Ukusan, sočan i fotogeničan... Sve je to, dakako, kuglof koji se danas priprema na razne načine. Njegov prepoznatljivi oblik dolazi od posebnog kalupa u kojem se peče, a ovih blagdana naše omiljene gastro lokacije opet su ga vratile u ponudu.
Kuglof je jedan od mnogima najdražih božićnih kolača te uvijek rado viđen gost na blagdanskom stolu. Iako se njegovo točno porijeklo sa sigurnošću ne zna, kuglof kakav je znan nama navodno potječe iz germanskih zemalja, točnije Austro-Ugarske. Sam naziv kuglof zapravo potječe od riječi "Gugel" (kapuljača) i "Hupfen" (skakati). To zapravo i ima smisla jer ovaj kolač upravo izgleda kao da "iskače" iz okruglog kalupa u kojem se priprema.
Radi se o slatkom prozračnom biskvitu napravljenom s kvascem, mlijekom, maslacem i jajima, a njegovo je tijesto vrlo slično talijanskom panettoneu. Uz uobičajene sastojke, kuglof također može sadržavati i grožđice, orašaste plodove ili neko drugo voće. Ukusan je i sočan, a danas se na našim prostorima uistinu priprema na razne načine.
Jedna od slastičarnica koja u svojoj ponudi ovih blagdana ponovno ima kuglof je zagrebački Orijent.
Kao što su i sami otkrili na društvenim mrežama, svojim gostima nude nekoliko verzija ovog blagdanskog kolača - kuglof s okusom mrkve i maka, zatim onaj s orašastim plodovima (lješnjakom, bademom i orasima), kuglof s čokoladom i narančom, kao i kuglof od limuna i limete.
Riječ je o dobro poznatim okusima koje je Orijent već ranije imao u svojoj ponudi, a ne sumnjamo kako će u njima uživati i mnogi u božićnim danima pred nama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....