Naša poznata slastičarka ugostila nas je u svom domu u Samoboru gdje nam je pripremala jesenske slastice, a među njima se našao i tart s jabukama koji će oduševiti sve sladokusce.
Petra Jelenić jedno je od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni, a iako u posljednje vrijeme radi punom parom za Glorijinu ekipu ipak je pronašla vremena i pozvala nas u svoj dom u Samoboru. Prijepodnevno druženje s našom slastičarkom proveli smo u njezinoj kuhinji gdje nam je pripremala jesenske deserte. Jedan od njih bio je sočan i ukusan tart s jabukama koji nas je oduševio pa smo slijedom toga Petru zamolili da s nama podijeli recept za ovaj savršen kolač.
Jelenić nam je otkrila da i sama najviše uživa pripremajući, ali i degustirajući slastice s jabukama. "Kad je sezona, jabuke nam često sa sela donosi moj tata pa je prhko tijesto u jesenskim mjesecima kod nas već spremno, samo očistim jabuke i bacam se na posao", kaže Petra koja vam je ovaj vikend našim čitateljicama i čitateljima odlučila zasladiti uz provjereni recept iz svoje kuhinje koji obožavaju baš svi.
Tart s jabukama
SASTOJCI
Prhko tijesto
- 30 g mljevenih badema
- 230 g pirovog brašna
- Prstohvat soli
- 70 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 1 jaje
Frangipane (pečena krema od badema)
- 80 grama maslaca sobne temperature
- 80 grama mljevenih badema
- 80 grama šećera u prahu
- Prstohvat soli
- Fino ribana korica 1 limuna
- 80 grama jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
Dodatne namirnice
- 60 grama pekmeza od malina
- Malo pekmeza od marelica
- Nasjeckani lješnjaci
- Nasjeckane pistacije
Priprema:
Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom te spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom i spremite u zamrzivač da se smrzne.
Za frangipane pjenasto izmiksajte maslac, bademe, šećer u prahu, sol i limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje pa u kremastu smjesu umiješajte krušne mrvice.
Izvadite tijesto u kalupu iz zamrzivača i tako smrznuto stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Pecite do pola pa izvadite iz pećnice te pustite da se malo ohladi. Pećnicu smanjite na 160°C, a tijesto namažite pekmezom od malina. Punite frangipane kremom, složite jabuke i pecite do kraja. Ohladite. Rastopite par žlica pekmeza od marelice s par žlica vode. Kad zakipi, kistom premažite cijeli tart te ga ukrasite sjeckanim lješnjacima i pistacijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....