BILJANA BLIVAJS CROPIX
Svi ga vole

Tako sočan i ukusan: Petra Jelenić pripremila nam je savršen jesenski kolač s jabukama, imamo i recept!

Naša poznata slastičarka ugostila nas je u svom domu u Samoboru gdje nam je pripremala jesenske slastice, a među njima se našao i tart s jabukama koji će oduševiti sve sladokusce.

Naša poznata slastičarka ugostila nas je u svom domu u Samoboru gdje nam je pripremala jesenske slastice, a među njima se našao i tart s jabukama koji će oduševiti sve sladokusce.

Petra Jelenić jedno je od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni, a iako u posljednje vrijeme radi punom parom za Glorijinu ekipu ipak je pronašla vremena i pozvala nas u svoj dom u Samoboru. Prijepodnevno druženje s našom slastičarkom proveli smo u njezinoj kuhinji gdje nam je pripremala jesenske deserte. Jedan od njih bio je sočan i ukusan tart s jabukama koji nas je oduševio pa smo slijedom toga Petru zamolili da s nama podijeli recept za ovaj savršen kolač.

Jelenić nam je otkrila da i sama najviše uživa pripremajući, ali i degustirajući slastice s jabukama. "Kad je sezona, jabuke nam često sa sela donosi moj tata pa je prhko tijesto u jesenskim mjesecima kod nas već spremno, samo očistim jabuke i bacam se na posao", kaže Petra koja vam je ovaj vikend našim čitateljicama i čitateljima odlučila zasladiti uz provjereni recept iz svoje kuhinje koji obožavaju baš svi.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Tart s jabukama

SASTOJCI

Prhko tijesto

  • 30 g mljevenih badema
  • 230 g pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 70 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje

Frangipane (pečena krema od badema)

  • 80 grama maslaca sobne temperature
  • 80 grama mljevenih badema
  • 80 grama šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • Fino ribana korica 1 limuna
  • 80 grama jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica

Dodatne namirnice

  • 60 grama pekmeza od malina
  • Malo pekmeza od marelica
  • Nasjeckani lješnjaci
  • Nasjeckane pistacije

Priprema:

Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom te spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom i spremite u zamrzivač da se smrzne.

Za frangipane pjenasto izmiksajte maslac, bademe, šećer u prahu, sol i limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje pa u kremastu smjesu umiješajte krušne mrvice.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Izvadite tijesto u kalupu iz zamrzivača i tako smrznuto stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Pecite do pola pa izvadite iz pećnice te pustite da se malo ohladi. Pećnicu smanjite na 160°C, a tijesto namažite pekmezom od malina. Punite frangipane kremom, složite jabuke i pecite do kraja. Ohladite. Rastopite par žlica pekmeza od marelice s par žlica vode. Kad zakipi, kistom premažite cijeli tart te ga ukrasite sjeckanim lješnjacima i pistacijama.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
04. studeni 2024 07:58