Neki od najpoznatijih kolača na svijetu imaju ženska imena jer su nastala u čast slavnih umjetnica, ili ih je osmislila slastičarka - pa su logičan izbor slastica za proslavu Dana žena. Imamo recept za ukusnu tortu Šarlotu koju vole baš svi.
Chef Marie Antoine Careme, koji je bio uposlen na dvoru ruskog cara Aleksandra I., početkom 19. stoljeća pripremio je slasticu od piškota i jednostavne bavarske kreme od jaja i mlijeka, kojoj je dodao šlag. Nazvao ju je Charlotte Russe, prema Pruskinji Charlotte, šogorici cara, no prema drugoj verziji slasticu je nazvao u čast britanske kraljice Charlotte, Aleksandrove suvremenice.
Ako tražite desert koji spaja klasičnu eleganciju i neodoljiv okus, šarlota je savršen izbor. Ova profinjena torta, obložena piškotama i punjena laganom kremom, prava je zvijezda svakog stola. Bilo da je pripremate za posebne prigode poput Dana žena ili želite unijeti dašak francuske romantike u svakodnevicu, naš recept za šarlotu osvojit će vas na prvi zalogaj. U slast!
SASTOJCI:
- 1 puding od vanilije,
- 500 ml mlijeka,
- 2 jaja,
- 120 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 100 g mljevenih oguljenih badema,
- 2 žlice maraskina ili drugog voćnog likera,
- 1 mljevena želatina,
- 400 ml slatkog vrhnja,
- oko 48 piškota
PRIPREMA:
Sadržaj vrećice pudinga pomiješati s malo mlijeka i umiješati žumanjke. Ostalo mlijeko pustiti da zakuha, dodati šećer i vanilin šećer te kratko prokuhati. Umiješati pripremljeni puding i kad zavrije, uz miješanje, kuhati nekoliko minuta. Maknuti s vatre, umiješati bademe, maraskino i namočenu želatinu pa dobro promiješati.
Bjelanjke istući u snijeg i umiješati u kremu pa ostaviti da se hladi uz povremeno miješanje. Prije nego što se krema počne želirati umiješati slatko vrhnje istučeno u šlag.
Okvir kalupa za torte promjera 24 cm staviti na tanjur za posluživanje i složiti piškote (s jedne strane kratko umočene u mlijeko) po rubu i dnu. Dio kreme uliti u kalup, zatim složiti red piškota, kremu, piškote i završiti kremom. Tortu ostaviti na hladnom nekoliko sati (ili preko noći). Prije posluživanja maknuti kalup te ukrasiti šlagom i voćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....