zvonimir i Tomislav su odrasli u obitelji velikih zaljubljenika u umjetnine pa su tu ljubav prenijeli na njih trojicu.

"Mnoge su prednosti kad je obitelj složna, i kad ima isti cilj i viziju, kako poslovno, tako i privatno. Pokušavamo se nadopunjavati u svim aspektima. Kako smo rasli zajedno, tako i u odrasloj dobi rastemo i podržavamo se poslovno. Znamo kako razmišljamo oko određenih tema i pokušavamo kompromisno nastupati ako dođe do nesuglasica. Oduvijek je obitelj na prvom mjestu, a to zajedništvo projiciramo i na naše kolege. Sve to ima učinak i na goste, koji su uvijek iznova očarani atmosferom bara", zaključuje Zvonimir Luburić, otkrivajući da njihova poslovna priča iduće godine postaje Restaurant & Prosecco Bar Fratellos.

WOODFORD STRAWBERRY SOUR

SASTOJCI:

bourbon, svježe jagode, amaretto disaronno, svježi sok od limuna, krema od jagoda i jaja

PRIPREMA

Sastojke promiješati u shakeru i dodati sok od limuna kako bi se razbila slatkoća

image

Osvježavajući koktel za vruće ljetne dane

FRATELLOS PROSECCO BAR

HOISIN SHRIMP TACOS

SASTOJCI:

Hoisin (fermentirani umak od soje), svježe blanširane rajčice, sjeckana ljutika, peršin, sok od limete, djevičansko maslinovo ulje, ocat od crnog vina, repovi kozice, panko krušne mrvice, krema od avokada, sriracha majoneza, ikra pastrve

PRIPREMA SALSE PICO DE GALLO:

Pomiješati blanširane svježe rajčice bez sjemenki i vode, sjeckanu ljutiku, peršin začinjen sokom od limete, djevičansko maslinovo ulje i ocat od crnog vina. Staviti panirani rep kozice i dresing od avokada i sriracha majoneze. Na kraju dodati ikru pastrve.

image

Vrhunski tacosi sa škampima

FRATELLOS PROSECCO BAR
Linker
06. rujan 2024 15:37