Uz pet recepata Slavice Šagolj želimo vam okusno nezaboravne blagdane. Budite pragmatični i pripremiti ono što se može poslužiti i sutradan, ali i ponijeti prijateljima - ljepota kraja godine jest u spontanim tulumima.
KUGLOF S KREMOM OD MASCARPONEA
- 5 jaja, 200 g šećera
- 200 ml suncokretovog ulja
- 220 g oštrog brašna
- sok jedne naranče
- korica jedne naranče i limuna
- 100 ml ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica mješavine za medenjake
- 1 nar
KREMA
- 350 g mascarponea
- 100 g sirnog namaza
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g šećera u prahu
Pripremu započeti miksanjem sastojaka za tijesto. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. U posudu za miješanje dodati žumanjke, šećer i vanilin šećer te miksati dok se šećer ne otopi. Dodati ulje, sok naranče, rum te žlicu po žlicu brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Maknuti mikser te silikonskom špatulom umiješati koricu limuna i naranče te snijeg od bjelanjka. Kalup za kuglof premazati masnoćom i posipati brašnom. U njega uliti pjenastu smjesu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit pustiti da se dobro ohladi te ga ukrasiti kremom. U posudu za miksanje staviti mascarpone, sirni namaz i kratko miksati. Dodati ekstrakt vanilije i šećer u prahu. Miksati dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Kremom premazati kolač, ukrasiti kojom grančicom ružmarina i zrnjem nara.
LISNATO S ČOKOLADOM I KARDAMOMOM
- 1 paket lisnatog tijesta
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g mljevenih oraha
- prstohvat cimeta
- prstohvat kardamoma
- prstohvat soli
- 1 jaje za premazivanje
- 5 - 6 drvenih štapića
Na pari otopiti čokoladu. U otopljenu čokoladu dodati mljevene orahe i začine. Promiješati te staviti sa strane. Lisnato tijesto odrolati te ga ostaviti na papiru u kojem je bio zapakiran. Pri vrhu kalupom u obliku zvijezde skrojiti šest oblika tijesta. Izravnati nožem ostatak tijesta. Premazati smjesom čokolade te preklopiti i malo utisnuti prstima. Oštrim nožem tijesto izrezati na trake. Od svake trake oblikovati formu bora i napiknuti na štapić i na vrh staviti zvijezdu. Boriće od lisnatog tijesta posložiti na lim koji je obložen papirom za pečenje. Tijesto prije pečenja premazati razmućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta ili dok ne požuti na temperaturi od 175 stupnjeva.
ROLADA OD SVINJSKOG KAREA PUNJENA JABUKAMA, ŠPINATOM I BRUSNICAMA
- 1 kg otkoštenog svinjskog karea
- 150 g dimljene pancete
- 50 g maslaca
- 1 velika jabuka
- 200 g špinata
- 100 g brusnica
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog ružmarina
- 1 velika ljutika
- 1 žlica sjeckanog timijana
- 2 žlice dijon senfa
- 1 žlica javorovog sirupa, prstohvat svježe mljevenog papra
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 2 žlice konjaka
- prstohvat soli
DODACI ZA PEČENJE
- kuhinjski konac
- 500 ml mesnog temeljca
- grančica ružmarina
- 3 češnja neoguljenog češnjaka
- 200 ml bijelog vina
U tavu staviti maslac i otopiti. Pancetu nasjeckati na male kockice i kratko popržiti. Dodati na sitno nasjeckan luk i češnjak te kratko pržiti. Uliti konjak. Potom ubaciti špinat narezan na trakice, jabuku narezanu na kockice, senf, javorov sirup te začine - nasjeckani ružmarin, timijan, papar, dimljenu crvenu papriku i malo soli. Sve kratko pirjati i maknuti sa strane da se sastojci malo ohlade. U međuvremenu svinjski kare koji je u komadu oštrim nožem polako pretvoriti u veliku šniclu na sljedeći način: po pola centimetra početi zarezivati s gornje strane gdje se nalazi masnoća te to činiti do sredine mesa. Dobivenu veliku šniclu batom za meso malo istući. Meso lagano začiniti solju i paprom. Nadjev rasporediti po cijeloj površini mesa. S jedne i druge strane ruba ostaviti prazno po jedan centimetar da nadjev prilikom pečenja ne curi van. Lagano zarolati, s tim da gornji dio karea koji ima masnu opnu bude završetak. Roladu kuhinjskim koncem lagano povezati u mrežu. U čistu i suhu tavu dodati malo ulja, zagrijati ga i staviti roladu koju treba lagano zapeći sa svih strana. U posudu za pečenje premjestiti roladu, uliti temeljac i vino. Dodati začine, posudu poklopiti i staviti u pećnicu da se meso peče oko dva sata na 180 stupnjeva. Svakih pola sata posudu izvaditi iz pećnice i meso zaliti sokovima iz posude. Pred kraj s posude maknuti poklopac i još kratko zapeći meso da bude reš. Umak iz posude procijediti kroz malo cjedilo te prilikom serviranja preliti po mesu. Uz meso servirati krumpir pečen u formi listića i salatu po želji.
OSLIĆ U ZAČINSKOM BILJU S AVOKADOM
- 750 g oslića
- pola žličice soli
- prstohvat papra
- 3 češnja protisnutog češnjaka
- pola žličice dimljene crvene paprike
- prstohvat čilija u prahu
- maslinovo ulje
- 2 avokada
- 1 glavica crvenog luka
- sok jedne limete, sol, papar
U zdjelu staviti sve začine i promiješati. Ribu narezati na manje komade, premazati maslinovim uljem te uroniti u mješavinu začina. Ostaviti da se riba malo marinira. Avokado oguliti i narezati na kockice. Luk očistiti i također narezati na vrlo tanke kockice, dodati avokadu. Sve začiniti solju, paprom i sokom limete. Salatu staviti sa strane. Zagrijati dobro tavu, dodati ulje te ribu. Smanjiti vatru i lagano ispeći oslić s jedne i druge strane. Toplu ribu servirati sa salatom od avokada.
"BOMBONI" PUNJENI SIROM BRIE, UMAKOM OD BRUSNICA I LISTIĆIMA BADEMA
- 6 listova za savijače
- 50 g otopljenog maslaca za premazivanje
- 250 g sira brie narezanog na šnite
- 250 g umaka od brusnica
- 150 g listića badema
- 1 žlica chia sjemenki
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Tijesto za savijače izrezati u oblik kvadrata 15x15 cm. List tijesta premazati otopljenim maslacem. Na jedan kraj staviti krišku sira, žličicu umaka od brusnica i jednu žličicu listića badema. Tijesto lagano zarolati. Krajeve lagano okrenuti da nadjev ne izlazi van. Svaki zalogajčić premazati maslacem te posuti chia sjemenkama. Staviti peći dok tijesto ne porumeni oko 15 minuta. Uz ove aromatične zalogaje poslužiti umak po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....