Sočni plodovi puni su vitamina, ali i gastro potencijala kao sastojak slatkih i slanih jela stoga se potrudite što kreativnije iskoristiti njihovu sezonu.
S posljednjim danima ljeta počinje sezona mnogima omiljenog voća - šljiva! Plave, crvene ili bijele, šljive su jedna od onih namirnica koju voliš ili ne voliš. Ovo planetarno popularno voće ima i snažno ljekovito djelovanje. Šljive su, naime, odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina, a obiluje i vlaknima.
Domaći džem i knedle sa šljivama neizostavni su klasici u mnogim kućanstvima, no to sočno ljubičasto voće iznimno je svestrano u gastronomskom smislu pa njihovu sezonu, koja je upravo u jeku, iskoristite za razna slatka i slana jela. Klasična pita od šljiva razveselit će vaše mališane, dok će goste impresionirati meso u umaku od suhih šljiva. Isprobajte!
Pita od šljiva
Sastojci za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 180 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 dl mlijeka prašak za pecivo
- Sastojci za nadjev
- 1 kg šljiva
- 3 žlice griza
- 3 žlice gustina
- 5 žlica šećera
- malo cimeta
Priprema:
Pomiješati u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati na kockice narezan maslac i kiselo vrhnje pa uz postupno dodavanje hladnog mlijeka umijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela, omotati ga folijom i ostaviti na hladnom dok se ne očistite šljive. Očišćene šljive narezati na četvrtine, začiniti s malo šećera i cimeta, dodati griz i gustin pa sve dobro promiješati. Polovinu tijesta prstima rasporediti po manjem limu i preliti nadjevom pa prekriti drugim dijelom tijesta koje se može naribati ili rukom istrgati. Na gornjem dijelu tijesta napravite rupe kako bi tekućina iz šljiva mogla isparavati. Peći oko 45 minuta na 180 °C.
Mini tart sa šljivama
Sastojci za tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 2 žlice hladne vode
- Sastojci za nadjev
- 600 g šljiva
- 100 g šećera u prahu
- 3 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- 50 ml ruma
Priprema:
Pomiješati brašno i šećer, dodati kockice maslaca i mijesiti dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati jaje i vodu pa nastaviti miješati dok ne se ne dobije glatko tijesto. Umotati tijesto u proziru foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku. Očistiti šljive i isjeći na četvrtine. Posuti ih šećerom i cimetom, preliti rumom i promiješati. Odstajalo tijesto razvući na pobrašnjenoj radnoj površini. Mini-kalupe za tart nauljiti, pa dno i stranice obložiti istanjenim tijestom. Višak tijesta ukloniti i jedan dio ostaviti za trakice. Preko tijesta rasporediti nadjev, pa preko njega staviti trakice u oblik mreže i blago ih pritisnuti. Peći na 180º C 30 minuta.
Piletina u umaku od šljiva
Sastojci:
- 600 g pilećih zabataka
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- pola žličice crnog papra
- žličica mljevenog cimeta
- 200 ml umaka od šljiva
Priprema:
Zagrijati ulje u tavi i pržiti piletinu dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Smanjiti vatru na srednje jaku, dodati nasjeckani luk i nastaviti pirjati dok luk ne dobije pozlati. Začiniti solju, paprom i cimetom, dodati umak od šljiva i protisnuti češnjak. Pokriti i pirjati na laganoj vatri sat vremena. Poslužiti s krumpirom ili rižom prelivenom umakom u kojem se meso pripremalo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....